Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ

Υποδοχή της 29ης Εκπαιδευτικής Σειράς της ΕΣΔΔΑ «Παναγιώτης Κανελλόπουλος»

ΕΚΔΔΑ

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των 137 νέων σπουδαστών και σπουδαστριών της 29ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) «Παναγιώτης Κανελλόπουλος». Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης. Επιπλέον, στην εκδήλωση της ΕΣΔΔΑ συμμετείχαν με ομιλία τους, o Διευθυντής της ΕΣΔΔΑ, κ. Αθανάσιος Ράπτης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών και μέλος του ΔΣ-ΕΚΔΔΑ, κα Αθηνά Δημόπουλου & ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ (ΕΝΑΠ), κ. Γεώργιος Σπανουδάκης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης κατά τον χαιρετισμό του προς τους σπουδαστές & σπουδάστριες της νέας Εκπαιδευτικής Σειράς της Σχολής, αφού τους συνεχάρη για την επιτυχία τους σε έναν απαιτητικό διαγωνισμό αρχικά ανέφερε ότι «Θέλουμε η Σχολή να μην αποτελεί έναν άλλο τρόπο για να μπει κάποιος στο Δημόσιο. Θέλουμε από την ΕΣΣΔΑ να βγαίνουν τα ηγετικά διοικητικά στελέχη του Δημοσίου». Τόνισε την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας των σπουδαστών για να ηγηθούν, έχοντας όχι μόνο τα απαραίτητα προσόντα αλλά και μια αυξημένη νομιμοποίηση στο διοικητικό περιβάλλον. Επίσης, ο Υπουργός, αναφερόμενος στον εισαγωγικό διαγωνισμό, υπογράμμισε ότι αποτελεί μια απαιτητική και φιλόδοξη διαδικασία με ισχυρές προδιαγραφές από την εισαγωγή μέχρι την αποφοίτηση. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού που πιέζει τις δημόσιες διοικήσεις και αποτελεί βασικό παράγοντα για την εξέλιξη των στελεχών της ΕΣΔΔΑ που θα κληθούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και σε αυτό το πεδίο.

Κατά την έναρξη της τελετής υποδοχής, η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, αφού καλωσόρισε τους νέους σπουδαστές & σπουδάστριες της σχολής αναφέρθηκε στη νέα απαιτητική διαδικασία του εισαγωγικού διαγωνισμού της ΕΣΔΔΑ και στα εξαιρετικά αποτελέσματα αυτής. Ειδικότερα, η κυρία Δραμαλιώτη επεσήμανε την αύξηση του ποσοστού των επιτυχόντων από οικονομικές σχολές καθώς και σχολές πληροφορικής, όπως επίσης και των κατόχων μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων. Τόνισε δε, τη σπουδαιότητα των στελεχών της ΕΣΔΔΑ, τα οποία προετοιμάζονται κατάλληλα για να προσφέρουν τεκμηριωμένες λύσεις στις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας του κράτους. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία ανάπτυξης ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού που θα αξιοποιεί σύγχρονα μέσα & εργαλεία για μια πιο διαδραστική εκπαίδευση. Κλείνοντας, η Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο σημαντικές τομές στην εκπαίδευση των σπουδαστών, υπό το πρίσμα της καλύτερης προετοιμασίας των μελλοντικών αποφοίτων που θα υπηρετήσουν το ελληνικό κράτος.

Ο Διευθυντής της ΕΣΔΔΑ, κ. Αθανάσιος Ράπτης, αφού καλωσόρισε και συνεχάρη τους επιτυχόντες και επιτυχούσες  του 29ου Εισαγωγικού Διαγωνισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι «Έχει στεφθεί με επιτυχία μια πολύ κοπιώδης προσπάθεια όχι μόνο από τους σπουδαστές κατά την εισαγωγή τους, αλλά και από τη Σχολή προκειμένου να προετοιμαστεί μια διαδικασία η οποία θα επιλέγει και θα εκπαιδεύει σπουδαστές που θα σταθούν στο ύψος της παράδοσης της ΕΣΔΔΑ με την παραγωγή στελεχών υψηλών επιδόσεων και αξιοπιστίας. Φέτος, σαράντα χρόνια μετά την θεσμοθέτηση της ΕΣΔΔΑ, δόθηκε η δυνατότητα να μετρήσουμε τα αποτελέσματα του στοιχήματος που έθεσε η ελληνική πολιτεία για την επιλογή στελεχών μέσω ενός συστηματικού μηχανισμού. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα του απαιτητικού διαγωνισμού για την εισαγωγή στο κλάδο επιτελικών στελεχών, οι βαθμολογικές επιδόσεις των αποφοίτων ήταν υψηλότερες του υπόλοιπου σώματος των δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όχι με έπαρση, αλλά με ευθύνη».

Ο Πρόεδρος της ΕΝΑΠ, Γιώργος Σπανουδάκης, στον χαιρετισμό του προς τους νέους συναδέλφους,  τόνισε μεταξύ άλλων  πώς «η ίδρυση της ΕΣΔΔΑ, το 1983   αποτέλεσε  μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, καθώς επίσης και ένα μεγάλο βήμα για την απαλλαγή από τις πελατειακές σχέσεις, τον κομματισμό και την ευνοιοκρατία που χαρακτήριζαν διαχρονικά το ελληνικό κράτος». Επιπλέον, επεσήμανε πως «Η επαγγελματική στελέχωση της Δημόσιας  Διοίκησης,  με μόνιμο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, μέσα από διαδικασίες που να βασίζονται στην αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα και την ισότητα ευκαιριών αποτελεί  εγγύηση της αποτελεσματικής υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών».

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής κα Αθηνά Δημοπούλου, κατά την ομιλία της προς τους νέους σπουδαστές και σπουδάστριες, αφού τους συνεχάρη θερμά για την επιτυχία τους, αναφέρθηκε καταρχήν στο πολύ σημαντικό έργο του ΕΚΔΔΑ που έχει καταστεί κορυφαίος φορέας κατάρτισης των ανωτάτων διοικητικών και επιτελικών στελεχών της χώρας, χάρη στις σημαντικές προσπάθειες της Προέδρου του ΕΚΔΔΑ κας Εύης Δραμαλιώτη και των στελεχών του φορέα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πολύτιμές συνεργασίες του ΕΚΔΔΑ με οργανισμούς του εξωτερικού όπως αυτή με το γαλλικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, πρώην ΕΝΑ, από όπου αντλεί τεχνογνωσία και πρότυπα. Η κα Δημοπούλου, απευθυνόμενη στους σπουδαστές ανέφερε μεταξύ άλλων «Εδώ στο ΕΚΔΔΑ, θα αποκτήσετε μοναδικές γνώσεις, τεχνογνωσία, προσόντα διαχείρισης & άνεση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας που θα σας επιτρέψει να απογειώσετε το έργο που θα κληθείτε να παράγετε στο δημόσιο τομέα. Να θυμάστε όμως ότι, το αποτύπωμα που θα αφήσετε στο δημόσιο βίο θα είναι αναπόφευκτα συνάρτηση της όλης ποιότητάς σας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας από τον Υπουργό, κ. Βορίδη και την Πρόεδρο, κα Δραμαλιώτη.