Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) με την επιστημονική ευθύνη της Εθνικής Σχολής (ΕΣΔΔΑ). Η δράση ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση του ελληνικού μοντέλου ψηφιακής διακυβέρνησης, στην παρουσίαση των δράσεων ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων και της αξιοποίησης προηγμένων τεχνολογιών στον δημόσιο τομέα. Την εκπαίδευση παρακολούθησαν υψηλόβαθμα διοικητικά και πολιτικά στελέχη των δημοσίων διοικήσεων της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Β. Μακεδονίας και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ReSPA-με έδρα το Μαυροβούνιο). Η δράση πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 4 Απριλίου 2025, με φυσική παρουσία, στους χώρους του ΕΚΔΔΑ και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τίμησαν με την παρουσία τους και τις εισηγήσεις τους ο Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, κ. Βασίλειος Έξαρχος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ιωάννης Φουστανάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, o Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόσθεσμου Σχεδιασμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, κ. Ιωάννης Μαστρογεωργίου, ο Πρόεδρος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), κ. Ιωάννης Καραγιάννης, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μεταξύ των οποίων, ο Γενικός Διευθυντής Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Αντώνιος Στασής, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγικής Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιου Τομέα, κ. Ανδρέας Πίπης, ο Γενικός Διευθυντής Υποδομών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δημόσιας Διοίκησης, κ. Άρης Μελετίου, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Συντονισμού της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Gov.Gr, κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, κ. Ιωάννης Αλεξάκης, ο Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), κ. Αθανάσιος Ράπτης, η Διευθύντρια ΕΔΥΤΕ, κα Κατερίνα Κυπριανού, και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΔΥΤΕ ΑΕ, της ΗΔΙΚΑ και του ΕΚΔΔΑ.
Ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, κ. Βασίλειος Έξαρχος, χαιρετίζοντας τα ξένα στελέχη, αναφέρθηκε στο κοινό όραμα των συμμετεχουσών χωρών για έναν δημόσιο τομέα σύγχρονο, αποτελεσματικό και προσανατολισμένο στις ανάγκες των πολιτών. Επισήμανε τις πολυάριθμες και σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες διοικήσεις, ιδίως στο πλαίσιο των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και υπογράμμισε τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας ως μέσου ενίσχυσης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών. Τέλος, υπογράμμισε ότι η παρούσα είναι ακόμα μία δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας του ΕΚΔΔΑ, καθώς και της εθνικής συμμετοχής στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των δημόσιων διοικήσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ιωάννης Φουστανάκης, στον δικό του χαιρετισμό, συνεχάρη τους διοργανωτές για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου. Ειδικότερα, τόνισε τον ανασχεδιασμό και την ψηφιοποίηση πλήθους διοικητικών διαδικασιών, καθώς και τη στρατηγική του Υπουργείου για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε τη συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ, καθώς και με διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Google και η Microsoft, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο της συνεχούς επιμόρφωσης στη διαδικασία μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης.
Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, στην εναρκτήρια ομιλία του, υπογράμμισε τη σημασία της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής διακυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Πρόεδρος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), κ. Ιωάννης Καραγιάννης, κατά τον χαιρετισμό του, ανέδειξε τις σημαντικές προόδους που έχουν επιτευχθεί στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του συστήματος δημόσιας υγείας. Παράλληλα, τόνισε τον κομβικό ρόλο της ΗΔΙΚΑ στην ανάπτυξη προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων σε εθνικό επίπεδο, με έμφαση στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης και της πρόνοιας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της προσβασιμότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ο Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), κ. Αθανάσιος Ράπτης, χαιρέτισε την εκδήλωση και ανέδειξε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και της εξέλιξης του τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης στις σύγχρονες κοινωνίες. Τόνισε, επίσης, ότι η στρατηγική προσέγγιση της ψηφιακής μετάβασης αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα επιτυχίας και προέτρεψε σε εντατικό διαμοιρασμό εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των ξένων συμμετεχόντων και της ελληνικής πλευράς.
Η Διευθύντρια της Regional School of Public Administration (ReSPA), κα Maja Handjiska Trendafilova, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το ΕΚΔΔΑ για την υποστήριξη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας για τη ReSPA, η οποία έχει ως αποστολή τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών διαδικασιών των υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρών. Τόνισε, επίσης, ότι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της καινοτομίας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχή υλοποίηση της ψηφιακής μετάβασης.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης οι συμμετέχοντες γνώρισαν το Gov.gr, την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, με έμφαση στη δομή, τις υπηρεσίες, το ιστορικό της ανάπτυξής της και τα επόμενα βήματα, όπως είναι το gov.gr Wallet και η διασυνοριακή ταυτοποίηση. Η εκπαίδευση επικεντρώθηκε επίσης στη στρατηγική για τη διαλειτουργικότητα και στη διακυβέρνηση των ψηφιακών συστημάτων, ενώ εξετάστηκαν αναλυτικά η Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το νομοθετικό πλαίσιο του AI Act, ζητήματα κυβερνοασφάλειας και υπολογιστικού νέφους, καθώς και η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών του ΕΚΔΔΑ. Η δράση ολοκληρώθηκε με την απονομή πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.