Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΙΝΕΠ, ΕΚΔΔΑ

Συνεργασία του ΕΚΔΔΑ με το Υπουργείο Παιδείας & την Αμερικάνικη Πρεσβεία

ΕΚΔΔΑ

 Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), διοργάνωσε την Τετάρτη 15 Μαρτίου, ημερίδα με τίτλο «Ενταξιακή Εκπαίδευση/Συμπερίληψη και Ειδική Αγωγή: Καλές πρακτικές έγκαιρης παρέμβασης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση». Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» του ΕΚΔΔΑ, παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες/ουσες  τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, με παράλληλη μετάφραση και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Την εκδήλωση τίμησαν με μήνυμα που απέστειλαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Τζ. Τσούνης. Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Α/θμιας, Β/θμιας Εκπ/σης και Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ, κ.  Αλέξανδρος Κόπτσης.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Διευθύντρια Συμβουλευτικής και Οικογενειακής Υποστήριξης του Εθνικού Κέντρου Παιδικής Έρευνας Προσχολικής ηλικίας στην Ουάσιγκτον, κα   Judith Wides.

Τον συντονισμό της Ημερίδας, είχε ο κ. Παναγιώτης Πασσάς, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ.

Η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως στο μήνυμα της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις σημαντικές πρωτοβουλίες του ΥΠΑΙΘ στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όπως οι διορισμοί ειδικών εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ, η σύνταξη στρατηγικού σχεδίου για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων στην εκπαίδευσης καθώς και η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό φορέα ειδικής αγωγής & ενταξιακής εκπαίδευσης. Η κα Κεραμέως όπως τόνισε χαρακτηριστικά « Στόχος όλων μας, είναι η δημιουργία ενός ακόμα πιο εξωστρεφούς και συμπεριληπτικού σχολείου στο οποίο έχει θέση και εξελίσσεται κάθε παιδί, χωρίς διακρίσεις».

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Γεώργιος Τσούνης, στον χαιρετισμό του αρχικά χαρακτήρισε τη θεματική της ημερίδας «μείζονος σημασίας» για τον ίδιο, υπογραμμίζοντας  το γεγονός ότι όλα τα έθνη έρχονται αντιμέτωπα με προκλήσεις στον τομέα της εκπαιδευτικής συμπεριφορικής υγείας.  Όπως δήλωσε ο κ. Τσούνης «Στην εκπαιδευτική μας συνεργασία με την Ελλάδα, θέλουμε να βοηθήσουμε να γίνει η εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους. Επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας να εξαλείψουμε το στίγμα των μαθησιακών δυσκολιών ώστε όλα τα παιδιά να προοδεύουν και να κάνουν σπουδαία πράγματα».

Η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη στον χαιρετισμό της εξέφρασε την ικανοποίηση της για την υλοποίηση της εκδήλωσης, η οποία αντικατοπτρίζει την ενεργή συμμετοχή του ΕΚΔΔΑ στο έργο της εκπαίδευσης. Η Πρόεδρος Δραμαλιώτη αναφέρθηκε στην ήδη επιτυχημένη συνεργασία του φορέα με την Αμερικάνικη Πρεσβεία σε κρίσιμους τομείς εκπαίδευσης. Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά η κα Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, « Προωθούμε τα πιο σύγχρονα εργαλεία και τις μεθόδους που επιτρέπουν μια ομαλή μετάβαση στη συμπεριληπτική κοινωνία και από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας, θα επεκτείνουμε τις προσπάθειες μας με περισσότερες συνεργασίες και δράσεις προς όφελος των συμπολιτών μας»

Ο Γ.Γ. Α/θμιας, Β/θμιας Εκπ/σης και Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ, κ.  Αλέξανδρος Κόπτσης στο χαιρετισμό του δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα  & ευθύνη κάθε ευνομούμενης πολιτείας και στο πλαίσιο αυτό, η εκπαιδευτική πολιτική δίνει έμφαση στην ισότιμη και συμπεριληπτική μαθησιακή διαδικασία , έτσι ώστε οι δράσεις να προσαρμόζονται στις αντίστοιχες ανάγκες. «Η συμπερίληψη στην εκπαίδευση και η ισοτιμία στις επιμορφωτικές ευκαιρίες, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εκπαιδευτικής μας ατζέντας», τόνισε ο κος Κόπτσης.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τις ομιλίες τους διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΑΙΘ.