Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΙΝΕΠ, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ, Διεθνείς Συνεργασίες

Εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα με θέμα :
«Γυναικεία Ενδυνάμωση και Ηγεσία στη Δημόσια Διοίκηση»

ΕΚΔΔΑ

Το ΕΚΔΔΑ, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α., οργάνωσαν εκδήλωση με θέμα τη γυναικεία ενδυνάμωση και ηγεσία, την οποία παρακολούθησαν οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές της 28ης Εκπαιδευτικής Σειράς της ΕΣΔΔΑ. Κατά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μαρία Συρεγγέλα, η Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών κα Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη και η Διευθύντρια Δημοσίων Υποθέσεων της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα κα Kristin M. Roberts. Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτισαν με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα τους, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, ευχαρίστησε όσες και όσους συνέδραμαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης και αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό έργο του ΕΚΔΔΑ σχετικά με τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για το φύλο, τα σχετικά εργαλεία, τις τάσεις και τις μεθόδους αξιολόγησής τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Δραμαλιώτη «Όλα αυτά τα υλοποιούμε με μεγάλο σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της ισότητας και των ίσων ευκαιριών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία. Έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετική συνεργασία με την Υφυπουργό Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κα Μ. Συρεγγέλα, και το ίδιο ισχύει για την συνιδρύτρια και πρόεδρο του Women Act, κα Μ. Ζαννή. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολύμηνης και γόνιμης συνεργασίας με τη Μορφωτική Ακόλουθο της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα κα Shanna Dietz Surendra και την ομάδα της. Φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε με παρόμοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον».

Η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Μαρία Συρεγγέλα κατά τον χαιρετισμό της ανέφερε χαρακτηριστικά «Κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι πρέπει να έχει ίσα δικαιώματα, ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες με κάθε αγόρι, κάθε άντρα. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι απαραίτητες καθώς προωθούν τη σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών και την παρουσία των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλο το φάσμα του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με πυξίδα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, εργαζόμαστε καθημερινά για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας, την εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού και του μισθολογικού χάσματος. Με όραμα και στόχους θα το επιτύχουμε».

Η Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών κα Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι η εκδήλωση αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και ιδεών πάνω στο ζήτημα της ενδυνάμωσης των γυναικών. Επιπλέον υπογράμμισε το υψηλό ποσοστό (52%), των θέσεων ευθύνης στο ελληνικό δημόσιο που καταλαμβάνονται από γυναίκες. Αναφέρθηκε επίσης στο ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει για την προώθηση της ισότητας των φύλων, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και στην αναγκαιότητα για ουσιαστική ενδυνάμωση στην πράξη, ειδικά σε ό, τι αφορά την ανάληψη θέσεων ευθύνης από γυναίκες. “Eχουμε επιτύχει θεσμική ισότητα αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης” τόνισε η κα Χαραλαμπογιάννη η οποία δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» και των στερεοτύπων που αποθαρρύνουν τις γυναίκες που επιδιώκουν να αναλάβουν υψηλές θέσεις.

H Διευθύντρια Δημοσίων Υποθέσεων της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα κα Kristin M. Roberts, εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη διοργάνωση και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η Αντιπρόεδρος Χάρις έχουν θέσει τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. από τις πρώτες ημέρες της θητείας τους. Υποστηρίζω ένθερμα  το θέμα αυτό. Και οι  συνάδελφοί μου το υποστηρίζουν εξίσου, Η υποστήριξη της ισότητας και της ένταξης σε όλους τους τομείς, για τις γυναίκες, για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, για τα άτομα με αναπηρία και για όλες τις υπο-εκπροσωπούμενες ομάδες αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της διπλωματικής αποστολής των Η.Π.Α. στην Ελλάδα»

Ο Υπουργός  Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος στον χαιρετισμό του καλωσόρισε την πρωτοβουλία χαρακτηρίζοντας την ως καινοτόμα και σημαντική, δηλώνοντας παράλληλα την πλήρη υποστήριξη του σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την ενίσχυση της γυναικείας ενδυνάμωσης στην Δημόσια Διοίκηση. Τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, αποτελεί δημοκρατική ευθύνη και υποχρέωση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο μήνυμα του, αναφέρθηκε στην γυναικεία ενδυνάμωση ως ένα ζήτημα που προβληματίζει. Σχολίασε τη μικρή εκπροσώπηση των γυναικών στο ελληνικό Κοινοβούλιο και υπογράμμισε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, περί το ήμισυ του συνόλου των στελεχών,  στη δημόσια διοίκηση, αλλά και το ανταγωνιστικό προβάδισμα των γυναικών στον δικαστικό τομέα.

Στην συζήτηση που συντόνισε η δημοσιογράφος κα Νεφέλη Λυγερού, συμμετείχαν με παρουσιάσεις η καθηγήτρια του Harvard Business School, κα Debora L. Spar, η Γ.Γ. Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Καλυψώ Γούλα, η Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα κα Shanna Dietz Surendra και η Συνιδρύτρια και Πρόεδρος της Women Act, κα Μαίη Ζαννή. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήματα που έθεσαν οι σπουδαστές της 28ης Εκπαιδευτικής Σειράς της ΕΣΔΔΑ στις διακεκριμένες ομιλήτριες.