Νέα – Ανακοινώσεις

Τριπλή Συμμαχία κατά Κακοδιοίκησης και Διαφθοράς

 

Ο Εθνικός Συντονιστής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, κ. Ιωάννης Τέντες, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής και ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Ομότιμος Καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης, ανήγγειλαν την ανάληψη κοινών επιμορφωτικών δράσεων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς.

Η αναγγελία της τριμερούς αυτής σύμπραξης έγινε στο πλαίσιο ημερίδας που οργάνωσε το ΕΚΔΔΑ στην Αθήνα, στις 10/12/2014, με ομιλητές τους κ.κ. Τέντε και Ρακιντζή και με τη συμμετοχή των σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) του ΕΚΔΔΑ, αλλά και στελεχών από όλα τα Σώματα και τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης. Την εκδήλωσε τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, ενώ παρέστησαν, η Συνήγορος του Πολίτη, κα Καλλιόπη Σπανού, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κα Αικατερίνη Σαββαϊδου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, κ. Παρασκευάς Νομικός.

Το ΕΚΔΔΑ αποτελεί τον εκπαιδευτικό βραχίονα της εθνικής προσπάθειας για την καταπολέμηση φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, επεσήμανε ο κ. Ιωάννης Τέντες, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη υλοποίησης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου, στο οποίο κυρίαρχη θέση έχει τόσο η επιμόρφωση των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, όσο και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Το σημαντικό εκπαιδευτικό ρόλο που επιτελεί το ΕΚΔΔΑ για την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης εξήρε ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στη διεθνή διάσταση και τα αίτια της διαφθοράς, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συστράτευσης όλης της κοινωνίας στον αγώνα για την καταπολέμησή της. Απαρίθμησε σειρά μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν στο τρίπτυχο πρόληψη – καταστολή – ευαισθητοποίηση, ενώ προσδιόρισε τους στόχους για τη βελτίωση των επιθεωρήσεων και των ελέγχων που διενεργούνται από τα Σώματα και τις Υπηρεσίες, των οποίων τη δράση εποπτεύει και συντονίζει.

Το ΕΚΔΔΑ ξεκινά από σήμερα μια πανελλήνια προσπάθεια με τη συνεργασία και το συντονισμό δύο κορυφαίων θεσμών που αποτελούν τους θεματοφύλακες της νομιμότητας, τόνισε ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης. Ανήγγειλε την υλοποίηση σειράς προγραμμάτων επιμόρφωσης σε όλη την επικράτεια, αλλά και την αξιοποίηση της διεθνούς τεχνογνωσίας με τη συνέργεια ομόλογων ευρωπαϊκών φορέων. Ανακοίνωσε την ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) του μαθήματος «Διαφθορά και Κακοδιοίκηση», το οποίο, όπως τόνισε, εφ΄ εξής θα διδάσκεται υποχρεωτικά και στους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους στο δημόσιο, μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του ΕΚΔΔΑ.

Σχετικά Άρθρα