Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) συμμετείχε στην καθιερωμένη εξαμηνιαία συνάντηση Διευθυντών Ινστιτούτων και Σχολών Δημόσιας Διοίκησης της ΕΕ (DISPA), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24 & 25 Οκτωβρίου στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο της Ουγγρικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τον φορέα εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ κος Βασίλειος Έξαρχος και ο Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), κος Αθανάσιος Ράπτης και ο Δ/ντης του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, κος Στέφανος Πολυμενόπουλος.
Στην συνάντηση συμμετείχαν περισσότερες από είκοσι πέντε αντιπροσωπίες από Σχολές και Ινστιτούτα Δημόσιας Διοίκησης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας , της Ρουμανίας κ.α Της διάσκεψης προέδρευσε η Ευρωπαϊκή Σχολή Διοίκησης (EuSA) και συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (EIPA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κεντρική θεματική αποτέλεσε η Τεχνητή Νοημοσύνη στη δημόσια Διοίκηση, προκλήσεις και προοπτικές για την εκπαίδευση. Στην ημερησία διάταξη των συζητήσεων βρέθηκε το ζήτημα της εκπαίδευσης σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη και την καθημερινή λειτουργία του δημοσίου τομέα και των εθνικών σχολών δημόσιας διοίκησης.
Ο Δ/ντής της ΕΣΔΔΑ Δρ. Αθανάσιος Ράπτης, τοποθετήθηκε με εισήγηση του στην διάσκεψη σχετικά με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας, με τίτλο «Performances and Applications in Greek Public Administration». Συγκεκριμένα παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο τα διαθέσιμα δεδομένα του δημόσιου τομέα αξιοποιούνται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, και δημιουργούν προστιθέμενη αξία για τους πολίτες. Αναφέρθηκε επίσης σε παραδείγματα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) από την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση, όπως: το σύστημα στοχοθεσίας το οποίο με χρήση ΤΝ βελτιστοποιεί την στοχοθεσία βελτιώνοντας τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης γενικά, τον ψηφιακό βοηθό (AI Chabot) που βοηθά τους πολίτες να πλοηγηθούν στις περίπου 4000 διοικητικές διαδικασίες του ελληνικού δημόσιου τομέα, τις εκπαιδευτικές δράσεις ΤΝ με την Google, την διδασκαλία ΤΝ στην ΕΣΔΔΑ, το AI Factory, τον υπερυπολογιστή Δαίδαλος και πολλές άλλες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην ελληνική δημόσια διοίκηση.
Στο περιθώριο του DISPA Meeting η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συζητήσει, να ανταλλάξει απόψεις και να διευρύνει τις συνεργασίες με πλήθος σχολών που συμμετείχαν στην διάσκεψη.