Νέα – Ανακοινώσεις

Επιμόρφωση του προσωπικού των φυλακών από το ΕΚΔΔΑ

epimorfosh_tou_proswpikou_twn_fulakwn_apo_to_ekdda(1)

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης, επισκέφθηκε το ΕΚΔΔΑ με σκοπό να παρακολουθήσει την εκπαίδευση των υπαλλήλων των φυλακών και, μαζί με την Πρόεδρο ΕΚΔΔΑ, Αν. Καθ. ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου, να συνομιλήσουν με τους/τις εκπαιδευόμενους/ες και να καταγράψουν τις προτάσεις, καθώς και τη στάση τους στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε ότι η επιμόρφωση του προσωπικού έχει επανέλθει στις προτεραιότητες της αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από πολυετή διακοπή, καθώς η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού των φυλακών αποτελεί προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία τους. Η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στον ρόλο της εκπαίδευσης στην αναβάθμιση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, καθώς και στη θετική αξιολόγηση των προγραμμάτων από τους/τις συμμετέχοντες/χουσες. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η επιμόρφωση του προσωπικού είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος, καθώς συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση του επαγγελματικού ρόλου του προσωπικού και την ενίσχυση της εργασιακής αυτοεκτίμησής του, όσο και στην ενίσχυση του χαρακτήρα των καταστημάτων κράτησης ως δημοσίων υπηρεσιών που επιτελούν ευαίσθητο κοινωνικό έργο.

Ας σημειωθεί ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πρώτη φορά υλοποιεί, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του ΕΚΔΔΑ, προγράμματα δια βίου επιμόρφωσης για το προσωπικό των φυλακών της χώρας. Πρόκειται για δύο (2) εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα «Ψυχική Υγεία και διαχείριση κρίσεων στις φυλακές» και «Ο ρόλος του προσωπικού στη μεταχείριση και επανένταξη κρατουμένων», τα οποία απευθύνονται σε υπαλλήλους Φύλαξης και Εξωτερικής Φρούρησης των φυλακών και ήδη υλοποιούνται με επιτυχία. Το 2017 πραγματοποιήθηκαν ήδη 20 εκπαιδεύσεις σε έξι (6) πόλεις (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Λάρισα, Χανιά, Ιωάννινα, Πάτρα) με τη συμμετοχή 540 υπαλλήλων, ενώ έχουν ξεκινήσει τα 28 προγράμματα που θα υλοποιηθούν το 2018 σε επτά (7) πόλεις (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Τρίπολη, Ηράκλειο, Τρίκαλα), στα οποία προβλέπεται να εκπαιδευτούν 700 υπάλληλοι.