Νέα – Ανακοινώσεις, Ημερίδες, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΙΝΕΠ, ΕΚΔΔΑ

Ο Καθ. Kevin Featherstone (LSE), κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα του ΕΚΔΔΑ για τα Επιτελικά Στελέχη

ΕΚΔΔΑ

Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) διοργάνωσε ημερίδα με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή του London School of Economics, Kevin Featherstone, ο οποίος απηύθυνε ομιλία προς τους επιτυχόντες στο νέο Ειδικό Πρόγραμμα εκπαίδευσης των επιτελικών στελεχών. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν επίσης η Καθ. Ελένη Ξανθάκη (University College London) και ο Καθ. Βασίλης Κέφης (Πάντειο Πανεπιστήμιο), οι οποίοι σχεδίασαν και συμμετέχουν στο νέο Πρόγραμμα. Την εκδήλωση τίμησε με τη παρουσία του ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε με μήνυμά του και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, κ. Θανάσης Κοντογεώργης.

Στις 20 Φεβρουαρίου, ο Kevin Featherstone απέκτησε τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο καθηγητής του LSE έδωσε τον όρκο του έλληνα πολίτη παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Kevin Featherstone είναι καθηγητής της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του LSE και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, της Νέας Υόρκης, στο Harvard και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Είναι ο πρώτος αλλοδαπός που έγινε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) της Ελλάδας (2010-2013). Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο ‘Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα’ από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το 2021 με το παράσημο του ‘Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα’ της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε ένα από τα βιβλία του ως ένα από τα «100 αξιομνημόνευτα βιβλία για την Ευρώπη». Συνεισφέρει συχνά σε διεθνή ΜΜΕ για την ευρωπαϊκή και την ελληνική πολιτική.

Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος που υπέγραψε την απόφαση για την απόδοση της τιμητικής ιθαγένειας στον βρετανό φιλέλληνα καθηγητή, ενώ, από την άλλη πλευρά, τόνισε τη συνεισφορά στη χάραξη δημόσιων πολιτικών που αναμένεται από όσους ανήκουν πλέον στον Κλάδο Επιτελικών Στελεχών και παρακολουθούν το Ειδικό Πρόγραμμα του ΕΚΔΔΑ.

Ο ΓΓ Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, κ. Θανάσης Κοντογεώργης, στο μήνυμά του, αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που έχει αναλάβει για την εφαρμογή του νόμου για το Επιτελικό Κράτος στον σχεδιασμό, την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την αξιολόγηση των δημόσιων πολιτικών.

Η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στο ζήτημα του συντονισμού του κυβερνητικού έργου στη μεταπολεμική Ελλάδα και υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο του ΕΚΔΔΑ στην προετοιμασία των πρώτων νομοτεχνών και των αναλυτών δημόσιας & ψηφιακής πολιτικής, οι οποίοι εκπαιδεύονται για να υπηρετήσουν σε ένα περιβάλλον λειτουργικής τεχνοκρατικής οργάνωσης που ευνοεί την πρωτοβουλία, την ανάπτυξη γνώσης και, κατ’επέκταση, την καινοτομία.