Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ

Διάλεξη της ΕΣΔΔΑ για τη διαστημική πολιτική της ΕΕ & την επίδραση των διαστημικών τεχνολογιών στους διάφορους τομείς πολιτικής

ΕΚΔΔΑ

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) πραγματοποίησε, την  Παρασκευή, 13/10/2023 διάλεξη με τίτλο: «Το Διαστημικό Πρόγραμμα της Ε.Ε. και ο ρόλος του στις τομεακές πολιτικές» και ομιλήτρια τη Δρ. Γιαννόπαπα Χριστίνα, επικεφαλής του Γραφείου του Εκτελεστικού Διευθυντή του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA). Για πολλά χρόνια , η Δρ. Γιαννόπαπα  κατείχε σημαντικές θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), έχει διατελέσει σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα, αποσπασμένη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ενώ έχει εργαστεί ακόμα στη ΓΔ Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ως σύμβουλος σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν  σπουδάστριες και  σπουδαστές της 28ης  & 29ης εκπαιδευτικής σειράς στο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος τους.

Αντικείμενο της διάλεξης αποτέλεσε η επισκόπηση του Διαστημικού Προγράμματος της Ε.Ε. και η ανάδειξη της επίδρασης του διαστήματος και της διαστημικής πολιτικής στις διάφορες πολιτικές και, γενικότερα, την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Διευθυντής της ΕΣΔΔΑ, κ. Αθανάσιος Ράπτης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε την εκλεκτή καλεσμένη για την παρουσία της, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας της Σχολής με επιστήμονες και τεχνοκράτες διεθνούς κύρους, ιδιαίτερα σε αντικείμενα αιχμής, όπως το συγκεκριμένο, προκειμένου τα αυριανά στελέχη της δημόσιας διοίκησης να μπορούν να απαντήσουν στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Από την πλευρά της, η Δρ. Γιαννόπαπα, κατά την ομιλία της, παρουσίασε τη διαστημική πολιτική της ΕΕ εξειδικεύοντας στο Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ και αναφέρθηκε σε τρόπους με τους οποίους οι διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές καθίστανται πλέον υποβοηθητικές για πολλές άλλες τομεακές πολιτικές, όπως η γεωργία, οι θαλάσσιες μεταφορές και η αλιεία, η ενέργεια, το περιβάλλον, η περιφερειακή ανάπτυξη, ο τουρισμός, η ασφάλεια και άμυνα.

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση με καίριες ερωτήσεις από τις σπουδάστριες & τους σπουδαστές. Μέσα από την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση αναδείχθηκαν καίρια ζητήματα, όπως η σημασία των τεχνολογιών διαστήματος στην εφαρμογή προληπτικών πολιτικών, καθώς και η διασύνδεση της διαστημικής πολιτικής με το Green Deal, τη Ψηφιακή Δεκαετία και τομείς σημαντικούς για την Ελλάδα, για παράδειγμα τη γεωργία ακριβείας και την πλοήγηση στη ναυτιλία.