Νέα – Ανακοινώσεις, Ημερίδες, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ

Πρωτοβουλία ΕΚΔΔΑ: Διάλογος φορέων κοινωνικής πολιτικής
για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη

ΕΚΔΔΑ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), με τίτλο «Κοινωνική Πολιτική – ΕΚΔΔΑ: Η Επιμόρφωση στην Υπηρεσία των Πολιτών». Η Ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάδειξης της στοχευμένης επιμόρφωσης των στελεχών της Δ.Δ, ως εργαλείου για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» τίμησαν με χαιρετισμό τους ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ασημίνα Γκάγκα, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου και ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κ. Δημήτρης Καφαντάρης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Βορίδης αναφέρθηκε αρχικά στον μετασχηματισμό στην λειτουργία του ΕΚΔΔΑ και στο έργο της Προέδρου Εύης Δραμαλιώτη, όπως αποτυπώνεται μέσα από την εξωστρέφεια και τα ποιοτικά αποτελέσματα εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε ακόμα στην αναδιαμόρφωση του εισαγωγικού διαγωνισμού της ΕΣΔΔΑ και στη συνεργασία με σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως η γαλλική ΕΝΑ, το Harvard, το Insead School, αλλά και σχολές δημόσιας διοίκησης των δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας την ξεχωριστή θέση αυτών των συνεργασιών στο ρόλο του ΕΚΔΔΑ. Επίσης ο Υπουργός έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες & τις προτεραιότητες ειδικά σε ευαίσθητα θέματα, όπως είναι η υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης, με έμφαση το πεδίο των κοινωνικών πολιτικών.

Η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, Δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε πρωτίστως στο έργο που επιτελεί το ΕΚΔΔΑ για την ανάδειξη της υλοποίησης της κοινωνικής πολιτικής μέσω της εκπαίδευσης, αναπτύσσοντας συνεργασίες με δημόσιους οργανισμούς όπως η ΔΥΠΑ, ο ΟΠΕΚΑ, ο ΕΦΚΑ & η ΗΔΙΚΑ. Όπως τόνισε η κα Δραμαλιώτη « Μέσα από αυτές τις συνεργασίες, έχουμε αναδείξει τα καινούργια εργαλεία και τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες που εξυπηρετούν καλύτερα τον πολίτη, παρέχοντας πιο ποιοτικές υπηρεσίες». Σύμφωνα με την Πρόεδρο ΕΚΔΔΑ, τα στελέχη εκπαιδεύονται σε ένα περιβάλλον που είναι ανοιχτό στη γνώση & την εξωστρέφεια με στόχο να αποκτήσει η Δημόσια Διοίκηση καλύτερους επαγγελματίες, πιο συνεπείς και με μεγάλη αφοσίωση στα καθήκοντα τους. « Στόχος της Δημόσιας Διοίκησης, είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη» δήλωσε η κα Δραμαλιώτη.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Γκάγκα αναφερόμενη στο έργο του Υπουργείου Υγείας στο τομέα της Υγείας αλλά και της Κοινωνικής Πρόνοιας δήλωσε χαρακτηριστικά « Η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε μια άλλη τροχιά, το έργο που έχει γίνει είναι σημαντικό στο πεδίο της κοινωνικής συνοχής. Πιστεύω απόλυτα στην επιμόρφωση και στα σεμινάρια του ΕΚΔΔΑ και σας συγχαίρω για τη δουλειά που κάνετε». Πολύ σημαντικό κομμάτι της επιμόρφωσης, σύμφωνα με την κα Γκάγκα, αποτελεί η σύνδεση της γνώσης με αυτό που τελικά προσφέρεται στον πολίτη. «Να κάνουμε όχι μόνο σωστά τη δουλειά μας, αλλά και ανθρώπινα» ανέφερε η Υπουργός.

Ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Τσακλόγλου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφέρθηκε αρχικά στις κομβικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, στα μέτρα μέριμνας για τους ευάλωτους πολίτες αλλά και στην προώθηση ζητημάτων ισότητας στο χώρο της εργασίας αλλά και στην κοινωνία. «Επανασχεδιάστηκαν οι πολιτικές κατάρτισης του εργατικού δυναμικού, με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το ΕΚΔΔΑ αποτελεί κομμάτι αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Για την επιτυχή άσκηση της κοινωνικής πολιτικής είναι απαραίτητη προϋπόθεση η διαθεσιμότητα αποτελεσματικών δημοσίων λειτουργών. Ο ρόλος του ΕΚΔΔΑ για την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων που θα υλοποιήσουν τις κοινωνικές πολιτικές είναι κομβικής σημασίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακλόγλου.

Ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ & μέλος ΔΣ του ΕΚΔΔΑ, κ. Καφαντάρης αναφερόμενος στο έργο του ΕΚΔΔΑ τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι έχει εκσυγχρονιστεί και αναβαθμιστεί ειδικά στο κομμάτι της εξωστρέφειας, με τα νέα προγράμματα επιμόρφωσης. Δεν παρέλειψε να αναδείξει την συνεργασία της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο Εσωτερικών & το ΕΚΔΔΑ, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων για τα στελέχη και τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Το ΕΚΔΔΑ πρέπει και οφείλει να είναι ο βασικός μοχλός εκπαίδευσης του δημόσιου τομέα για τις δημόσιες πολιτικές που αλλάζουν και γίνονται πιο σύγχρονες τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο κ. Καφαντάρης.

Στο πρώτο πάνελ, υπό το συντονισμό της  Προέδρου ΕΚΔΔΑ Δρ. Παρασκευής Δραμαλιώτη και με τίτλο «Εθνικές Στρατηγικές & τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»,  προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν κ. Θανάσης Κοντογεώργης, Γ.Γ. Συντονισμού του Κυβερνητικού έργου, εκπροσωπώντας την Προεδρία της Κυβέρνησης, ο κ. Αλέξης Πατέλης, Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και η κα Έλενα Ράπτη, Επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση.

Στα δύο πάνελ που ακολούθησαν με τις θεματικές ενότητες «Πολιτοκεντρικές Πολιτικές στην Κοινωνική Πρόνοια, Ασφάλιση, Απασχόληση, Υγεία»  & «Οι Κοινωνικοί Εταίροι για τον Ρόλο της Δημόσιας Διοίκησης στις Κοινωνικές Πολιτικές» , συμμετείχαν ως ομιλητές ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ κ. Κ.Γλούμης, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ κ. Σ.Πρωτοψάλτης, η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. κα Νίκη Τσούμα, η Δ/ντρια Εκπαίδευσης e-ΕΦΚΑ, κ. Π. Τραυλού, ο κ. Κ. Χόρτης Εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ο κ. Γαβριήλ Αμίτσης, Καθηγητής (ΠΑΔΑ)  εκπρόσωπος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), ο κ. Κ. Σίμψης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος και ο κ. Τ. Πολυκανδριώτης, Γενικός Γραμματέας της Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ).

Τον συντονισμό της συζήτησης έκαναν ο κ. Γ. Κατσαρός, Συντονιστής Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Κοινωνικής Πολιτικής, (ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ) & η κα Ελένη Μπούντα, Συντονίστρια Τομέα Πιστοποίησης & Εισαγωγικής Εκπαίδευσης, (ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ).