Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Συνεργασίες, ΙΝΕΠ, ΕΚΔΔΑ

Προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων:
Συνέχιση του κύκλου επιμορφώσεων για την ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στη Δημόσια Διοίκηση

slider3.jpg

ΕΚΔΔΑΜε αφορμή την εξέγερση του Stonewall το 1969 στη Νέα Υόρκη, ο Ιούνιος είναι παγκόσμια αναγνωρισμένος ως μήνας ορατότητας και υπερηφάνειας (Pride Month) για τη  συνεισφορά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό παγκοσμίως. Αλλά παράλληλα με τους εορτασμούς, οι εκδηλώσεις του Pride είναι και μία υπόμνηση ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αντιμετώπισαν και σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις, προκαταλήψεις και κινδύνους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, της ταυτότητας, των χαρακτηριστικών ή της έκφρασης φύλου τους.

Με το πέρασμα των χρόνων, οι εκδηλώσεις pride έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλες πόλεις, σε κωμοπόλεις και χωριά παγκοσμίως, ακόμη και σε χώρες όπου η καταπίεση και η βία εναντίον των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι ακόμη κοινή πρακτική.

Ενόψει του φεστιβάλ υπερηφάνειας Αθήνας στις 10/6 στην πλατεία Κοτζιά και των σχετικών για τη κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ εκδηλώσεων, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους δημοσίους υπαλλήλους σχετικά με την υλοποίηση του  επιμορφωτικού τίτλου  «Διασφάλιση της ισότητας και των δικαιωμάτων των ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στη δημόσια διοίκηση».

Ήδη μέσα στο Β’ εξάμηνο του 2022 και το Α’ εξάμηνο του 2023 έχουν υλοποιηθεί 38 προγράμματα με τη συμμετοχή 800 επιμορφούμενων. Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας το ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ προχωρεί στον προγραμματισμό άλλων 20 προγραμμάτων κατά το Β΄εξάμηνο του 2023 (Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο).

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, στην κατεύθυνση της προσέγγισης και της διαχείρισης της διαφορετικότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό εργασιακό περιβάλλον.

Απευθύνεται σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης, καθώς και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και η εμπέδωση καλών πρακτικών για την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από έμπειρους/ες εισηγητές/ριες, μέλη του Μητρώου του ΕΚΔΔΑ, με εξειδίκευση σε ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+. Για τη διευκόλυνση των υπαλλήλων προσφέρονται και προγράμματα σε απογευματινό ωράριο (15:00-22:00). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση από την Αναζήτηση Προγραμμάτων Επιμόρφωσης στην ιστοσελίδα του ΕΚΔΔΑ. Ο προγραμματισμός για το Β΄εξάμηνο 2023 θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΚΔΔΑ στις Αρχές Ιουλίου 2023.