Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου

Χαιρετισμός στα επιμορφωτικά προγράμματα του ΕΚΔΔΑ για το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ

ΕΚΔΔΑ

Την Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδης, η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, δρ. Π. Δραμαλιώτη, ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο ΓΓ της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), κ. Τζαννής Πολυκανδριώτης, και ο ΓΓ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κ. Βασίλειος Κούτσιανος, χαιρέτισαν το πρόγραμμα «Εκπαίδευση νοσηλευτικού προσωπικού για την άμεση στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, Κλινικών Covid-19 στις υπηρεσίες του ΕΣΥ» που εγκαινιάζει έναν σημαντικό κύκλο επιμόρφωσης για τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έπειτα από τη συνεργασία του ΕΚΔΔΑ με το Υπουργείο Υγείας, την ΕΝE και την ΕΣΑμεΑ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες νοσηλεύονται τα άτομα με αναπηρία που νοσούν από covid-19, καθώς και της ιδιαίτερης φροντίδας που πρέπει να τύχουν και εξήρε τη σημασία που έχει η συμμετοχή των επιμορφούμενων νοσηλευτών στο επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΕΚΔΔΑ. Σημείωσε δε ότι εκείνοι είναι που θα κληθούν να αξιοποιήσουν την πολύτιμη γνώση που θα λάβουν για να βελτιώσουν τις συνθήκες νοσηλείας και τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία σε κλινικές Covid 19 και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τους συνεχάρη για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, παρατηρώντας ότι και οι ίδιοι θα ωφεληθούν σημαντικά από αυτό.

Επιπροσθέτως, ο κ. Βορίδης ευχαρίστησε την Πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ, Παρασκευή Δραμαλιώτη, καθώς και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Κέντρου για την εκπόνηση και υλοποίηση του προγράμματος, ενώ συνεχάρη τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλο Μαρινάκη, τον Γραμματέα  Ατόμων με Αναπηρία της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Λολίτσα, καθώς και τη Γραμματέα Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού, Πίστη Κρυσταλλίδου, που εμπνεύστηκαν τη συγκεκριμένη ιδέα.

Τέλος, ο κ. Βορίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην  Ένωση Νοσηλευτών, καθώς και στον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο.

Η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ υπογράμμισε την υπερεντατική προσπάθεια της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς, με αποτέλεσμα, μέσα σε ελάχιστους μήνες, να έχουν σχεδιαστεί με απόλυτη επάρκεια και να υλοποιούνται τα πρώτα επιμορφωτικά προγράμματα με αποδέκτες τους ανθρώπους που στελεχώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας, στις Κλινικές Covid-19, αλλά και στους νοσηλευτές που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία. Η Πρόεδρος Δραμαλιώτη, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης, τόνισε ότι οι υπηρεσίες του ΕΚΔΔΑ κινητοποιήθηκαν άμεσα και τα προγράμματα που αφορούν ιδίως στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία έγιναν πραγματικότητα μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Ανακοίνωσε δε την υλοποίηση του επόμενου κύκλου επιμορφώσεων που θα ξεκινήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Τέλος, με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας συμφώνησαν τον από κοινού σχεδιασμό μίας οριζόντιας εκπαιδευτικής δράσης που θα απευθύνεται στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας έδωσε συγχαρητήρια στην Πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την εκπαιδευτική πρωτοβουλία και εξήρε το ΕΚΔΔΑ και την ομάδα που εργάστηκε προς ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού με την προετοιμασία και την υλοποίηση των συγκεκριμένων επιμορφώσεων, τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως στις σημερινές ανάγκες όπως έχουν αναδειχθεί ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπογράμμισε τον διττό σκοπό αυτής της εκπαιδευτικής δράσης που είναι, πρώτα απ’όλα, η εξασφάλιση καλύτερων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας με αναπηρία, καθώς και η καλύτερη προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώσει τις νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για το ΕΣΥ.

Από την πλευρά τους, οι Γενικοί Γραμματείς της ΕΝΕ και της ΕΣΑμεΑ αντίστοιχα αναφέρθηκαν στην ανάγκη για τη συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών και την προώθηση και άλλων κύκλων επιμορφώσεων με τελικούς ωφελούμενους τους νοσηλευόμενους και τα άτομα με αναπηρία και έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στους νοσηλευτές που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τις πρώτες επιμορφώσεις που διοργάνωσε το ΕΚΔΔΑ.