Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΙΝΕΠ, ΕΚΔΔΑ

Ημερίδα της ΕΣΔΔΑ για την διασφάλιση της ισότητας & των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στη Δημόσια Διοίκηση

ΕΚΔΔΑ

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), πραγματοποίησε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, υβριδική ημερίδα με τίτλο «Διασφάλιση της ισότητας & των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στη Δημόσια Διοίκηση». Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» του ΕΚΔΔΑ, παρακολούθησαν οι σπουδαστές & σπουδάστριες της 28ης εκπαιδευτικής σειράς (εξ αποστάσεως) & της 29ης εκπαιδευτικής σειράς (δια ζώσης).

Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του και με τον χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κος Αλέξης Πατέλης. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της ΕΣΔΔΑ, κα Δάφνη Λεβαντή.

Τις εργασίες της ημερίδας, άνοιξε η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, Δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, η οποία κατά το χαιρετισμό της τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων στα ζητήματα της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών και ειδικότερα  των ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+. Ειδική αναφορά έγινε στην επιτυχή διεξαγωγή τριών πιλοτικών προγραμμάτων του ΙΝΕΠ, στα οποία σημειώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον υπαλλήλων που στελεχώνουν υπηρεσίες αιχμής.  Η κα Δραμαλιώτη εξήρε το έργο της επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού και συνέταξε την Εθνική Στρατηγική για την ισότητα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «Αυτή τη στρατηγική πρέπει να μελετήσουμε και να τηρήσουμε, με σημαντικότερο εργαλείο την εκπαίδευση. Αυτός είναι ο ρόλος μας στο ΕΚΔΔΑ, να ενισχύσουμε την εκπαίδευση, τη διάχυση της πληροφορίας και της ενημέρωσης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση και το σεβασμό στα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+».

Ο κος Πατέλης κατά τον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε θερμά την πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ για την πρόσκληση, ανέφερε ότι «Γίνεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια από το ΕΚΔΔΑ, προκειμένου το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που παράγει, να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί σε νέα πεδία. Είναι επιτυχής συγκυρία, που αυτή η προσπάθεια συνέπεσε με την υλοποίηση της στρατηγικής για την ισότητα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια πολύ στενή και παραγωγική συνεργασία, προϊόν της οποίας είναι και η σημερινή ημερίδα». Επιπλέον, ο κος Πατέλης, αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική για την ισότητα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ μίλησε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο εντάχθηκε για πρώτη φορά στα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Τέλος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, πάνω από 17 πολιτικές που αφορούν την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν υλοποιηθεί και αρκετές είναι σε φάση υλοποίησης.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της ΕΣΔΔΑ, κα Δάφνη Λεβαντή κατά τον χαιρετισμό της δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις, προκαταλήψεις και άνιση μεταχείριση σε πολλούς τομείς της ζωής, είτε ως εργαζόμενα, είτε κατά την αλληλεπίδρασή τους με τον δημόσιο τομέα ως πολίτες. Υπογράμμισε επιπλέον, ότι είναι ευθύνη όλων μας να εργαστούμε για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση συμβάλλοντας προς τη δημιουργία μιας δημόσιας διοίκησης, που θα αποδέχεται και θα αντικατοπτρίζει πραγματικά την ποικιλομορφία των κοινοτήτων μας, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλα τα άτομα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε σχετική έρευνα που διεξάγει η ΕΣΔΔΑ, τα αποτελέσματα της οποίας, σε συνδυασμό με το εκπαιδευτικό υλικό και την εμπειρία από τα νέα σχετικά προγράμματα του ΙΝΕΠ, θα ληφθούν υπόψη κατά τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, προκειμένου το Πρόγραμμα Σπουδών της ΕΣΔΔΑ να εμπλουτιστεί με σχετικές ενότητες και εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από έγκριτούς ομιλητές & ομιλήτριες, σε θέματα όπως η εισαγωγή στη βασική ορολογία (Βιολογικό-κοινωνικό φύλο, σεξουαλικός προσανατολισμός), τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα σε Ελλάδα & Ευρώπη (νομικό πλαίσιο & πολιτικές), εμπόδια και προκλήσεις στην πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς και παρουσίαση από τον Δ/ντή της ΕΣΔΔΑ, κ. Αθανάσιο Ράπτη των πρώτων αποτελεσμάτων της έρευνας σχετικά με τις στάσεις, αντιλήψεις & εκπαιδευτικές ανάγκες των στελεχών Δημόσιου Τομέα για τα ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+.