Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΙΝΕΠ, ΕΣΔΔΑ, ΕΚΔΔΑ, Διεθνείς Συνεργασίες

Για πρώτη φορά οι Σχολές Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ στο ΕΚΔΔΑ. Εγκώμια ΟΟΣΑ για την πρόοδο της Ελλάδας στη Δημόσια Διοίκηση
20-21 Ιουνίου 2022

ΕΚΔΔΑ

Για πρώτη φορά πραγματοποιείται στο ΕΚΔΔΑ η Ετήσια Συνάντηση των υψηλόβαθμών εκπροσώπων των χωρών – μελών του Παγκόσμιου Δικτύου των Σχολών Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ (OECD – NSG) με θέμα  «Exploring post-pandemic learning cultures in the public sector», τη Δευτέρα, 20 και Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Σχολών Δημόσιας Διοίκησης του ΟΟΣΑ (OECD – NSG), δημιουργήθηκε το 2014 με κύριο στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την ανάδειξη των δεξιοτήτων των στελεχών του Δημοσίου Τομέα που απαιτούνται σε καιρούς κρίσης και αβεβαιότητας.

Το ΕΚΔΔΑ, ως μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου των Σχολών Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ (OECD – NSG), φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτή την ιδιαίτερα υψηλού κύρους διοργάνωση, στο πλαίσιο της οποίας θα αναλυθούν ο ρόλος των Σχολών στην ενίσχυση των ικανοτήτων ηγεσίας και ανθεκτικότητας σε περιόδους κρίσης, η  εφαρμογή και αξιολόγηση νέων μεθόδων διδασκαλίας, οι πρόσφατες ελληνικές μεταρρυθμίσεις και η προώθηση της κουλτούρας της δια βίου μάθησης στις δημόσιες υπηρεσίες.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν ο Υπουργός Επικρατείας καθηγητής Γεώργιος Γεραπετρίτης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου των Σχολών Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ (OECD – NSG), Καθηγητής Geert Bouckaert και ο επικεφαλής του τομέα, Δημόσιας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, της Δ/νσης Δημόσιας Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ κ. Jón Blöndal.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και υπογράμμισε την απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης να ενισχύσει την ποιότητα των υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Παράλληλα, ο Υπουργός Επικρατείας  απαρίθμησε τα βήματα που έχει κάνει η χώρα μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μέσω της θέσπισης, από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, του Εθνικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, της εφαρμογής του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και της νέας διαδικασίας προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π. που εστιάζει στη διαφάνεια και την ανταποδοτικότητα. «Προχωράμε ταχύτατα στην εκσυγχρονισμό του Δημόσιου τομέα» κατέληξε.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε από την πλευρά του ότι ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα χαρακτηρίστηκε από μία σειρά έντονων διεργασιών για την αναμόρφωση και τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου αυτή να είναι σε θέση να επιτελέσει τον ρυθμιστικό της ρόλο και να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες προκλήσεις που θέτει η ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Τόνισε δε ότι, σε αυτή την κατεύθυνση τέθηκε σε προτεραιότητα η επανεκπαίδευση και η συνεχής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα μέσα από την αναβάθμιση όλων των δημόσιων σχολών αλλά κυρίως της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης η οποία μετετράπη σε μία Σχολή αριστείας με αυστηρότερα κριτήρια εισόδου και φοίτησης σε αυτή. Τέλος, επεσήμανε ότι η Ελλάδα, εξαιτίας της δυσχερούς κατάστασης στην οποία περιήλθε την τελευταία δεκαετία, έδωσε έμφαση στην αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης αποκομίζοντας μία σημαντική τεχνογνωσία σε αυτό το πεδίο. «Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο αυτό το πράττουμε από μία σημαντικά βελτιωμένη θέση»  δήλωσε.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Δικτύου των Σχολών Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ, καθηγητής Geert Bouckaert δήλωσε ιδιαιτέρως εντυπωσιασμένος από τα βήματα προόδου που έχει επιτελέσει η χώρα μας στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο του Δημόσιου Τομέα στην παροχή υπηρεσιών, στην αντιμετώπιση κρίσεων και στην ανάδειξη της καινοτομίας, υπογραμμίζοντας τη συνδρομή των σχολών Δημόσιας Διοίκησης σε αυτή την κατεύθυνση, ως μέρος μίας συνολικής λύσης υπέρ της κοινωνίας.

Ο επικεφαλής του τομέα Δημόσιας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού της Διεύθυνσης Δημόσιας Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ Jón Blöndal επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει θεσμοθετήσει και εφαρμόσει μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες σε αυτό τον τομέα. «Μπορούμε όλοι να μάθουμε από τους Έλληνες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά την προσφώνησή της, η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, τόνισε ότι προβλήματα όπως οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η αδράνεια, ή, η αντίσταση στην αλλαγή μπορεί να εμφανίζονται συχνά, παρόλα αυτά οφείλουμε να σκεφτούμε και να δράσουμε διαφορετικά. Υπογράμμισε δε,  ότι τον τελευταίο χρόνο στο ΕΚΔΔΑ, με την αμέριστη υποστήριξη & καθοδήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, έγινε μια πολύ σπουδαία προσπάθεια με στόχο την οικοδόμηση ενός νέου, φιλόδοξου και καινοτόμου συστήματος συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών του δημόσιου τομέα, με σεβασμό σε διαχρονικές αρχές και αξίες του ΕΚΔΔΑ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ στις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΕΚΔΔΑ τον τελευταίο χρόνο. Ειδικότερα η κα Δραμαλιώτη έκανε αναφορά στην ουσιαστική μεταρρύθμιση του διαγωνισμού εισαγωγής της ΕΣΔΔΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Expertise France και τη γαλλική ENA, στην εφαρμογή του 28ου διαγωνισμού εισαγωγής για την επιλογή 160 σπουδαστών, καθώς και στην έναρξη του 29ου διαγωνισμού εισαγωγής τον Ιούλιο του 2022 για την επιλογή 135 σπουδαστών, εκ των οποίων οι 35 θέσεις προορίζονται για τον επιτελικό κλάδο. Υπογράμμισε ακόμα την ενεργοποίηση του κλάδου επιτελικών στελεχών με την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων. Η κα Δραμαλιώτη δεν παρέλειψε να τονίσει τις εμβληματικές δράσεις εξωστρέφειας του φορέα καθώς και τη συνεργασία σε θέματα ηγεσίας, ψηφιακής διακυβέρνησης, ανάλυσης δημόσιας πολιτικής, με εκπαιδευτικά ιδρύματα στο εξωτερικό και διεθνούς κύρους πανεπιστήμια και σχολές, όπως είναι το Harvard Kennedy School, το Insead Business School, το London School of Economics, το University City London (UCL).

Στη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης, η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ παρουσίασε την αναμόρφωση του εισαγωγικού διαγωνισμού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), καθώς και την πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος εκπαίδευσης για τα πρώτα στελέχη του Επιτελικού Κλάδου και απάντησε στις ερωτήσεις των συνέδρων.

Οι κύριες θεματικές ενότητες που απασχόλησαν τους συνέδρους είναι η «Ανάπτυξη της ανθεκτικής δημόσιας υπηρεσίας του μέλλοντος», οι «Σχολές διακυβέρνησης επόμενης γενιάς», η «Επίλυση προβλημάτων και ο νέος επιτελικός κλάδος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», η «Προώθηση κουλτούρας μάθησης έως το τέλος της καριέρας και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι Σχολές Διακυβέρνησης» και η «Διακυβέρνηση του Δικτύου των Σχολών Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ και η πιθανή αξιοποίηση των συμπερασμάτων». Το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου έκανε η Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, κα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η οποία επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ανθεκτικότητας της δημόσιας υπηρεσίας του μέλλοντος και της προσαρμογής της στη νέα κανονικότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την ουσιαστική αλλαγή της κουλτούρας του δημοσίου τομέα για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και ιδίως την εμπέδωση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών.