Νέα – Ανακοινώσεις

Δίαυλος διαλόγου και συνεργειών για την αναπτυξιακή πολιτική των ΟΤΑ

 

Ιδιαίτερα σημαντική απήχηση είχε στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης η πρωτοβουλία του ΕΚΔΔΑ για συνέργειες και συμπράξεις με Περιφέρειες και Δήμους προκειμένου, μέσα από ένα πλέγμα στοχευμένων επιμορφωτικών, συμβουλευτικών και ερευνητικών δράσεων, να είναι σε θέση να αναδιοργανώνουν τις δομές τους, να εξυπηρετούν τις αναπτυξιακές τους ανάγκες και να παρέχουν ψηφιακές και αποτελεσματικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Ο πρώτος κύκλος της επιμορφωτικής αυτής παρέμβασης με τίτλο «Οργάνωση Υπηρεσιών και Αναπτυξιακή Πολιτική των ΟΤΑ» ολοκληρώθηκε, στις 11/07/2016, στην Αθήνα μετά από μία επιτυχή διαδρομή που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και είχε ενδιάμεσους σταθμούς τα Ιωάννινα, την Λάρισα, το Ηράκλειο και την Πάτρα. Τις ημερίδες παρακολούθησαν συνολικά 1.300 αιρετά και επιτελικά στελέχη των ΟΤΑ όπου κοινή συνισταμένη υπήρξε η αναγκαιότητα της επιμόρφωσης των αιρετών της αυτοδιοίκησης, καθώς και η σύνδεση της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού με τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε ΟΤΑ. Επόμενο βήμα, όπως ανήγγειλε από το βήμα της ημερίδας η Αντιπρόεδρος του ΕΚΔΔΑ και Διευθύντρια του ΙΝΕΠ, Αν. Καθηγήτρια Μαρία Γκασούκα, είναι η διοργάνωση, το φθινόπωρο, ενός καινοτόμου εργαστηρίου διαβούλευσης για τις προτεραιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην εκδήλωση της Αθήνας, στο επίκεντρο βρέθηκε και η προαναγγελθείσα αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των ΟΤΑ με το αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιάννη Μπαλάφα, να επισημαίνει ότι οι παρεμβάσεις δεν μπορεί να είναι μια απλή αλλαγή διατάξεων, αλλά μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας. Το γενικό πλαίσιο των αλλαγών σκιαγράφησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Κώστας Πουλάκης, που έκανε λόγο για αποσαφήνιση και ανασχεδιασμό των αρμοδιοτήτων κάθε βαθμίδας διοίκησης, ώστε οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να σχεδιάζουν και να υλοποιούν ολόκληρους κύκλους πολιτικής.

Σε σύντομη παρέμβασή της η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου, αναφέρθηκε τόσο στο πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, όσο και στον Εθνικό Μηχανισμό Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής που ξεκινά ώστε μέσα από τα Κέντρα Κοινότητας των ΟΤΑ και τα 13 Περιφερειακά Παρατηρητήρια το κράτος και η κοινωνία να σταθούν αρωγοί στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στην κατεύθυνση αυτή ευχαρίστησε την ηγεσία και τα στελέχη του ΕΚΔΔΑ για την άμεση ανταπόκριση και συμβολή τους στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης των υπαλλήλων που θα επιφορτιστούν αυτή την προσπάθεια.

Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης Αττικής, κα Ρένα Δούρου, επεσήμανε ότι η οργάνωση και η αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ έχουν κοινή συνισταμένη την άμεση υλοποίηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων που θέτουν τις βάσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, διασφαλίζουν, δηλαδή, το δημόσιο συμφέρον και δημιουργούν τις βέλτιστες προϋποθέσεις για ένα υγιές αναπτυξιακό πρότυπο, απαλλαγμένο από τις κακοδαιμονίες και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Την περαιτέρω ενίσχυση – εμβάθυνση των συνεργασιών τους με το ΕΚΔΔΑ γνωστοποίησαν ο εκπρόσωπος της Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, κ. Γιώργος Ιωακειμίδης,, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, κ. Ανδρέας Ευθυμίου, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας για την Τοπική Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος.