Νέα – Ανακοινώσεις, Ημερίδες, ΙΝΕΠ, ΕΚΔΔΑ

Μεταφορά τεχνογνωσίας από το ΕΚΔΔΑ στους ομόλογους φορείς των Βαλκανίων και της Ευρασίας

ΕΚΔΔΑ

Τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας της Προέδρου ΕΚΔΔΑ, δρος Π. Δραμαλιώτη, με τους επικεφαλής των ομόλογων φορέων από τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Γεωργία, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, κου Μάκη Βορίδη, του Υφυπουργού Εσωτερικών, κου Σταύρου Καλαφάτη, και του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης, κου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε η παρουσίαση του κλάδου των Επιτελικών Στελεχών και του καινοτόμου προγράμματος του ΕΚΔΔΑ για την εκπαίδευσή τους.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της πλούσιας εμπειρίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η οποία εφάρμοσε σειρά μεταρρυθμίσεων απαραίτητων για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της, καθώς και στη δυνατότητα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις ή διανύουν μεταβατικές περιόδους, όπως συμβαίνει στα δυτικά βαλκάνια και στις χώρες της Ευρασίας. Εξήγησε την ανάγκη για τη δημιουργία του κλάδου των επιτελικών στελεχών και περιέγραψε τις δυνατότητες που ανοίγονται για την επαγγελματική διαδρομή των αναλυτών δημόσιων πολιτικών, ψηφιακής πολιτικής και των νομοτεχνών, οι οποίοι θα ανήκουν στο δυναμικό των Υπουργείων και της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Ο Υπουργός Εσωτερικών, τέλος, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα συνεργασίας, τα οποία περιλαμβάνουν την από κοινού υποβολή προτάσεων με το ΕΚΔΔΑ για έργα εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού που θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Σταύρος Καλαφάτης, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε το know how για να αναπτύξουμε στενή συνεργασία και να συμβάλουμε στη μεταφορά τεχνογνωσίας και εφαρμοσμένων καλών πρακτικών στις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, αλλά και στη Γεωργία. Και εργαζόμαστε για μια μετάβαση που συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή. Μια μετάβαση στον κόσμο που έρχεται».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο της Θεσσαλονίκης δηλώνοντας ότι «η πόλη έχει ανοίξει τις πύλες της στα Βαλκάνια». O κ. K. Zέρβας, μεταξύ άλλων, μίλησε για τον εξωστρεφή χαρακτήρα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Θεσσαλονίκης και υπογράμμισε τη σημασία των συνεργειών και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Παράλληλα, στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι η διοικητική ανασυγκρότηση είναι ζητούμενο και για την πόλη του, τονίζοντας τη στενή συνεργασία του Δήμου με το ΕΚΔΔΑ στο πεδίο της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης στελεχών.

Η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, παρουσίασε τη μεθοδολογία ανάπτυξης του προγράμματος εκπαίδευσης των επιτελικών στελεχών με τη συνεργασία της γαλλικής ΕΝΑ, της Expertise France και της Γενικής Διεύθυνσης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρ. Επιτροπής. Αναφέρθηκε στις προοπτικές για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από το ΕΚΔΔΑ στις Σχολές Δημόσιας Διοίκησης τρίτων χωρών ξεκινώντας από τις χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση. Τέλος, η Πρόεδρος Δραμαλιώτη επισήμανε τις συνέργειες που θα ακολουθήσουν μετά από πρωτοβουλία του ΕΚΔΔΑ για την υλοποίηση έργων κοινού ενδιαφέροντος, υποψήφιων για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ.