Νέα – Ανακοινώσεις

Πρακτική Άσκηση σπουδαστών/στριών ΕΣΔΔΑ στο εξωτερικό

london6

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) του ΕΚΔΔΑ για πρώτη φορά διοργάνωσε μέρος της πρακτικής εκπαίδευσης των σπουδαστών/στριών των Τμημάτων Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας (ΣΓΕ) και Οικονομικών-Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ΚΕ’ Εκπαιδευτικής Σειράς «Αύρα Θεοδωροπούλου» της ΕΣΔΔΑ/ΕΚΔΔΑ στο εξωτερικό. Η πρακτική είχε διάρκεια δύο εβδομάδων, από τις 24 Σεπτεμβρίου ως τις 5 Οκτωβρίου 2018. Για την υλοποίηση της Πρακτικής Εκπαίδευσης, η ΕΣΔΔΑ/ΕΚΔΔΑ συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Οι σπουδαστές/στριες του Τμήματος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας πραγματοποίησαν την πρακτική τους εκπαίδευση σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας των ελληνικών πρεσβειών στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Οι σπουδαστές/στριες του Τμήματος Οικονομικών-Εμπορικών Υποθέσεων σε Γραφεία Οικονομικών-Εμπορικών Υποθέσεων στο Βουκουρέστι, στα Τίρανα, στο Βελιγράδι, στο Ζάγκρεμπ, στη Σόφια, στα Σκόπια και στη Λιουμπλιάνα.

Η πρακτική εκπαίδευση έδωσε στους/στις σπουδαστές/στριες την ευκαιρία να εφαρμόσουν σε πρακτικό επίπεδο τις γνώσεις που αποκόμισαν από τις σπουδές τους στη Σχολή και να ενισχύσουν την επαγγελματική τους κατάρτιση, ώστε να μπορούν στο μέλλον να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στις σύγχρονες διοικητικές απαιτήσεις και προκλήσεις του κλάδου τους. Στελέχη του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας και του κλάδου Οικονομικών-Εμπορικών Υποθέσεων που υπηρετούν στα Γραφεία όπου τοποθετήθηκαν οι σπουδαστές ορίστηκαν ως εκπαιδευτές/τριες πρακτικής σε κάθε χώρα, προκειμένου οι σπουδαστές/στριες να εξοικειωθούν, υπό την εποπτεία και την καθοδήγησή τους, με τα αντικείμενα της μελλοντικής εργασίας τους, καθώς μετά την αποφοίτηση τους θα κληθούν να υπηρετήσουν μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας τους στο εξωτερικό, με κύριο αντικείμενο εργασίας την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, την υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την εν γένει προβολή της χώρας. Οι σπουδαστές τήρησαν ημερολόγιο εργασιών και με την ολοκλήρωση της πρακτικής τους εκπαίδευσης, εκπόνησαν έκθεση πρακτικής, στην οποία γίνεται αναφορά στην τεχνογνωσία που απέκτησαν και διατυπώνονται προτάσεις για ενδεχόμενες παρεμβάσεις σε θεσμικό/επιχειρησιακό επίπεδο.

Στο επόμενο διάστημα, η ΕΣΔΔΑ/ΕΚΔΔΑ σχεδιάζει να συμπεριλάβει και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην πρακτική εκπαίδευση στο εξωτερικό και παράλληλα μελετά τρόπους για την περαιτέρω διεύρυνση της πρακτικής αυτής και στα υπόλοιπα Τμήματα, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για Καλή Πρακτική μεγάλης αξίας τόσο για την ίδια τη Σχολή, όσο και για τις υπηρεσίες – κάτι που προκύπτει τόσο από την ανατροφοδότηση των σπουδαστών και των επιστημονικά υπευθύνων, όσο και από τις υπηρεσίες που ενεπλάκησαν.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Αλέξης ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας επισημαίνει: «η πρωτοβουλία αυτή ήταν εξαιρετικά σημαντική και εποικοδομητική, καθώς έδωσε τη δυνατότητα στους σπουδαστές να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τη λειτουργία και την αποστολή των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας, κυρίως όσον αφορά στην ενημέρωση, αλλά και την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στο εξωτερικό».

Η Πρέσβειρα κ. Κωνσταντίνα ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ, Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Το πρόγραμμα πρακτικής εκπαίδευσης των σπουδαστών του Τμήματος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, που έγινε σε Γραφεία ΟΕΥ των Πρεσβειών μας, έδωσε την ευκαιρία στους σπουδαστές να αποκτήσουν μία πρώτη επαφή με το μελλοντικό αντικείμενο εργασίας τους και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας και το έργο που επιτελούν τα Γραφεία ΟΕΥ στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας της χώρας μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση της πρακτικής από την Πρόεδρο ΕΚΔΔΑ, Αν. Καθ. ΑΠΘ Ιφιγένεια ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ, και τη Διευθύντρια ΕΣΔΔΑ, Αν. Καθ. ΑΠΘ Τιτίκα ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΙΑ, βρήκε πολύ θερμή ανταπόκριση στη συνάντηση του Δικτύου Σχολών Δημόσιας Διοίκησης του ΟΟΣΑ στο Ελσίνκι (13-14.9.2018), όπου χαρακτηρίστηκε ιδιαιτέρως σημαντική καλή πρακτική, η οποία αξίζει να δημοσιοποιηθεί και να αξιοποιηθεί ευρύτερα στο πλαίσιο του Δικτύου. Η εμπειρία της πρακτικής εξωτερικού σχεδιάζεται να παρουσιαστεί σε ημερίδα που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2019 στο ΕΚΔΔΑ.

d

Αφήστε μια απάντηση