Νέα – Ανακοινώσεις, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ

Εισήγηση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κας Δόμνας Μιχαηλίδου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

ΕΚΔΔΑ

Με απόλυτη επιτυχία συνεχίζεται η πρωτοβουλία του ΕΚΔΔΑ, που έχει ως στόχο τη διαρκή αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΕΣΔΔΑ. Συγκεκριμένα η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου, πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: «Προκλήσεις και Προοπτικές του Συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας» μέσω τηλεδιάσκεψης, στους σπουδαστές της ΕΣΔΔΑ. Αντικείμενο της εισήγησης αποτέλεσε η παρουσίαση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Τη συζήτηση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ κ. Διονύσης Α. Κυριακόπουλος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμά την Υφυπουργό για την άμεση ανταπόκρισή της στην πρόσκληση του ΕΚΔΔΑ, σημείωσε ιδιαίτερα ότι η προαγωγή της κοινωνικής πολιτικής αποτελεί κομβικό σημείο για την σημερινή κυβέρνηση και παράλληλα επισήμανε ότι σύντομα επιστρέφει η δια ζώσης εκπαίδευση στο ΕΚΔΔΑ.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής του ΙΝ.ΕΠ. κ. Δημήτριος Απίστουλας, ο οποίος ευχαρίστησε και εκείνος από την πλευρά του την Υφυπουργό τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της παρέμβασής της σχετικά με την παρουσίαση των εφαρμοζόμενων πολιτικών στο κοινωνικό πεδίο και των μελλοντικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών για την αναδιοργάνωση της κοινωνικής διοίκησης της χώρας.

Η Υφυπουργός στην εισήγησή της ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ κ. Διονύσιο Κυριακόπουλο για τη δυνατότητα να απευθυνθεί στους σπουδαστές της ΕΣΔΔΑ και αυριανά στελέχη του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας. Στην παρέμβασή της η Υφυπουργός, παρουσίασε την οργανωτική διάρθρωση και λειτουργική διάσταση του τομέα κοινωνικής πρόνοιας αναπτύσσοντας τους κύριους άξονες πάνω στους οποίους οικοδομείται το νέο ενεργητικό κράτος πρόνοιας στη χώρα μας.

Ειδικότερα έκανε λόγο για τις προτεραιότητες της παροχικής κοινωνικής διοίκησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα προνοιακά επιδόματα που απευθύνονται στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία. Περαιτέρω, ανέδειξε τη σημασία των κοινωνικών επενδύσεων σε κοινωνικές υποστηρικτικές υπηρεσίες στο πεδίο της (επαν)ένταξης των ληπτών προνοιακών παροχών στην αγορά εργασίας και στάθηκε στην  αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία της υιοθεσίας και της αναδοχής. Παράλληλα επισήμανε τη «ρυθμιστική» ετοιμότητα της κυβέρνησης στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προκλήσεων κοινωνικής υφής που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τέλος, απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους σπουδαστές του τμήματος «Υπηρεσιών Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας» της ΕΣΔΔΑ αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που προωθούνται από το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των φαινομένων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και τη γενικότερη ενίσχυση του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας.