Νέα – Ανακοινώσεις, Ημερίδες, Συνεργασίες, ΕΚΔΔΑ

Συμμετοχή της Προέδρου του ΕΚΔΔΑ στη διαδικτυακή εκδήλωση του University of Athens MBA “Αξιολόγηση της απόδοσης: εργαζόμενοι στον ιδιωτικό & δημόσιο τομέα και οι αντιλήψεις της Generation Z”

ΕΚΔΔΑ

Η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, συμμετείχε ως ομιλήτρια στην εκδήλωση του University of Athens MBA “Αξιολόγηση της απόδοσης: εργαζόμενοι στον ιδιωτικό & δημόσιο τομέα και οι αντιλήψεις της Generation Z”, που διοργανώθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2022, με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών μεγάλων οργανισμών, όπως η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Coca Cola Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κα Μαρία Γονίδη, η Γενική Διευθύντρια Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού KPMG Ελλάδας, κα Πέγκυ Βελλιώτου. Τη συζήτηση συντόνισαν ο Διευθυντής του University of Athens MBA, κ. Δημήτριος Βασιλείου, ο Αν. Διευθυντής, κ. Δήμητριος Μπάλιος, και η Επικ. Καθ. Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, κα Ευαγγελία Σιάχου.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η αξιολόγηση της απόδοσης των εργαζομένων σε τρία διαφορετικά οργανωσιακά πλαίσια, καθώς και οι απαντήσεις σε καίρια επίκαιρα ερωτήματα.

Η κα Δραμαλιώτη αρχικά αναφέρθηκε στο ισχύον σύστημα αξιολόγησης και τα βασικά χαρακτηριστικά του. Επιπλέον, τόνισε την τάση να εξετάζονται, εκτός των τυπικών προσόντων, οι δεξιότητες των στελεχών, με ένα νέο, ευρύτερο τρόπο. Σύμφωνα με την κα Δραμαλιώτη, το τελευταίο διάστημα ενισχύεται η στοχοθεσία στο δημόσιο σε μια πιο προγραμματική βάση με τη συμβολή της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες ενισχύονται διοικητικά εργαλεία, όπως η τηλε-εργασία και το bonus παραγωγικότητας στους υπαλλήλους που θα επιβραβεύονται για την απόδοσή τους. Όπως τόνισε η κα Δραμαλιώτη, το ΕΚΔΔΑ, συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο για την επιβράβευση μέσω της επιμόρφωσης σε εξειδικευμένα προγράμματα που υποστηρίζει ο φορέας σε συνεργασία με ινστιτούτα του εξωτερικού, καθώς και με νέες εκπαιδεύσεις που θα υλοποιηθούν το 2022 σε συνεργασία με ιδρύματα, όπως το Harvard Kennedy School και το INSEAD Business School.

Αναφερόμενη στο μέλλον της αξιολόγησης, η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη τη μετατόπιση από τη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων σε μια πιο ευέλικτη και ολιστική αξιολόγηση των δεξιοτήτων των υπαλλήλων της Δημόσιας Διοίκησης. Ακόμα, επεσήμανε την ανάγκη υλοποίησης της αξιολόγησης πιο συστηματικά και σε πιο προγραμματική βάση.

Για τον ρόλο των εργαζομένων στη διαδικασία της αξιολόγησης, η κα Δραμαλιώτη υπογράμμισε ότι είναι ολοένα και πιο ουσιαστικός και σημαντικός, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμπλέκονται στη διαδικασία για μια ολοκληρωμένη εικόνα της αποτελεσματικότητας του κάθε υπαλλήλου, όπως περιγράφεται και στη λογική της αξιολόγησης των 360ο.

Η κα Δραμαλιώτη αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία της Διοίκησης με τρόπο πιο συνεργατικό με τη σύσταση παραγωγικών ομάδων εργασίας που στο μέλλον θα επιβραβεύονται αναλόγως των επιδόσεών τους. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της ενσυναίσθησης στον Δημόσιο Τομέα που υποστηρίζεται και από την επιμόρφωση, καθώς επίσης και την ανάγκη υποστήριξης των υπαλλήλων για πεισθούν και να ενσωματωθούν στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Σε αναφορά της για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η κα Δραμαλιώτη υποστήριξε ότι αυτό θα έχει θετικό πρόσημο και αναφέρθηκε στη δική της σχετική εμπειρία.

Σχετικά με τους αποφοίτους της ΕΣΔΔΑ, η Πρόεδρος υπογράμμισε τη θετική ανατροφοδότηση από τις υπηρεσίες υποδοχής τους λόγω της ιδιαίτερης εξοικείωσής τους με τις νέες τεχνολογίες και του ενδιαφέροντός τους για επιβράβευση και συμμετοχή σε ομαδικά projects.