Νέα – Ανακοινώσεις, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ

Ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ σχετικά με την εκπαιδευτική διαδικασία στην ΕΣΔΔΑ κατά την τρέχουσα συγκυρία

ΕΚΔΔΑ

Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια θανατηφόρα πανδημία. Η χώρα μας, όπως και ένας μεγάλος αριθμός κρατών, έχει λάβει αυστηρά μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη διάδοση του κορωναϊού και να προστατέψει τους πολίτες της, ιδίως εκείνους που είναι περισσότερο ευάλωτοι.

Αυτές τις δύσκολες μέρες, όλοι αναμετριόμαστε με τις ευθύνες μας. Το ΕΚΔΔΑ από την πρώτη στιγμή έλαβε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία του προσωπικού του και ανέστειλε τη λειτουργία των εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών του προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΔΔΑ έγινε δεκτή η  γνωμοδότηση του Επιστημονικού και Εκπαιδευτικού Συμβουλίου για χορήγηση κανονικής άδειας στους σπουδαστές της ΚΣΤ΄ εκπαιδευτικής σειράς της ΕΣΔΔΑ για τον μήνα Απρίλιο.

Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από προσεκτική εξέταση όλων των παραμέτρων και των προσφερόμενων εναλλακτικών επιλογών, ήδη από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα  κορωναϊού στη χώρα. Ειδικά κατά τη δεδομένη στιγμή, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και με βάση τα διαθέσιμα εργαλεία τίθεται μια σειρά από τεχνικά και νομικά ζητήματα που σε καμία περίπτωση δεν εγγυώνται την παροχή σύγχρονης και όχι ασύγχρονης εκπαίδευσης και ταυτόχρονα ποιοτικής, ασφαλούς και αδιάλειπτης διεξαγωγής μαθημάτων, σεμιναρίων και εργαστηρίων (8 διαφορετικές ηλεκτρονικές αίθουσες για 8 ώρες την ημέρα, κάθε εργάσιμη μέρα). Παράλληλα, η υπάρχουσα τεχνική υποδομή του ΕΚΔΔΑ, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, δεν εγγυάται, με τα σημερινά δεδομένα, να ανταποκριθεί στις παραπάνω προδιαγραφές.

Η απόφαση αυτή όμως λαμβάνεται και έπειτα από τον συνυπολογισμό ότι ενδεχόμενη άμεση έναρξη της β΄ ειδικής φάσης σπουδών δεν θα ήταν συμβατή με τις άδειες ειδικού σκοπού (για γονείς και ευπαθείς ομάδες) που θεσμοθετήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και καταλαμβάνουν γονείς – σπουδαστές και εισηγητές καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το ΕΚΔΔΑ και παρά τους περιορισμούς των ημερών αυτών, αναβαθμίζει ήδη με ταχύτατους ρυθμούς την τεχνική του υποδομή ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν, συμπεριλαμβάνοντας την πλήρη τεχνική υποστήριξη των συστημάτων του να παρέχει το σύνολο των αναγκών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της Σχολής με τρόπο που δεν θα θίγει τις ποιοτικές προδιαγραφές του προγράμματος σπουδών. Η πιλοτική παροχή υπηρεσιών σύγχρονης εκπαίδευσης ευρείας κλίμακας θα δοκιμαστεί εντός των επόμενων ημερών. Παράλληλα, το ΕΚΔΔΑ προβαίνει στην προμήθεια φορητών υπολογιστών ώστε να διατεθούν στους σπουδαστές που έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται προκειμένου να συμμετέχουν ισότιμα και χωρίς καμία διάκριση στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία.

Αυτές τις ημέρες δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις. Υπάρχουν όμως αποφάσεις που σέβονται και προστατεύουν τα δικαιώματα του συνόλου των σπουδαστών, διασφαλίζουν την ομαλότητα και θωρακίζουν την ομαλή συνέχεια και το θεσμικό κύρος του ΕΚΔΔΑ. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε.

 

                                        ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ