Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΙΝΕΠ, ΕΚΔΔΑ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο του ΕΚΔΔΑ για την Καινοτομία

ΕΚΔΔΑ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου με τίτλο «Εκπαιδεύοντας στην Καινοτομία» που διοργάνωσε το ΕΚΔΔΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Joist Innovartion Park, την Πέμπτη, 1 και την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, στη Λάρισα.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κα Βιβή Χαραλαμπογιάννη και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Διευθυντής του Media Lab του MIT, κ. Μιχάλης Μπλέτσας και η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων του ΕΚΤ, κα Νίκη Δανδόλου.

Το συνέδριο ανέδειξε καινοτόμες πρακτικές που αναπτύχθηκαν από τους φορείς της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σχηματίζοντας ένα μεγάλο εργαστήρι ιδεών τις οποίες μπορούν να υιοθετήσουν οι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εγνωσμένου  κύρους ακαδημαϊκοί, υψηλόβαθμα στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Παρατηρητήριο Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα του ΟΟΣΑ, ανώτατα στελέχη του ιδιωτικού τομέα και εκπρόσωποι των υπουργείων και των δήμων της χώρας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, χαιρέτισε τις εργασίες του Συνεδρίου επισημαίνοντας τα εξής: «Η συζήτηση για την καινοτομία στη Δημόσια Διοίκηση είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε αρκετά τα επόμενα χρόνια. Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ, θέτει σε πρώτο πλάνο το κομμάτι της καινοτομίας. Τολμηρό πράγμα η καινοτομία, απαιτεί μία ανοιχτόμυαλη Δημόσια Διοίκηση που θα αγκαλιάζει με ένα νέο πνεύμα πιο ριζοσπαστικές ιδέες, ιδέες που μας φέρνουν στο μέλλον. Γι’ αυτό και τα εργαστήρια καινοτομίας στη Δημόσια Διοίκηση έχουν έναν πιο ανοιχτό χαρακτήρα, ακριβώς επειδή θέλουν να αγκαλιάσουν αυτό το πνεύμα. Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου να ενσωματώσουμε την καινοτομία στις σημαντικές τομές που πραγματοποιούμε στο Δημόσιο. Βαδίζουμε με βήματα αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος, μίας σύγχρονης, αποτελεσματικής και καινοτόμας Δημόσιας Διοίκησης που θα εμπνέει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Δεν υπάρχουν στεγανά, αλλά γέφυρες συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην καινοτομία. Η συνέργεια και η αλληλεπίδραση διαμορφώνει εκείνο το οικοσύστημα καινοτομίας που οδηγεί στην ανάπτυξη της χώρας και στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη. Το ΕΚΔΔΑ κινείται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, αναπτύσσοντας συνεργασίες με τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft, ακαδημαϊκά ιδρύματα και Business Schools διεθνούς φήμης, όπως το Πανεπιστήμιο Harvard και το INSEAD Business School, για την ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθοδολογιών και εργαλείων που αξιοποιούνται ολοένα και ευρύτερα στην επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων».

Η Πρόεδρος Δραμαλιώτη έκλεισε την ομιλία της αναφερόμενη στη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη της καινοτομίας της χώρας, τονίζοντας πως δεν αποτελεί τυχαία επιλογή η διεξαγωγή του συγκεκριμένου συνεδρίου στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, καθώς η τελευταία έχει να επιδείξει πολλά παραδείγματα καινοτόμων πρακτικών σε τοπικό επίπεδο.