Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΙΝΕΠ, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ, Διεθνείς Συνεργασίες

Η ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
για την Κατάσταση της Ένωσης στο ΕΚΔΔΑ

ΕΚΔΔΑ

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, πραγματοποίησε εκδήλωση στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης για την Κατάσταση της Ένωσης επ’ αφορμή της ομιλίας της Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Κάθε Σεπτέμβριο, ο/η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ομιλία  της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβαίνει σε αποτίμηση των επιτευγμάτων του προηγούμενου έτους και παρουσιάζει τις προτεραιότητες της Ένωσης για το επόμενο έτος. Επίσης, προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χειριστεί τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθως τοποθετούνται οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων του ΕΚ.

Φέτος, η ομιλία της Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση στο αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή των 160 σπουδαστών & σπουδαστριών της 29ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ).

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κα Νιόβη Ρίγκου, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Κώστας Τσουτσοπλίδης και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, κ. Μιχάλης Τσινισιζέλης.

Η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την πρωτοβουλία να φιλοξενηθεί η εκδήλωση αυτή στο ΕΚΔΔΑ. Αναφέρθηκε επίσης στα κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν από την κα von der Leyen με έμφαση στην ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη επένδυση στη δια βίου μάθηση. «Η ανάδειξη του 2023, ως έτους για τη δια βίου μάθηση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, σηματοδοτεί την έμφαση που αποδίδει η ΕΕ στην εκπαίδευση. Το ΕΚΔΔΑ και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης θα συνδράμουν με όλη τους τη δύναμη σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε η κα Δραμαλιώτη.

Η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κα Νιόβη Ρίγκου, κατά την τοποθέτηση της επεσήμανε ότι «σε μια εποχή μεγάλων κρίσεων, με έναν πόλεμο δίπλα στην πόρτα μας, η ΕΕ αποδεικνύει ότι έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά, υλοποιώντας πλήθος πολιτικών που αφορούν τις 6 μεγάλες προτεραιότητες της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν: την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο και μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Η κα Ρίγκου επεσήμανε επίσης την χωρίς προηγούμενο αλληλεγγύη της ΕΕ στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και τις ισχυρές προτάσεις της Κομισιόν για την εξασφάλιση ενός πολύ μεγάλου πακέτου πόρων -140 δις ευρώ- για την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών τιμών ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, η κα Ρίγκου αναφέρθηκε στην χωρίς προηγούμενο αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής οικονομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, που συνολικά ανέρχεται σε σχεδόν 52 δις ευρώ.

Στην παρέμβασή του, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Κώστας Τσουτσοπλίδης, αναφέρθηκε στους κραδασμούς που προκαλεί η παγκόσμια συγκυρία στις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ, ήτοι την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία. «Αν δεν υπήρχε η ΕΕ, τα προβλήματα θα υπήρχαν. Αλλά δεν θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, κ. Μιχάλης Τσινισιζέλης σχολίασε θετικά τους τρεις βασικούς άξονες της ομιλίας της προέδρου της Επιτροπής: α) την προτεραιότητα που δίνει η Κομισιόν στην δια βίου μάθηση, β) την πρόταση για συντακτική συνέλευση, με σκοπό την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, εξέλιξη που –σύμφωνα με τον κο Τσινισιζέλη- δημιουργεί ελπίδες για ένα υψηλότερο επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και γ) το ζήτημα της ενδυνάμωσης της συλλογικής  ασφάλειας και άμυνας για μια ισχυρότερη και πιο ικανή ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την οποία συντόνισε ο κ. Οδυσσέας Κοψιδάς, Υπεύθυνος Σπουδών και Έρευνας της ΕΣΔΔΑ, οι προσκεκλημένοι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήματα των σπουδαστών και σπουδαστριών και αναπτύχθηκε  γόνιμος διάλογος.