Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου

Το ΕΚΔΔΑ στην Ετήσια Συνάντηση του Δικτύου Σχολών Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ (NSG)

ΕΚΔΔΑ

Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) συμμετείχε ενεργά στην Ετήσια Συνάντηση του Δικτύου Σχολών Διακυβέρνησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD Network of Schools of Government – NSG), που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Μαΐου 2025, στη Φλωρεντία, με θέμα «Διαμορφώνοντας το Μέλλον σε Περιόδους Αστάθειας». Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στη Σχολή Διακρατικής Διακυβέρνησης του European University Institute (EUI-STG). Το ΕΚΔΔΑ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, κ. Βασίλειος Έξαρχος.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε πάνω από 100 επικεφαλής των Σχολών Διακυβέρνησης από 36 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, με αντικείμενο:

  • την αποστολή και το μέλλον των σχολών διοίκησης ενόψει των αυξανόμενων παγκόσμιων προκλήσεων,
  • τις δημιουργικές εντάσεις και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ διοικητικής και πολιτικής ηγεσίας,
  • τη συμβολή των Σχολών στην προώθηση της καινοτομίας και της βιώσιμης διακυβέρνησης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, κ. José Manuel Barroso, ο οποίος ανέδειξε τον ρόλο των Σχολών Διακυβέρνησης ως καταλυτών ηγεσίας και στρατηγικής προσαρμογής στις σύγχρονες προκλήσεις πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Η Γενική Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, κα Εύη Δραμαλιώτη, συμμετείχε στο εναρκτήριο πάνελ με θέμα τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Η εκδήλωση συντονίστηκε με τη φροντίδα του Ομότ. Καθηγητή του Καθ. Πανεπιστημίου του Leuven, Geert Bouckaert, Προέδρου του Δικτύου NSG, ενώ στους οικοδεσπότες ήταν και ο Καθηγητής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Διευθυντής της Σχολής Διακρατικής Διακυβέρνησης του EUI, ο οποίος ενίσχυσε με την επιστημονική του ματιά και την εμπειρία του τον θεσμικό διάλογο σε θέματα ευρωπαϊκής διακυβέρνησης και δημόσιας πολιτικής.

Το ΕΚΔΔΑ, σταθερά προσηλωμένο στην αποστολή του για την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης μέσω της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, επιβεβαιώνει τον διεθνή του προσανατολισμό και τη συμμετοχή του σε σημαντικά φόρα διαμόρφωσης πολιτικών για τη διοικητική εκπαίδευση.