Νέα – Ανακοινώσεις

Τελετή αποφοίτησης σπουδαστών και σπουδαστριών ΕΣΔΔΑ

 

2015 Apofoitisi2 Η τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών και σπουδαστριών της 23ης εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) πραγματοποιήθηκε στις 15/10/2015, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, στον σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε «στο μεγάλο ζήτημα της διαρροής νέων επιστημόνων από την Ελλάδα στο εξωτερικό και στην επιτακτική ανάγκη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας με τις εγγυήσεις ενός αναβαθμισμένου και αξιοκρατικά διαρθρωμένου δημόσιου τομέα». Ταυτόχρονα, κάλεσε τους και τις αποφοίτους της ΕΣΔΔΑ «να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία μιας αξιοκρατικής, αποτελεσματικής και αναπτυξιακής δημόσιας διοίκησης προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιάννης Μπαλάφας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες της ΕΣΔΔΑ συνιστούν διακεκριμένη επένδυση του ελληνικού Κράτους σε ανθρώπινο, επιστημονικό κεφάλαιο στην υπηρεσία μιας δημόσιας διοίκησης σύγχρονης, αποτελεσματικής και –κυρίως- φιλικής προς τους πολίτες». Απευθυνόμενος προς τους/τις αποφοίτους επισήμανε ότι «ως Κυβέρνηση, έχουμε πολύ υψηλές προσδοκίες για τον ρόλο και την αποστολή σας. Ξέρουμε πως από την εκπαίδευσή σας αποκτήσατε αυξημένα επαγγελματικά χαρακτηριστικά και ισχυρό δημοσιοϋπαλληλικό προφίλ, προκειμένου στις υπηρεσίες που θα βρεθείτε να γίνετε συμπαραστάτες των πολιτών, αλλά και της προσπάθειας για ανάπτυξη, ευημερία, δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεων και δίκαιη απολαβή των προνομίων που η κοινωνία δικαιούται.  Θέλουμε να γίνετε αυτοί που βοήθησαν στη θετική μετεξέλιξη της δημόσιας διοίκησης. Να λειτουργήσετε επί της ουσίας, ως κοινωνικές και κοινωνικοί μεταρρυθμίστριες και μεταρρυθμιστές».

2015 Apofoitisi3

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε σύντομη παρέμβασή του επισήμανε ότι «αποτελεί ειλημμένη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας η αναβάθμιση του ΕΚΔΔΑ σε επιτελικό σύμβουλο του Κράτους με ειδικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Επιδίωξή μας είναι να καταστεί ο «οργανικός διανοούμενος» των αλλαγών μέσω της έρευνας, της τεκμηρίωσης  και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού. Η δημόσια διοίκηση τελεί εν υπνώσει και την χαρακτηρίζει η αναξιοκρατία και ο ανορθολογισμός στην οργάνωση και τη λειτουργία της και όχι η αχρηστία του στελεχιακού της δυναμικού, όπως ορισμένοι διατείνονται. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο της διοίκησης και με κοινωνική συναίνεση θα προχωρήσει σε αλλαγές με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών προς τον Πολίτη».

Η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Αναπλ. Καθ. Ιφιγένεια Καμτσίδου, στην ομιλία της τόνισε ότι «το ΕΚΔΔΑ αποδίδει στη δημόσια διοίκηση 98 νέα επιτελικά στελέχη, με εξειδικευμένες γνώσεις που απέκτησαν σε όλα τα πεδία της διοικητικής δράσης». Κάλεσε τους/τις απόφοιτους να «ζωντανέψουν τη δημόσια διοίκηση, να μετέχουν αξιών, να είναι φορείς δεοντολογίας και, με αίσθημα ευθύνης, να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες των Πολιτών». Ταυτόχρονα, ανήγγειλε την προκήρυξη του 24ου εισαγωγικού διαγωνισμού της ΕΣΔΔΑ και γνωστοποίησε ότι, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΔΔΑ, η 24η Εκπαιδευτική Σειρά θα φέρει την ονομασία του αείμνηστου διανοητή και πανεπιστημιακού «Κοσμά Ψυχοπαίδη», ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής της ΕΣΔΔΑ.

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κ.Ο. «Το Ποτάμι», ο δρ Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο Διευθυντής της ΕΣΔΔΑ, δρ Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, καθώς και η εκπρόσωπος της Ένωσης Αποφοίτων, κα Ελίνα Καπλάνη, ενώ την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Βασίλειος Κόκκαλης, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΕΣΔΑ, κ.κ. Κώστας Πουλάκης και Δημήτριος Τσουκαλάς, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κα Φωτεινή Κούβελα, και ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Ιωάννης Σούκος. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή των βεβαιώσεων επιτυχούς αποφοίτησης από την ΕΣΔΔΑ στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες.

Σχετικά Άρθρα