Νέα – Ανακοινώσεις, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ

Έναρξη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην ΕΣΔΔΑ

ΕΚΔΔΑ

Το ΕΚΔΔΑ με υψηλό αίσθημα ευθύνης, από την πρώτη κιόλας ημέρα που ενέσκηψε η κρίση του κορονοϊού καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αδιάλειπτη και χωρίς καμία έκπτωση στις προδιαγραφές υλοποίηση των εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών του δράσεων.
Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες ο φορέας προμηθεύτηκε, εγκατέστησε, ανέπτυξε και δοκίμασε σε πιλοτικό και πραγματικό επίπεδο νέα ηλεκτρονικά εργαλεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έχει ήδη ολοκληρώσει, με απόλυτη επιτυχία, δεκάδες επιμορφωτικά προγράμματα.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον κάθε έναν και στην κάθε μία χωριστά από το προσωπικό του ΕΚΔΔΑ που συνέβαλε σε αυτή την επιτυχία.
Το κεκτημένο αυτό εγγυάται σήμερα, πολύ νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και με απόλυτη συνέπεια σε όσα είχαμε δεσμευτεί, την ομαλή έναρξη της Β΄ Ειδικής Φάσης Σπουδών της ΚΣΤ’ Εκπαιδευτικής Σειράς «Αλέξανδρος Σβώλος» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στο ακέραιο, για όσο καιρό χρειαστεί, στο υψηλό επίπεδο των σπουδών που συνιστά αδιαπραγμάτευτο στόχο της Σχολής. Με σημερινή ομόφωνη απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΔΔΑ, έπειτα από ομόφωνη γνωμοδότηση του Επιστημονικού και Εκπαιδευτικού Συμβουλίου το οποίο συγκλήθηκε στις 3 Απριλίου, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ, ορίζει ως ημερομηνία έναρξης της Β΄ Ειδικής Φάσης Σπουδών της τρέχουσας εκπαιδευτικής σειράς της ΕΣΔΔΑ, την 15η Απριλίου 2020. Παράλληλα, διασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η κανονική κατανομή των φάσεων σπουδών της ΕΣΔΔΑ όπως είχε σχεδιαστεί πριν από την κρίση. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι η ΕΣΔΔΑ αποτελεί, ίσως, μοναδική περίπτωση εκπαιδευτικής μονάδας στην χώρα που, παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, δεν ανέστειλε ούτε για μία ημέρα την υλοποίηση του προγράμματός της.

Την ίδια στιγμή, με απόλυτη συναίσθηση ότι η ψηφιακή εκπαίδευση πιθανόν δημιουργεί και ανισότητες στην πρόσβαση σε αυτή, το ΕΚΔΔΑ ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες διαδικασίες και προμηθεύεται φορητούς υπολογιστές υψηλών προδιαγραφών προκειμένου να διατεθούν σε σπουδαστές/στριες που το έχουν ήδη αιτηθεί. Με σχετική απόφαση, επίσης, ορίζεται ομάδα «ταχείας επέμβασης» στο ΕΚΔΔΑ ώστε να συνδράμει όπου απαιτείται για την άμεση αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων που δυνητικά θα θέσουν εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη των επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τέλος, η ΕΣΔΔΑ ανταποκρινόμενη στις νέες προκλήσεις εισάγει στο πρόγραμμα σπουδών της έναν νέο κύκλο σεμιναρίων ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των σπουδαστών της σε μεθόδους τηλεργασίας και παροχής δημόσιων υπηρεσιών σε ψηφιακό περιβάλλον.

Το ΕΚΔΔΑ, προσαρμοζόμενο στα νέα δεδομένα, δημιουργεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Μέσα από τις νέες επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες που υιοθετεί, συμβάλλει στη διαμόρφωση του αυριανού ψηφιακού περιβάλλοντος του δημόσιου τομέα.

 

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ