Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΙΝΕΠ, ΕΚΔΔΑ, Διεθνείς Συνεργασίες

Η Γαλλική Πρεσβεία τιμά τη συνεργασία ΕΚΔΔΑ – ΕΝΑ

ΕΚΔΔΑ

Την πολυετή συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) με τη γαλλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (École Nationale d’ Administration – ΕΝΑ) τίμησε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ, σε δεξίωση στη Γαλλική Πρεσβεία, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, και της Προέδρου του ΕΚΔΔΑ, δρος Παρασκευής Δραμαλιώτη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, πολλοί απόφοιτοι της Σχολής που σήμερα υπηρετούν στον ελληνικό δημόσιο τομέα, οι σπουδαστές και των δύο εκπαιδευτικών σειρών που φοιτούν αυτό το διάστημα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) του ΕΚΔΔΑ, καθώς και οι 10 σπουδαστές και σπουδάστριες της ΕΣΔΔΑ, οι οποίοι το περασμένο έτος πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην ΕΝΑ και σε φορείς της γαλλικής δημόσιας διοίκησης όπου είχαν την ευκαιρία να επεκτείνουν περαιτέρω τις υπάρχουσες γνώσεις τους στον τομέα της καινοτομίας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι με τη βοήθεια της ΕΝΑ, αλλά, κυρίως, με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου στο ΕΚΔΔΑ, αναφέροντας ενδεικτικά τη συμμετοχή στο ΔΣ διακεκριμένων ακαδημαϊκών, τον πιο απαιτητικό εισαγωγικό διαγωνισμό και τη συνεργασία της Σχολής με αλλοδαπά ιδρύματα, όπως το Insead Business School, το Χάρβαρντ και, πρόσφατα, με το London School of Economics.

«Αυτά που γίνονται δεν είναι αυτονόητα, δεν είναι δεδομένα, δεν είναι υποχρεωτικό να γίνονται και δεν γίνονται χωρίς αντιρρήσεις στον δημόσιο διάλογο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτόν τον συγκεκριμένο δρόμο και έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι αυτός είναι ο δρόμος για το ΕΚΔΔΑ, ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για τη Σχολή. Έχουμε πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε, αλλά έχουμε και ένα καθαρό όραμα για το πώς σκεπτόμαστε τη δημόσια διοίκηση στο μέλλον», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο γάλλος Πρέσβης δήλωσε ευτυχής που η γαλλική κυβέρνηση και η ΕΝΑ υποστηρίζουν έμπρακτα τη μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η συνεργασία, η οποία -όπως είπε- είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. «Μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη, το ίδιο πάθος και την ίδια μέριμνα για να χτίσουμε ένα σύγχρονο κράτος», πρόσθεσε ο κ. Μεζονάβ.

Η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, δρ. Δραμαλιώτη, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στη συμβολή του κ. Βορίδη «στην αναβάθμιση της στρατηγικής και των στοχεύσεων του Κέντρου, καθώς και στη μακρά συνεργασία πάνω στα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης με την ΕΝΑ, η οποία –σημειωτέον- μετατρέπεται σε Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υπηρεσίας (Institut National du Service Public – INSP). Η κα Δραμαλιώτη εξέφρασε την ικανοποίησή της που η ελληνογαλλική συνεργασία «παραμένει ισχυρή» και διαβεβαίωσε ότι «το ΕΚΔΔΑ θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διατήρηση αυτών των άριστων σχέσεων, καθώς και την περαιτέρω προώθησή τους προς όφελος τόσο των παλαιότερων, όσο και των μελλοντικών γενεών αποφοίτων της Σχολής».