Νέα – Ανακοινώσεις, Ημερίδες, ΙΝΕΠ

Ημερίδα με τίτλο: «Η βία κατά των γυναικών: Πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης στην εποχή της πανδημίας»

ΕΚΔΔΑ

Ημερίδα με τίτλο: «Η βία κατά των γυναικών: Πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης στην εποχή της πανδημίας» διοργανώθηκε σήμερα 25 Νοεμβρίου 2020 στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων. Την ημερίδα τίμησαν με τη συμμετοχή τους ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη και η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ κ. Διονύσιος Κυριακόπουλος, ο οποίος τόνισε την έξαρση της βίας κατά την περίοδο της πανδημίας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: « Μέσα στην κρίση, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία – κοινωνικές, οικονομικές, ψυχολογικές και άλλες – πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, προβληματικές σχέσεις ή προβληματικές και βίαιες συμπεριφορές επιδεινώνονται, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών». Ο κ. Κυριακόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι η καταπολέμηση του φαινομένου αποτελεί υπόθεση όλων μας και επεσήμανε την πρόθεση του ΕΚΔΔΑ να υλοποιήσει επιμορφωτικές δράσεις για το προσωπικό των δομών που υποδέχονται γυναίκες – θύματα βίας. Τέλος, επικεντρώθηκε στην υποχρέωση όλων μας να αναλογιστούμε την ατομική μας ευθύνη και να δείξουμε ως κοινωνία μηδενική ανοχή στη βία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ένταση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο του κορονοϊού, με αύξηση των συμβάντων ήδη από τον Απρίλιο του 2020. Παράλληλα εστίασε στην ανάγκη να σκύψει η Πολιτεία, με τη συμβολή του εκπαιδευτικού συστήματος και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμη περισσότερο πάνω στο πρόβλημα και δεσμεύτηκε για στενή συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ πάνω σε σχετικές επιμορφωτικές δράσεις.

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη, από την πλευρά της, σημείωσε πρόσφατα σοκαριστικά περιστατικά βίας κατά γυναικών στη χώρα μας, που επιβεβαιώνουν την έκταση του προβλήματος. Ταυτόχρονα επεσήμανε την σημασία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ενδοοικογενειακής βίας και αναφέρθηκε στην πρόσληψη 2.800 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία για την αντιμετώπιση σχετικών συνεπειών της πανδημίας του Covid-19.

Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Συρεγγέλα στάθηκε στην εντατικοποίηση των δράσεων της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και ειδικότερα στο έργο που επιτελείται με τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας, των συμβουλευτικών κέντρων και της τηλεφωνικής γραμμής SOS.

Στο μήνυμά της η Αντιπρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, κα Εύη Δραμαλιώτη,  αναφέρθηκε στις αυξημένες εκδηλώσεις ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της πανδημίας που προκαλούν διεθνή ανησυχία και στη συνέχεια παρουσίασε αριθμητικά δεδομένα που εκφράζουν τη χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις υψηλής ευθύνης στην πολιτική σκηνή, αλλά και στην αγορά εργασίας. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του ΕΚΔΔΑ ως φορέα αλλαγής για την κατάλληλη επιμόρφωση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την ανάδειξη περισσότερων γυναικείων επιδραστικών προτύπων.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων, με ειδίκευση σε ζητήματα πρόληψης και καταπολέμησης  της βίας κατά των γυναικών.

Αφήστε μια απάντηση