Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ, Διεθνείς Συνεργασίες

Εκπαιδευτική Επίσκεψη της ΕΣΔΔΑ σε Ευρωπαϊκά όργανα & θεσμούς σε Βρυξέλλες, Άμστερνταμ & Λουξεμβούργο

ΕΚΔΔΑ

Στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών και της εξωστρέφειας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) διοργανώθηκε μια υψηλών προδιαγραφών εκπαιδευτική επίσκεψη για το σύνολο των 135 σπουδαστών της 29ης σειράς «Παναγιώτης Κανελλόπουλος», σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς σε Βρυξέλλες, Άμστερνταμ και Λουξεμβούργο. Η επίσκεψη υλοποιήθηκε σε δύο ομάδες, από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 01 Οκτωβρίου.

Προετοιμάζοντας τα ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, η ΕΣΔΔΑ,  διαμόρφωσε ένα πυκνό εκπαιδευτικό πρόγραμμα επισκέψεων ικανό να συνδέσει την ελληνική με την ευρωπαϊκή και διεθνή τεχνογνωσία και εμπειρία. Η εκπαιδευτική αυτή δράση εντάσσεται στο κέντρο της φιλοσοφίας του Προγράμματος Σπουδών της ΕΣΔΔΑ και συνδέει τις γνώσεις και τις δεξιότητες, που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, με στόχο το υψηλό επίπεδο ανταπόκρισης των αποφοίτων της Σχολής.

Ενδεικτικά, οι επισκέψεις περιελάμβαναν την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA)  στο Άμστερνταμ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Court of Justice of the European Union) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank) στο Λουξεμβούργο, τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (MEA), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (European Parliament), το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Council), την Επιτροπή των Περιφερειών (European Committee of the Regions), τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού (EAC) – Τμήμα προγράμματος “Δημιουργική Ευρώπη” (Creative Europe Unit), την Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG Reform) και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον οι σπουδαστές της ΕΣΔΔΑ συνάντησαν και συνομίλησαν με τον επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (MEA) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρέσβη Ιωάννη Βράιλα, τον Επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ Πρέσβη κο Γάσπαρη Βλαχάκη, με τον Γενικό Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ένωσης Αθανάσιο Ράντο,  τον Δικαστή του Γενικού Δικαστηρίου Γουλιέλμο Βαλασίδη, τον Δικαστή Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτριο Γρατσία, τους/τις Ευρωβουλευτές, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Μανώλη Κεφαλογιάννη,  Έλενα Κουντουρά, Δημήτριο Παπαδημούλη. Τέλος, συνομίλησαν με  πλήθος αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Εθνικό Προεδρείο Εμπειρογνωμόνων της χώρας μας.

Τους σπουδαστές συνόδεψαν στελέχη της Σχολής, ενώ επιπλέον συμμετείχαν σε συγκεκριμένες συναντήσεις o Αντιπρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Βασίλειος Έξαρχος, ο Διευθυντής της ΕΣΔΔΑ, δρ. Αθανάσιος Ράπτης και η αναπληρώτρια Διευθύντρια της ΕΣΔΔΑ, κα Δάφνη Λεβαντή.

Με την επιστροφή τους, οι σπουδαστές θα καταγράψουν τις εντυπώσεις τους, αποτιμώντας τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική επίσκεψη, καθώς και καινοτόμες μεθοδολογίες/πρακτικές/διαδικασίες που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο αυτής με στόχο να αξιοποιηθούν από τους φορείς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.