Νέα – Ανακοινώσεις

Ημερίδα της ΕΣΔΔΑ για την Κυβερνοασφάλεια

OLOI MAZI  XYDAKHS 2 

GEROVASSILI  PROEDROS THEODORAKHS  RALLIS XYDAKHS GEROVASSILI PROEDROS DIMITROULIA

 

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) του ΕΚΔΔΑ διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Κυβερνοασφάλεια και Δημόσια Διοίκηση», τη Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου από τις 09.00 ως τις 17.00, στο αμφιθέατρο του ΕΚΔΔΑ «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» (Πειραιώς 211, Ταύρος, ισόγειο).

Η ενίσχυση της δικτύωσης στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, τα μαζικά δεδομένα και η διακίνησή τους, η υπολογιστική νέφους και οι αναδυόμενες νέες τεχνολογίες – της τεχνητής νοημοσύνης συμπεριλαμβανομένης –  δημιουργούν διαρκώς νέες προκλήσεις σε επίπεδο ανάπτυξης, αλλά και ασφαλείας. Οι τεχνολογίες και τα συστήματα επικοινωνιών και πληροφορίας καθορίζουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, δημιουργώντας την ίδια στιγμή σημαντικά ζητήματα όσον αφορά στην ασφάλεια στη χρήση τους, στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι, άλλωστε, ακριβώς λόγω της δικτύωσης, διαπλέκονται άρρηκτα. Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί ως εκ τούτου μείζον στρατηγικό διακύβευμα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και αφορά τόσο τεχνικά όσο και επιχειρησιακά τις εθνικές διοικήσεις στη σχέση τους με τους πολίτες.

Η ΕΕ, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, όσο και με τον ENISΑ (European Network and Information Security Agency), θέτει στόχους υψηλής ασφαλείας όσον αφορά στα δίκτυα και τα πληροφοριακά συστήματα, με στόχο τόσο την απρόσκοπτη λειτουργία της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, όσο και τη διασφάλιση των κρίσιμων λειτουργιών των κρατών και την προάσπιση της δημοκρατίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Κατά συνέπεια, η δημιουργία ενός ασφαλούς ηλεκτρονικού περιβάλλοντος που θα εγγυάται την εμπιστευτικότητα, ακεραιότητα και διαθεσιμότητα των πληροφοριών διευκολύνοντας τη διακίνησή τους με ταυτόχρονη προστασία της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των πολιτών αποτελεί μια πρόκληση για την ελληνική δημόσια διοίκηση.

Η Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, η οποία εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2018, αποτυπώνει τον κεντρικό σχεδιασμό της Ελληνικής Πολιτείας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ανταποκρινόμενη στην ευρωπαϊκή οδηγία για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων (2016/1148/ΕΕ), η οποία επιδιώκει τη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση.  

Στόχος της ημερίδας της ΕΣΔΔΑ/ΕΚΔΔΑ ήταν να προσεγγίσει το ζήτημα αυτό, το οποίο θα καθορίσει ποικιλοτρόπως τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων που θα κληθούν να εφαρμόσουν την εθνική στρατηγική. Επιδίωξε να χαρτογραφήσει το νέο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών με αναφορά στη δημόσια διοίκηση και την προσαρμογή της στις επιταγές του.

Με δεδομένη και αναπόδραστη τη συνέργεια μεταξύ εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου, την ανάγκη διαρκούς επικαιροποίησης των σχεδίων αντιμετώπισης κυβερνοαπειλών, αλλά και την ανάδειξη της πρόληψης ως βέλτιστης μορφής αντιμετώπισης του φαινομένου, η ημερίδα προσπάθησε να αναδείξει ορισμένες από τις κρίσιμες παραμέτρους του ζητήματος. Οι ενότητες της ημερίδας διαμορφώθηκαν γύρω από ζητήματα όπως: 

  1. Επισκόπηση των απειλών και κινδύνων
  2. Ζητήματα προσαρμογής της οργάνωσης δημοσίων υπηρεσιών
  3. Αντιμετώπιση απειλών και περιστατικών παραβίασης ασφαλείας  
  4. Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην κυβερνοασφάλεια
  5. Ζητήματα εκπαίδευσης δημοσίων υπαλλήλων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας
  6. Ανάπτυξη και προαγωγή μιας κουλτούρας ασφαλείας Συνεργασία και συνέργειες εθνικών και υπερεθνικών δομών, φορέων και υπηρεσιών

Η ΕΣΔΔΑ προσκάλεσε στη δημόσια αυτή συζήτηση έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς με ειδίκευση στο εν λόγω πεδίο και εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης και Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών, ENISA) με την επιδίωξη να φωτίσει πτυχές του ζητήματος για τα νυν και τα μελλοντικά στελέχη του δημοσίου τομέα που θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν κατά την επαγγελματική τους διαδρομή.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Ξυδάκης, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κα Όλγα Γεροβασίλη, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Στέλιος Ράλλης, ο Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γρηγόρης Θεοδωράκης, ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, κ. Χρήστος Ζαμπίρας, η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, Αν. Καθ. ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου, και η Διευθύντρια ΕΣΔΔΑ, Αν. Καθ. ΑΠΘ Τιτίκα Δημητρούλια.

d

Αφήστε μια απάντηση