Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΙΝΕΠ, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ, Διεθνείς Συνεργασίες

Ξεκίνησε στο ΕΚΔΔΑ η πρώτη «Θερινή Ακαδημία για τη Δημόσια Διοίκηση του μέλλοντος»

ΕΚΔΔΑ

Την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης της πρώτης « Θερινής Ακαδημίας για τη Δημόσια Διοίκηση του μέλλοντος» που διοργανώνει το ΕΚΔΔΑ σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Γαλλικό Ινστιτούτο και L’Établissement Spécialisé de la Francophonie pour l’Administration et le Management (ESFAM). Την Τελετή την οποία τίμησαν με την παρουσία τους υψηλού κύρους ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία και την Ελλάδα, πλαισίωσαν με την ομιλία τους η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, Δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας & Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, κ. Νicolas Eybalin και  η Περιφερειακή Διευθύντρια AUF – Δυτικής Ευρώπης, κα Olfa Zéribi.

Ακολούθησε η παρουσίαση του Προγράμματος στους συμμετέχοντες /ουσες, από την κα Iva Dikova – Υπεύθυνη Προγραμμάτων στο Ειδικό Ίδρυμα Γαλλοφωνίας για τη Διοίκηση και το Μάνατζμεντ (Σόφια – Βουλγαρία) της Πανεπιστημιακής Υπηρεσία Γαλλοφωνίας για τη Δυτική Ευρώπη ESFAM/AUF-Europe Occidentale.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου & Σύμβουλος του ΣτΕ, κα Σταυρούλα Κτιστάκη. Ο τίτλος της ομιλίας της ήταν «Δημόσιο Μάνατζμεντ και εκσυγχρονισμός των δημοσίων υπηρεσιών στην Ελλάδα».

Στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη της Θερινής Ακαδημίας, η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ Παρασκευή Δραμαλιώτη αναφέρθηκε στη στρατηγική εξωστρέφειας του ΕΚΔΔΑ, καθώς και στη στενή συνεργασία με εμβληματικούς φορείς και υπηρεσίες, όπως η πρώην γαλλική ΕΝΑ και η Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Reform) αντίστοιχα, αναμορφώνοντας τον εισαγωγικό διαγωνισμό της ΕΣΔΔΑ, διαμορφώνοντας τις διαδικασίες επιλογής, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας την εκπαίδευση των πρώτων Επιτελικών Στελεχών, αναλαμβάνοντας την επιμόρφωση νέων δημόσιων υπαλλήλων στην Αλβανία και βάζοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία της πρώτης Ακαδημίας Ηγεσίας που θα λειτουργήσει σύντομα ως μονάδα του ΕΚΔΔΑ με κεντρικό ρόλο την προετοιμασία των διοικητικών ηγετών του αύριο. Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τον Εξοχότατο Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonnave για το αμείωτο ενδιαφέρον και την υποστήριξή του, τόσο προς τη διοργάνωση της Θερινής Ακαδημίας, όσο και προς τη δράση του ΕΚΔΔΑ συνολικότερα.

Ο κ. Eybalin στον χαιρετισμό του, τόνισε τις μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με το ΕΚΔΔΑ, οι οποίες διευκόλυναν στην καθιέρωση γόνιμης συνεργασίας με την πρώην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (INSP-πρώην ENA). «Η εν λόγω θερινή Ακαδημία είναι προϊόν στενής συνεργασίας μεταξύ του Γάλλου Ακολούθου Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας, του EFSAM-Ειδικευμένου Ινστιτούτου Γαλλοφωνίας στη Διοίκηση και τη Διαχείριση, που υπάγεται στον Πανεπιστημιακό Οργανισμό Γαλλοφωνίας (AUF) και το ΕΚΔΔΑ. Είμαστε πολύ ευτυχείς για την ιδιαίτερη συνεργασία των τριών αυτών φορέων. Επίσης, με την εν λόγω Θερινή Ακαδημία πρωτοπορούμε για ακόμα μία φορά στο πεδίο της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης με τη διοργάνωση, δια ζώσης, μαθημάτων στη Γαλλική από καθηγητές-τριες από διάφορά γαλλικά πανεπιστημιακά Ιδρύματα συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας», υπογράμμισε ο κ. Eybalin.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο « Κοσμάς Ψυχοπαίδης» του ΕΚΔΔΑ, παρουσία των πενήντα στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης που θα παρακολουθήσουν αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα, από τις 3 έως 7 Ιουλίου 2023.