Νέα – Ανακοινώσεις, Ημερίδες, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ

Διάλεξη της ΕΣΔΔΑ για θέματα Ισότητας των Φύλων, πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και της κακοποίησης των γυναικών

ΕΚΔΔΑ

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) πραγματοποίησε, την Τετάρτη 14 Ιουνίου, διάλεξη  με τίτλο: «Το ζήτημα της Ισότητας των Φύλων: Προκλήσεις και μέτρα αντιμετώπισης». Την εκδήλωση, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής, παρακολούθησαν σπουδάστριες και  σπουδαστές της 28ης  & 29ης εκπαιδευτικής σειράς στο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης».

Προσκεκλημένες  ομιλήτριες της εκδήλωσης ήταν η κα Μαίρη Λεοντσίνη, Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Αγωγή & Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων & Καταπολέμησης των Διακρίσεων του ΕΚΠΑ, η κα Μαρία Καραμεσίνη, Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας & Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου και η κα Καλλιόπη Λυκοβαρδή, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για την ίση μεταχείριση.

Στον  χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Δρ. Εύη Δραμαλιώτη, αρχικά αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα μεγάλη σημασία που έχει δώσει το ΕΚΔΔΑ στο ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ειδικότερα, στις εθνικές στρατηγικές που έχουν αναπτυχθεί, για την εφαρμογή των οποίων, η εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό παράγοντα, με σκοπό την ενημέρωση και εξοικείωση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Όπως τόνισε η Πρόεδρος, το ΕΚΔΔΑ πρωτοστατεί σε εκπαιδευτικές δράσεις για όλο τον δημόσιο τομέα, με πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων, την προστασία του παιδιού, για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ και τα ΑμεΑ, με έμφαση στον σεβασμό της διαφορετικότητας και της ίσης μεταχείρισης των ατόμων. Συγκεκριμένα, η κα Δραμαλιώτη διευκρίνισε: «Στόχο μας αποτελεί η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των σπουδαστριών και σπουδαστών της ΕΣΔΔΑ, που θα αποτελέσουν κομβικούς φορείς αλλαγής για τον δημόσιο τομέα».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της ΕΣΔΔΑ, κα Δάφνη Λεβαντή, η οποία, αφού αναφέρθηκε στο γενικό πλαίσιο περί ανισοτήτων και διακρίσεων, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κακοποίηση των γυναικών. Αναφερόμενη στις/στους αποφοίτους της Σχολής, δήλωσε: «ο δημόσιος λειτουργός που εκπαιδεύεται στην ΕΣΔΔΑ, οφείλει να προάγει στις συναδέλφους και στους συναδέλφους του, την αντίληψη ότι καμία πράξη βίας & διάκρισης λόγω διαφορετικότητας, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, να γίνεται ανεκτή ή να παραμένει ατιμώρητη» και τόνισε τη σημασία σχετικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών της Σχολής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από τις εκλεκτές ομιλήτριες, αναφορικά με το Σχέδιο Δράσης 2022-2026 του ΕΚΠΑ για την έμφυλη ισότητα, την αντιμετώπιση της έμφυλης & σεξουαλικής βίας & παρενόχλησης, τον ρόλο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και τις δράσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για την αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω φύλου.  Ακολούθησε ενδιαφέρων διάλογος με καίριες ερωτήσεις από τις σπουδάστριες & τους σπουδαστές.