Νέα – Ανακοινώσεις, Ημερίδες, Συνεργασίες, ΙΝΕΠ, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ

Ημερίδα ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ: «Αποτίμηση δράσεων εξωστρέφειας του ΕΚΔΔΑ σε συνεργασία με την École Nationale d’ Administration, την INSEAD Business School & το Πανεπιστήμιο Harvard:
Καλές πρακτικές για μελλοντική αξιοποίηση στην εκπαίδευση στελεχών της δημόσιας διοίκησης»

ΕΚΔΔΑ

Την Πέμπτη,16 Δεκεμβρίου 2021, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ)

του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)

διοργάνωσε διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο:

«Αποτίμηση δράσεων εξωστρέφειας του ΕΚΔΔΑ σε συνεργασία με την École Nationale dAdministration, την INSEAD Business School & το Πανεπιστήμιο Harvard:

Καλές πρακτικές για μελλοντική αξιοποίηση στην εκπαίδευση στελεχών της δημόσιας διοίκησης»

Την εκδήλωση τίμησαν με τον χαιρετισμό τους ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Στην ημερίδα συμμετείχε ο εκπρόσωπος του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Mohamed Rochdi, ο Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», κ. Γεώργιος Νούνεσης, και ο ΓΓ της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριος Καφαντάρης. Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, κα Παρασκευή Δραμαλιώτη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην εμβάθυνση της πολύχρονης συνεργασίας του ΕΚΔΔΑ με την ΕΝΑ, καθώς και στην έναρξη της συνεργασίας με τις δύο κορυφαίες Σχολές, INSEAD και  HARVARD, και τόνισε τη σπουδαιότητα της πολλαπλασιαστικής δύναμης της συγκεκριμένης κατάρτισης, καθώς, στη συνέχεια, οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι που την παρακολούθησαν μπορούν να αποτελέσουν «πυλώνες για την ανάπτυξη προγραμμάτων που θα απευθύνονται στοχευμένα στη δημόσια διοίκηση αναβαθμίζοντας το επίπεδό της». Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές στον εισαγωγικό διαγωνισμό της ΕΣΔΔΑ, οι οποίες κατέστησαν τις εξετάσεις ακόμα πιο απαιτητικές, καθώς και στη συνεργασία του ΕΚΔΔΑ με τη Microsoft με αντικείμενο τις εκπαιδεύσεις δημοσίων υπαλλήλων στις ψηφιακές δεξιότητες.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης , στο μήνυμά του, αφού χαιρέτισε τη συνεργασία του ΕΚΔΔΑ με τη γαλλική ΕΝΑ, το INSEAD και το HARVARD, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που συντελείται για την ψηφιακή μετάβαση του κράτους, η οποία ήδη αντανακλάται στα 500 εκατομμύρια ψηφιακών συναλλαγών πολιτών και επιχειρήσεων με το δημόσιο, καθώς και στις 1.304 υπηρεσίες που παρέχει ψηφιακά το gov.gr. Ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για συστηματικό reskilling του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο καλείται να διαχειριστεί και να σχεδιάσει στην πορεία μία ευρεία σειρά νέων τεχνολογικών συστημάτων που αναπτύσσονται με εκθετική ταχύτητα και τόνισε ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραμένει αρωγός στο πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί το ΕΚΔΔΑ.

Η κα Δραμαλιώτη στον χαιρετισμό της, αρχικά, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΕΚΔΔΑ στο πλαίσιο της νέας δυναμικής και εξωστρεφούς του στρατηγικής, όπως παρουσιάστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, κου Μ. Βορίδη. Η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ περιέγραψε τη διαδικασία προετοιμασίας του φορέα προκειμένου να διοργανώσει τα νέα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα με τη γαλλική Ecole Nationale d’ Administration (ΕΝΑ), με την οποία διατηρείται και ενισχύεται μια διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης, αλλά και με τα διεθνούς φήμης εκπαιδευτικά ιδρύματα INSEAD Business School και HARVARD Kennedy School. Η κα Δραμαλιώτη επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει τις νέες δράσεις που θα υλοποιήσει το ΕΚΔΔΑ το επόμενο έτος εγκαινιάζοντας μια σειρά από πολλά υποσχόμενες διεθνείς συνεργασίες με πολλαπλό θετικό αποτύπωμα στον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις των νέων καινοτόμων εκπαιδεύσεων ως εξής: «Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου Τομέα: Εισαγωγή Καινοτομιών στη Δημόσια Διοίκηση και στην Εξυπηρέτηση του Πολίτη» της γαλλικής ΕΝΑ από τους αριστούχους σπουδαστές της ΕΣΔΔΑ, κα Γιόλα Χατζηνικόλα και κ. Σταμάτη Λάσκαρη, «The Leadership Transition» της INSEAD Business School από τον Δρα Σαράντη Κουγιού, Συντονιστή του τομέα Δημόσιας Διοίκησης και Διακυβέρνησης του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του ΕΚΔΔΑ και «Digital Transformation in Government: Innovating Public Policy & Service» του Πανεπιστημίου Harvard από την κα Αναστασία Παπαστυλιανού, Υπεύθυνη Σπουδών και Έρευνας της ΕΣΔΔΑ.

Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε ο Πολιτικός Επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κ. Ευστάθιος Καλύβας, και στην οποία συμμετείχαν η κα Αν. Παπαστυλιανού, ο Δρ. Σ. Κουγιού και η σπουδάστρια της ΕΣΔΔΑ Αυγούστα – Μαρία Καλούδη.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην παρουσίαση της εκπαιδευτικής εμπειρίας που αποκόμισαν και περιέγραψαν με θερμό ενθουσιασμό οι σπουδαστές της ΕΣΔΔΑ, οι οποίοι συνεπήραν το ακροατήριο με τον ορμητικό τους ζήλο και τη θετική τους στάση απέναντι στις καινοτομίες που είναι αναγκαίες για το ελληνικό δημόσιο, καθώς και την τεράστια προθυμία τους να αξιοποιήσουν προς όφελος των πολιτών τις πρόνοιες που τους παρέχει το πρόγραμμα σπουδών της ΕΣΔΔΑ.