Νέα – Ανακοινώσεις, ΙΝΕΠ, ΕΚΔΔΑ

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΔΔΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «BUSINESS PLAN»

ΕΚΔΔΑ

Η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, συμμετείχε στην εκπομπή «Business Plan» που παρουσιάζει η κα Βίκυ Κοτσιμπού από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού STAR Κεντρικής Ελλάδας. H Πρόεδρος Δραμαλιώτη παρουσίασε το ΕΚΔΔΑ και τις δράσεις εξωστρέφειας που αυτό έχει αναπτύξει με βάση τη νέα του στρατηγική, ξεκινώντας από την εμβάθυνση της συνεργασίας του Κέντρου με ξένους εκπαιδευτικούς φορείς εγνωσμένου διεθνούς κύρους, όπως είναι η περίφημη γαλλική Εcole Nationale d’Administration (ΕΝΑ), το Πανεπιστήμιο Harvard και το INSEAD Business School, ένα από τα πιο σημαντικά Business Schools στον κόσμο.

Κεντρικός άξονας των παραπάνω συνεργασιών είναι η καινοτομία και στο πλαίσιο ακριβώς αυτό εντάσσεται η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση, στις 19 και 20 Φεβρουαρίου, του πρώτου Hackathon στο ΕΚΔΔΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί υβριδικά. Πρόκειται για έναν Μαραθώνιο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της καινοτομίας με την ανάπτυξη εφαρμογών από ανθρώπους με έμπνευση και με ειδικές σπουδές. Οι εφαρμογές αυτές θα απευθύνονται κατ’ αρχάς στο ίδιο το ΕΚΔΔΑ, αλλά και στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα προέλθουν από εργαζόμενους του Δημοσίου, αλλά και από ιδιώτες που θα στηριχθούν σε επιτυχημένα μοντέλα του Ιδιωτικού Τομέα. Με άλλα λόγια, πρόκειται για εφαρμογές που, ουσιαστικά, θα αποτελούν προϊόν ζύμωσης μεταξύ Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα και που θα προσαρμόζονται στις ανάγκες του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με αφετηρία τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ αναφέρθηκε στο στοχευμένο έργο του φορέα για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης και τόνισε τα οφέλη της συνεργασίας του ΕΚΔΔΑ με τη Microsoft, η οποία έχει αναλάβει –χωρίς κόστος για τον Έλληνα δημόσιο υπάλληλο και τον Έλληνα φορολογούμενο – να προετοιμάσει τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης για τη νέα ψηφιακή εποχή μέσω ενός πολύ σημαντικού και καινοτόμου επιμορφωτικού προγράμματος.

Μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος Δραμαλιώτη υπογράμμισε τη δυναμική εισροή καινοτόμων δράσεων και εφαρμογών στο ελληνικό δημόσιο, καθώς και το υψηλό ενδιαφέρον των δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα και εφαρμογές καινοτομίας, όπως προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων για την παρακολούθηση των σχετικών επιμορφωτικών προγραμμάτων που έχει αναπτύξει και προσφέρει το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του ΕΚΔΔΑ. Η ίδια έμφαση δίνεται επίσης τόσο στο αναμορφωμένο πλέον πρόγραμμα σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), όπου οι θεματικές που άπτονται της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών είναι πλήρως επικαιροποιημένες, όσο και στις προϋποθέσεις για την εισαγωγή στην ΕΣΔΔΑ, αφού οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν σε γνωστικά αντικείμενα που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Απώτερος σκοπός η προσέλκυση όλο και περισσότερων ανθρώπων που προέρχονται από τον χώρο των θετικών επιστημών και, κυρίως, της πληροφορικής.

Τέλος, η δρ. Δραμαλιώτη ολοκλήρωσε την παρουσία της στην εκπομπή με την αναφορά της στην άμεση ανταπόκριση του ΕΚΔΔΑ στις ανάγκες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας λόγω της πανδημίας με τη χρήση των πλέον σύγχρονων μεθόδων εκπαίδευσης ενηλίκων.