Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ, Διεθνείς Συνεργασίες

Νέες Συνεργασίες του ΕΚΔΔΑ με την Ιταλική Σχολή
και τη Σερβική Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης

ΕΚΔΔΑ

Η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, δρ Π. Δραμαλιώτη, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της ιταλικής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, κας Πάολα Σεβερίνο, επισκέφθηκε στη Ρώμη τον ομόλογο ιταλικό φορέα και υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με αντικείμενο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την υποβολή κοινών προτάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάληψη έργων ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης σε τρίτες χώρες τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όσο και σε αυτήν των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Πρόεδρος Δραμαλιώτη αναφέρθηκε στις συνεργασίες του ΕΚΔΔΑ εντός και εκτός συνόρων και στην αντίστοιχη προώθηση πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την εκπαίδευση των επιτελικών στελεχών, την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, την ενδυνάμωση των γυναικών, καθώς και την επιμόρφωση των αιρετών και των υπαλλήλων των ΟΤΑ.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος Σεβερίνο περιέγραψε τις δράσεις της ιταλικής Σχολής στο επίπεδο των επιτελικών στελεχών της γειτονικής δημόσιας διοίκησης και εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για στοχευμένη συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ με έμφαση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες που αφορούν στην εξωστρέφεια του ιταλικού φορέα και ζητήθηκε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που πρόκειται να προκηρυχθούν, ιδίως για την περιοχή των Δυτ. Βαλκανίων.

Στο περιθώριο της επίσκεψης, η αποστολή του ΕΚΔΔΑ έγινε δεκτή από την ΑΕ Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρώμη, κυρία Ελένη Σουρανή. Η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ είχε την τιμή να ενημερώσει την ΑΕ Πρέσβη, κυρία Σουρανή, για τις δράσεις του ΕΚΔΔΑ και να συζητήσουν για τη στρατηγική εξωστρέφειας και των διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει ο φορέας υπό την καθοδήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, κου Μ. Βορίδη.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ επισκέφθηκε την Εθνική Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης της Σερβίας στο Βελιγράδι, όπου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον ομόλογό της, Καθ. Dejan Miletić, σε θέματα όπως η ανάπτυξη μεθοδολογίας για την αποτελεσματική διοίκηση έργων και η συμμετοχή των δύο φορέων σε ευρωπαϊκά προγράμματα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης της Σερβίας. Οι δύο επικεφαλής επισφράγισαν την εποικοδομητική συνεργασία με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, στο πλαίσιο του οποίου, μεταξύ άλλων, συμφώνησαν τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς τη σερβική πλευρά με έμφαση στην παρουσίαση της εκπαίδευσης για τον επιτελικό κλάδο και στη συνεργασία με τη Microsoft. Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν τη διοργάνωση θεματικών εκπαιδευτικών επισκέψεων σέρβων δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα στους τομείς προτεραιότητας της δημόσιας διοίκησης της γειτονικής χώρας.