Νέα – Ανακοινώσεις

1ο Εργαστήριο Διαβούλευσης: Ανοικτή Διακυβέρνηση και Ανοικτά Δεδομένα

 

Την ανάγκη ανοικτής διάθεσης δημόσιων δεδομένων στους πολίτες, προς όφελος της ανάπτυξης, της διαφάνειας και της δημοκρατίας, επεσήμανε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔιΜΗΔ) κηρύσσοντας τις εργασίες του 1ου εργαστηρίου διαβούλευσης με θέμα «Ανοικτή Διακυβέρνηση – Ανοικτά Δεδομένα: Πρόκληση για την Ανάπτυξη». Η διοργάνωση του εργαστηρίου είναι η πρώτη σε μια σειρά αντίστοιχων «εργαστηρίων διαλόγου» που έχει προγραμματίσει το ΥΔιΜΗΔ με τη συνεργασία του ΕΚΔΔΑ, για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, το οποίο θα προκύψει ως αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης, με τη δημόσια διοίκηση και εμπειρογνώμονες, αλλά και με τους πολίτες, θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2014 και θα υποβληθείστη Διεθνή Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (Open Government Partnership – OGP)

Στις εργασίες συμμετείχαν Γενικοί Γραμματείς και Πρόεδροι οργανισμών, εκπρόσωποι φορέων της δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εμπειρογνώμονες από την ΕΕ, αλλά και την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα. Η διαβούλευση περιελάμβανε τις εξής θεματικές ενότητες: α. Οικονομία και Εμπόριο, β. Υποδομές και Γεωχωρική Πληροφορία, γ. Υγεία και δ. Πολιτισμός και Τουρισμός. Όπως γνωστοποιήθηκε τις αμέσως προσεχείς ημέρες πρόκειται να δοθεί στους κοινωνικούς φορείς και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση Υπουργική Απόφαση, η οποία θα προσδιορίζει τους τρόπους με τους οποίους όλα τα δεδομένα θα είναι ανοιχτά, με εξαίρεση όσα αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, εμπίπτουν σε πνευματικά δικαιώματα και σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

O Υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, στην εναρκτήρια ομιλία του: «Η έννοια της ανοικτής διακυβέρνησης είναι εξαιρετικά επίκαιρη για δυο βασικούς λόγους. Πρώτος και ουσιαστικότερος είναι ότι η σημαντικότερη παθογένεια σήμερα της ελληνικής πολιτικής ζωής είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των πολιτών και αυτή μπορεί να γεφυρωθεί κατά την άποψη μου πρωτίστως με πολιτικές ανοικτής διακυβέρνησης και ανοικτής επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής ηγεσίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα ανοικτά δεδομένα μπορούν να αποτελέσουν ένα ουσιαστικό καταλύτη στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας. Υπάρχει πολλή πληροφορία διαθέσιμη μέσα σε κλειστά σιλό του Δημοσίου σήμερα, η οποία αν καταστεί ανοικτή και προσβάσιμη μπορεί να αποτελέσει έναν πραγματικό καταλύτη ανάπτυξης». Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε: «Η Ανοικτή Διακυβέρνηση δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε πολιτική δευτερεύουσας προτεραιότητας. Προχωράμε για πρώτη φορά στην εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, που βασίζεται σε ρεαλιστικές δυνατότητες και πραγματικές ανάγκες, ενσωματώνοντας στην πολιτική των επιμέρους Υπουργείων τις προτάσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ο δημόσιος διάλογος που πραγματοποιούμε αποτελεί τη συνέχιση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2009 και την οποία επαναφέρουμε στην κεντρική πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης. Πιστεύουμε στη δημόσια διοίκηση της ψηφιακής εποχής και της διαφάνειας. Πιστεύουμε σε μια Ανοικτή Διακυβέρνηση που σέβεται τον πολίτη, δημιουργεί ευκαιρίες και αναδεικνύει τις νέες παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνάμεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε σε video streaming τις εργασίες του εργαστηρίου

Σχετικά Άρθρα