Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ, Διεθνείς Συνεργασίες

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα ΕΚΔΔΑ-ΥΠΑΙΘΑ-ΙΕΠ για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των στελεχών της εκπαίδευσης. (Περιλαμβάνεται και το υλικό των παρουσιάσεων)

ΕΚΔΔΑ

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή περισσότερων από 200 στελεχών της εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του ΕΚΔΔΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), με τίτλο  «Ανάπτυξη δεξιοτήτων στελεχών εκπαίδευσης: Στρατηγικές και πρακτικές υποστήριξης εκπαιδευτικών».

Στόχο της Ημερίδας αποτέλεσε μεταξύ άλλων η  παρουσίαση των δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθούν για την υποστήριξη του έργου των στελεχών τη εκπαίδευσης (Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού και Διευθυντές Σχολικών Μονάδων), καθώς και άλλων καίριων θεμάτων που σχετίζονται με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών ως εργαλείων έρευνας και μάθησης σε όλο το εύρος της διδακτικής εκπαιδευτικής διαδικασίας και τις καλές πρακτικές για τον συλλογικό προγραμματισμό και την αξιολόγηση του έργου των σχολικών μονάδων.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Εσωτερικών, κα Νίκη Κεραμέως η οποία απηύθυνε και χαιρετισμό, ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ Ειδικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, κ. Ιωάννης Κατσαρός, ο Γ.Γ. Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, κ. Δημήτριος Κιρμικίρογλου και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Καθηγητής κ.  Σπυρίδων Δουκάκης.

Η Υπουργός Εσωτερικών, κα Κεραμέως στον χαιρετισμό που απηύθυνε συνεχάρη θερμά τους διοργανωτές, υπογραμμίζοντας ότι «Κοινός στόχος της σύμπραξης του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας, μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, είναι η επιμόρφωση και η συνεχής ανέλιξη του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης».

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΔΔΑ κ. Βασίλειος Έξαρχος, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της ημερίδας, υπογράμμισε   την συνεχή προσπάθεια του ΕΚΔΔΑ να ανταποκριθεί στο ρόλο και την αποστολή του, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, μέσα από τη διαρκή εκπαίδευση και την πιστοποιημένη επιμόρφωση.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Διευθυντής του ΙΝΕΠ κ. Στέφανος Πολυμενόπουλος.

Επιστημονικά Υπεύθυνος της δράσης είναι ο κ. Παντελής Βουλτσίδης, Σύμβουλος Επιστημονικού Έργου ΙΝΕΠ.

Τον συντονισμό των παρουσιάσεων των εκλεκτών ομιλητών και ομιλητριών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, είχαν η κα Αγγελική Μπουρμπούλη Αν.Δ/ντρια ΙΝΕΠ & η κα Φανή Κομσέλη, Υπεύθυνη Σπουδών & Έρευνας ΙΝΕΠ.

Για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση, οι εργασίες της ημερίδας μεταδόθηκαν ζωντανά με live streaming από τον κεντρικό ιστότοπο του ΕΚΔΔΑ.

Παρουσιάσεις

Υλοποίηση δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης στελεχών εκπαίδευσης με στόχο την πραγμάτωση του ψηφιακού συμπεριληπτικού, αειφόρου και δημοκρατικού σχολείου.
Παντελής Βουλτσίδης,
Σύμβουλος Επιστημονικού Έργου Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, ΕΚΔΔΑ

Το ελληνικό σχολείο και οι οκτώ (8) βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης.
Ιωάννης Ρουσσάκης,
Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση του έργου των σχολικών μονάδων: Καλές πρακτικές.
Μαρία Νίκα,
Σύμβουλος Α΄, Προϊσταμένη Τμήματος Γ΄, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Τομές και συνέχειες των νέων Προγραμμάτων Σπουδών.
Παναγιώτης Πήλιουρας,
Σύμβουλος Α΄, Προϊστάμενος Τμήματος Α΄, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Εκπόνηση νέων διδακτικών βιβλίων – Ο θεσμός του πολλαπλού βιβλίου.
Πολυξένη Μπίλλα,
Σύμβουλος Α΄, Προϊσταμένη Τμήματος Β΄, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η πραγμάτωση του ψηφιακού σχολείου και η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών ως εργαλείων έρευνας και μάθησης σε όλο το εύρος της διδακτικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Σπυρίδων Δουκάκης,
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο,
Πρόεδρος ΔΣ, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.