H υλοποίηση πολιτικών που σκοπεύουν στην υπέρβαση των έμφυλων αδικιών και διακρίσεων στη δημόσια διοίκηση και, ιδιαίτερα, στον χώρο της εκπαίδευσης, αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Αυτό επισήμαναν ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης και ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, κηρύσσοντας, στις 2/10/15 στο ΕΚΔΔΑ, την έναρξη των εργασιών ημερίδας ευαισθητοποίησης στελεχών και εκπαιδευτικών της προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα διακρίσεων και ισότητας των φύλων. Η επιμορφωτική δράση, αφετηρία μιας σειράς αντίστοιχων πρωτοβουλιών που πρόκειται να υλοποιηθούν εντός του έτους, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπέγραψαν το ΕΚΔΔΑ, το Υπουργείο Παιδείας, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΣ) και το Κέντρο Έρευνας για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Ο κ. Φίλης, ως άξονες για το μετασχηματισμό της εκπαίδευσης προς μη σεξιστική κατεύθυνση έθεσε τον εμπλουτισμό διδακτικών προγραμμάτων και σχολικών εγχειριδίων με τη διάσταση του φύλου, καθώς και την ενθάρρυνση των πανεπιστημίων για περαιτέρω ανάπτυξη των Γυναικείων Σπουδών και Σπουδών του Φύλου. Από την πλευρά του, ο κ. Μπαλάφας επισήμανε ότι η επιμορφωτική αυτή πρωτοβουλία σηματοδοτεί την επαναφορά των ζητημάτων που αφορούν στις διακρίσεις, τα στερεότυπα και τους αποκλεισμούς στον πυρήνα της επεξεργασίας των νέων δημόσιων πολιτικών.
Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Γραμματέας της ΓΓΙΣ, Φωτεινή Κούβελα, και η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ, Ειρήνη Αγαθοπούλου. Το ΕΚΔΔΑ εκπροσώπησε η Διευθύντρια του ΙΝΕΠ, Αν.Καθ. Μαρία Γκασούκα, η οποία, αφού επεσήμανε πως η πρωτοβουλία αναδεικνύει την κοινωνική ευθύνη του ΕΚΔΔΑ, γνωστοποίησε πανελλαδικές επιμορφωτικές δράσεις για την υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στη γλώσσα των δημοσίων εγγράφων σε νησιώτικες, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχες ημερίδες ευαισθητοποίησης με τη συμμετοχή σχολικών συμβούλων και διευθυντών/διευθυντριών σχολικών μονάδων θα πραγματοποιηθούν στη Ρόδο (16/10/15), στα Ιωάννινα (2/11/15) και στη Θεσσαλονίκη (10/11/15). Ταυτόχρονα πρόκειται να υλοποιηθούν και προγράμματα επιμόρφωσης δασκάλων και νηπιαγωγών στην Καβάλα (5/10/15), την Καλαμάτα (12/10/15), το Βόλο (22/10/15), τα Χανιά (2/11/15) και την Αθήνα (9/11/15). Τα προγράμματα περιλαμβάνουν δύο ημέρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης και μετά από διάστημα ενός μηνός εργαστήριο όπου θα παρουσιάζονται οι παρεμβάσεις που σχεδιάστηκαν και οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στις σχολικές μονάδες.
Την επιστημονική ευθύνη συνολικά του προγράμματος παρεμβάσεων σε θέματα ισότητας και έμφυλων διακρίσεων έχει η δρ Χρύσα κασίμη, Σύμβουλος Επιστημονικού Έργου του ΙΝΕΠ