Νέα – Ανακοινώσεις

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

 

Το ΕΚΚΔΑ λέει ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών και συντονίζεται με τις σχετικές δράσεις πλήθους κοινωνικών φορέων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει την Πέμπτη 26/11/2015  και ώρα 10:30 στο αμφιθέατρο του ΕΚΔΔΑ ειδική εκδήλωση στην οποία θα χαιρετήσει ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και θα μιλήσουν η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Αν. Καθηγήτρια Ιφιγένεια Καμτσίδου και η Αντιπρόεδρος του ΕΚΔΔΑ και Διευθύντρια του ΙΝΕΠ, Αν. Καθηγήτρια Μαρία Γκασούκα.

Η 25η  Νοεμβρίου έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από το  1999. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες και τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από έθιμα, παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο. Η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών (δηλ. του δικαιώματος στην ελευθερία, στη ζωή, στη σωματική ακεραιότητα, στην ασφάλεια, στην αξιοπρέπεια). Έχει κοινωνικές γενεσιουργές αιτίες, τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα, που αποτελούν δομικό στοιχείο της κοινωνίας. Είναι εργαλείο ελέγχου και εκφράζεται σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομική και κοινωνική εξάρτηση της γυναίκας από τον άντρα, στη μειονεκτική θέση των γυναικών στον τόπο της εργασίας, στις χειρότερες ευκαιρίες μόρφωσης για κορίτσια και γυναίκες, στην υπο-εκπροσώπηση των γυναικών σε πολιτικές θέσεις κ.ά.

Η εξάλειψή του φαινομένου μας αφορά όλες και όλους. Είναι η κοινωνία που πρέπει να ευαισθητοποιηθεί, ώστε να πάψει να ανέχεται την άσκηση της βίας εναντίον των γυναικών και βέβαια να λειτουργήσει εναντίον των δραστών, όπως και εναντίον του σεξισμού και της περιφρόνησης των γυναικών. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ως κατεξοχήν αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, δημιούργησε και λειτουργεί σε όλη τη χώρα ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών το οποίο προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βίας. Το δίκτυο αποτελείται από την τηλεφωνική Γραμμή SOS15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες που παρέχουν πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων www.isotita.gr         

Σχετικά Άρθρα