Νέα – Ανακοινώσεις, ΕΚΔΔΑ, Διεθνείς Συνεργασίες

Το ΕΚΔΔΑ στο διεθνές φόρουμ «Πλατφόρμα Γαλλοφωνίας, Πολυγλωσσίας & Συνεργασίας στην Ευρώπη» στη Σόφια της Βουλγαρίας

ΕΚΔΔΑ

Αντιπροσωπεία του ΕΚΔΔΑ και της ΕΣΔΔΑ, με τον Πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ κ. Βασίλη Έξαρχο και τον Διευθυντή της ΕΣΔΔΑ κ. Αθανάσιο Ράπτη στη σύνθεσή της, συμμετείχε στο διεθνές φόρουμ με τίτλο «Πλατφόρμα Γαλλοφωνίας, Πολυγλωσσίας και Συνεργασίας στην Ευρώπη» που διεξήχθη στη Σόφια της Βουλγαρίας από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2023. Διοργανωτές ήταν το Ειδικό  Ίδρυμα της Γαλλοφωνίας για τη Διοίκηση και το Μάνατζμεντ (Établissement spécialisé de la Francophonie pour l’Administration et le Management – ESFAM) που εδρεύει στη Σόφια καθώς και η Πανεπιστημιακή Υπηρεσία Γαλλοφωνίας της Δυτικής Ευρώπης με έδρα τις Βρυξέλες (Agence Universitaire de la Francophonie – AUF).

Σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης συνεργασίας του ESFAM/AUF με το ΕΚΚΔΑ και την από κοινού διοργάνωση τον Ιούλιο του 2023 της «ΘΕΡΙΝΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΔΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ», η αντιπροσωπεία του ΕΚΔΔΑ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να συμμετάσχει σε αυτό το ιδιαιτέρως σημαντικό φόρουμ, στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της ΕΕ, εκπρόσωποι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και επικεφαλής σχολών και κέντρων δημόσιας διοίκησης από χώρες της ΕΕ και άλλες υποψήφιες για ένταξη ή συνδεδεμένες χώρες.

Αναλυτικά, το ΕΚΔΔΑ στο εν λόγω φόρουμ:

Κατά την πρώτη πολιτικού χαρακτήρα ημερήσια συνεδρία στις 16/10 (την οποία εγκαινίασε η αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Iliana Iotova) συμμετείχε με χαιρετισμό του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ και παρέμβαση του Διευθυντή της ΕΣΔΔΑ στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Πώς οι εθνικές σχολές και τα ινστιτούτα δημόσιας διοίκησης μπορούν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις για τη δημόσια διοίκηση του αύριο».

Κατά την δεύτερη ημερήσια συνεδρία εμπειρογνωμόνων ο Διευθυντής της ΕΣΔΔΑ συμμετείχε σε πάνελ σχετικά με τις σύγχρονες ανάγκες των σχολών δημόσιας διοίκησης, τονίζοντας τον διαρκή προσανατολισμό της Σχολής στην πολυγλωσσία και στην ανάπτυξη ανοιχτού στη διεθνή καινοτομία πνεύματος στους σπουδαστές της, ενώ ο Υπεύθυνος Σπουδών και Έρευνας της ΕΣΔΔΑ κ. Νίκος Ζαρταμόπουλος παρουσίασε από κοινού με τον Γενικό Επιθεωρητή Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας κ. Philippe Belin τα συμπεράσματα από τη διοργάνωση της Θερινής Ακαδημίας ΕΚΔΔΑ-ESFAM/AUF, ενώ συμμετείχε και στο εργαστήριο για την εκπόνηση ενός δυνητικού προσχεδίου για την υποστήριξη της πολυγλωσσίας στην προσφερόμενη εκπαίδευση στα πλαίσια ινστιτούτων, οργάνων και οργανισμών της ΕΕ.

Στις απολογιστικές εργασίες της 3ης ημέρας, η αντιπροσωπεία του ΕΚΔΔΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Έξαρχο συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση και στην εξαγωγή συμπερασμάτων, εκφράζοντας το ζωηρό ενδιαφέρον του Κέντρου να προωθήσει τις πολλές μορφές συνεργασίας που προτάθηκαν και να επεξεργαστεί στο άμεσο μέλλον, από κοινού με διεθνείς εταίρους (Σχολές & Ινστιτούτα Δημόσιας Διοίκησης και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια), καινοτόμα και πολύγλωσσα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Αφήστε μια απάντηση