Νέα – Ανακοινώσεις, Ημερίδες, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ

Διάλεξη της ηγεσίας του ΕΟΔΥ στην ημερίδα της ΕΣΔΔΑ για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τον Covid-19  

ΕΚΔΔΑ

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) πραγματοποίησε ημερίδα με τίτλο «Πρόληψη και έλεγχος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων», την Τετάρτη 5 Απριλίου. Στόχος της ημερίδας αποτέλεσε η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των σπουδαστών της ΕΣΔΔΑ σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις & τον Covid-19. Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» του ΕΚΔΔΑ, πλαισίωσαν με τις ομιλίες τους ο Πρόεδρος του  Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, και ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αρμόδιος για τα μεταδοτικά νοσήματα, Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, κ. Δημήτριος Παρασκευής.

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, Δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, αναφέρθηκε στο ενισχυμένο πρόγραμμα σπουδών της ΕΣΔΔΑ, το οποίο έχει επικαιροποιηθεί μέσα από συνεργασίες με Business Schools και άλλες σχολές του εξωτερικού, από τις οποίες το ΕΚΔΔΑ έχει αποκομίσει πολύτιμες καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζει στην πράξη. Απευθυνόμενη στους σπουδαστές, η Πρόεδρος ανέφερε ότι «Όλες οι συνεργασίες μάς τροφοδοτούν με νέες ιδέες & προτάσεις και θέλουμε εσείς, οι σπουδαστές της Σχολής, να γνωρίσετε ό,τι καινούργιο μπορούμε να οικοδομήσουμε το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Θεοκλής Ζαούτης, υπό τη μορφή μιας διαδραστικής συζήτησης με τους σπουδαστές της Σχολής, περιέγραψε τις μορφές των λοιμώξεων, τους κινδύνους που εγκυμονούν, καθώς και τα μέτρα πρόληψης αυτών, δίνοντας έμφαση σε τρεις βασικούς άξονες: τη συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής, την εκπαίδευση/ενημέρωση και την καταγραφή δεδομένων με ακρίβεια.

Ο κ. Δημήτρης Παρασκευής, στην ομιλία του, τόνισε πως η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των κρατικών φορέων σε εθνικό επίπεδο, αλλά και τη σημασία της διεθνούς συνέργειας και συντονισμού τόσο στη λήψη αποφάσεων, όσο και στη διαχείριση πόρων και μέσων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ: «η πανδημία ήταν μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα, η οποία αποτέλεσε ένα εύστοχο παράδειγμα συζήτησης για τα χαρακτηριστικά μιας αποτελεσματικής ηγεσίας».

Ακολούθησε διάλογος και συζήτηση με τους ομιλητές και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό.

Την ημερίδα συντόνισε η Υπεύθυνη Έρευνας & Σπουδών της ΕΣΔΔΑ και Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, δρ. Βάσια Νικολοπούλου.