Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου

Συμμετοχή του ΕΚΔΔΑ στο 2ο Summer School Δημόσιας Πολιτικής στην Πορτογαλία

ΕΚΔΔΑ

Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) συμμετείχε στο 2ο Summer School Δημόσιας Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβώνα με αντικείμενο τον «Σχεδιασμό και Χάραξη Τεκμηριωμένης Πολιτικής», υπό τη διοργάνωση του πορτογαλικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης (INA) και του Κέντρου Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Δημόσιων Πολιτικών (PlanAPP) που εποπτεύονται από το Υπουργικό Συμβούλιο της Πορτογαλίας.

Η πενταμελής αποστολή του ΕΚΔΔΑ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, κ. Βασίλειος Έξαρχος, παρουσίασε τις εθνικές εμπειρίες και πρακτικές εφαρμογές της τεκμηριωμένης χάραξης πολιτικής, καθώς και της αξιοποίησης δεδομένων και αξιολόγησης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον διάλογο μεταξύ των μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ (Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας).

Οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων του ΕΚΔΔΑ πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο τεσσάρων θεματικών στρογγυλών τραπεζών:

  • Βασιλική Κακοσίμου, Αντιπρόεδρος ΕΚΔΔΑ:

«Η αξιολόγηση ως μοχλός διαμόρφωσης πολιτικής – καλές πρακτικές και προκλήσεις».

  • Στέφανος Πολυμενόπουλος, Διευθυντής ΙΝΕΠ:

«Τρέχουσες προκλήσεις για τις τεκμηριωμένες πολιτικές».

  • Σαράντης Κουγιού, Υπεύθυνος Σπουδών & Έρευνας, ΙΝΕΠ:

«Ενσωμάτωση δεδομένων στον σχεδιασμό πολιτικής – η εμπειρία της κατάρτισης στο ΕΚΔΔΑ».

  • Νάγια Βρεττάκου, Προϊσταμένη Αυτ. Τμ. Διοικητικής Υποστήριξης Προέδρου και Συλλογικών Οργάνων:

«Συμμετοχή φορέων και ανατροφοδότηση της παρακολούθησης στην υλοποίηση των πολιτικών».

Οι εισηγήσεις των στελεχών του ΕΚΔΔΑ επικεντρώθηκαν στη σημασία της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων στη δημόσια διοίκηση, ως προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση δεδομένων, την ενίσχυση της διαφάνειας και τη διευκόλυνση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις. Υπογραμμίστηκε επίσης ο ρόλος της αξιολόγησης υπηρεσιών και πολιτικών, μέσω πλατφορμών, όπως το axiologisi.gov.gr, η ενίσχυση της συμμετοχής ενδιαφερόμενων μερών στον κύκλο πολιτικής ως συμβολή στην ενσωμάτωση της εμπειρικής γνώσης και την αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη διοίκηση. Τέλος, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη θεσμικής ενσωμάτωσης της τεκμηρίωσης στη λήψη αποφάσεων με την αξιοποίηση επιστημονικών δεδομένων, στατιστικών εργαλείων, ποιοτικών και ποσοτικών ερευνών, καθώς και διοικητικών δεικτών.

Η παρουσία του ΕΚΔΔΑ ενίσχυσε τη διεθνή δικτύωση του φορέα, ανέδειξε τις ελληνικές πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης και συνέβαλε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας με εταίρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωπαϊκά ινστιτούτα και σχολές διοίκησης.