Νέα – Ανακοινώσεις, Ημερίδες, Συνεργασίες, ΙΝΕΠ, ΕΚΔΔΑ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο μαραθώνιος καινοτομίας στην Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΕΚΔΔΑ Gov 5.0 Hackathon

ΕΚΔΔΑ

Το διήμερο 19-20 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και πρωτοφανή συμμετοχή (270 συμμετέχοντες) ο υβριδικός μαραθώνιος καινοτομίας ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., ΕΚΔΔΑ Gov 5.0 Hackathon. Το ΕΚΔΔΑ Gov 5.0 Hackathon πραγματοποιήθηκε και σε φυσικό χώρο – στο ΕΚΔΔΑ (Πειραιώς 211, Ταύρος), αλλά και απομακρυσμένα, με την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών συμμετοχικότητας και ανοικτής καινοτομίας και τη χρήση συνεργατικών εργαλείων και ψηφιακών μέσων επικοινωνίας.

Ο μαραθώνιος καινοτομίας ΕΚΔΔΑ Gov 5.0 Hackathon είναι η πρώτη δράση ανοιχτής καινοτομίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στους τομείς ενδιαφέροντος του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., ο οποίος πραγματοποιήθηκε με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της ελληνικής εταιρείας καινοτομίας Crowdpolicy.

To ΕΚΔΔΑ Gov 5.0 Hackathon συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ομάδων και startups από όλη την Ελλάδα, καθώς και μεμονωμένων συμμετεχόντων. Συμμετείχαν startup εταιρείες, προγραμματιστές, ερευνητές, ομάδες φοιτητών από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, επαγγελματίες, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων.

Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις εφαρμογές και τις προτάσεις τους μέσα σε 24 ώρες και την Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους. Συνολικά παρουσίασαν 17 ομάδες, κάποιες από τις οποίες δημιουργήθηκαν και κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου και 6 από αυτές διακρίθηκαν. Οι ομάδες που διακρίθηκαν απέσπασαν χρηματικά βραβεία συνολικής αξίας 8.000 ευρώ, σημαντικά δώρα καινοτομίας και τεχνολογίας, cloud services και επιμορφωτικά σεμινάρια.

Η έναρξη του μαραθωνίου καινοτομίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου με το Kick Off Meeting, στο οποίο συμμετείχαν απομακρυσμένα, αλλά και με φυσική παρουσία πάνω από 270 συμμετέχοντες, διαγωνιζόμενοι, ομάδες, μέντορες και φορείς υποστήριξης.

ΕΚΔΔΑ

Η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Δρ Παρασκευή Δραμαλιώτη

Στο Kick off Meeting σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Δρ Παρασκευή Δραμαλιώτη, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας, ο Πρόεδρος ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΜ ΑΕ και εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Δημήτρης Σταμάτης.

 Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης: “Η καινοτομία και η ψηφιακή αναβάθμιση στη Δημόσια Διοίκηση αποτελεί μονόδρομο, καθώς πλέον το απαιτούν οι αναγκαιότητες της Δημόσιας Διοίκησης. Το Hackathon αυτό αποτελεί μία γόνιμη συνεργασία του Δημόσιου Τομέα και του οικοσυστήματος καινοτομίας και αρχή για την αναβάθμιση του κράτους ψηφιακά.

ΕΚΔΔΑ

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης

Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Καραμανώλης, Co – founder, CTO/CIO της Crowdpolicy, παρουσίασε συνοπτικά τη διαδικασία, τους στόχους και τις θεματικές ενότητες του μαραθωνίου. Έπειτα, οι υποστηρικτές και οι χορηγοί της διοργάνωσης πραγματοποίησαν σύντομες τοποθετήσεις σχετικά με την υποστήριξη της διοργάνωσης, αλλά και με τις καλές πρακτικές που έχουν θέσει σε εφαρμογή στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΕΚΔΔΑ

Ο κ. Γιώργος Καραμανώλης, Co – founder, CTO/CIO της Crowdpolicy

ΕΚΔΔΑ

Στον μαραθώνιο δήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή πάνω από 30 ομάδες και 270 διαγωνιζόμενοι, ενώ, την Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν μέσω 3ωρης τηλεδιάσκεψης, αλλά και δια ζώσης, οι παρουσιάσεις των εφαρμογών που υλοποιήθηκαν στον μαραθώνιο καινοτομίας ΕΚΔΔΑ Gov 5.0 Hackathon.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την επιτροπή αξιολόγησης, η οποία αποτελείται από τους εξής:

  • Δρα Παρασκευή Δραμαλιώτη, Πρόεδρο ΕΚΔΔΑ
  • Βιβή Χαραλαμπογιάννη, Γενική Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου Τομέα
  • Λεωνίδα Χριστόπουλο, Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Αθανάσιο Κυριαζή, Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  • Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  • Γεώργιο Νούνεση, Διευθυντή του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Πρόεδρος του ΔΣ
  • Γεώργιο Καραμανώλη, Co – Founder, CTO/CIO, Crowdpolicy,
  • Γιάννη Γεωργουλάκη, Chief Software Architect # Head of ERP R&D, Softone
  • Δρα Γιώργο Αποστολόπουλο, Chief Business Development Officer, OTS SA
  • Δρα Κώστα Τσάγκαρη, Managing Director, WINGS ICT SOLUTIONS
  • Νεκταρία Καλογεροπούλου, Υπεύθυνη Δημοσίου Τομέα Ελλάδας & Κύπρου, Microsoft

Από το σύνολο των 17 ομάδων που παρουσίασαν την ιδέα τους, η επιτροπή αξιολόγησης επέλεξε τις 6 ομάδες, οι οποίες κέρδισαν χρηματικά βραβεία συνολικής αξίας 8.000 ευρώ.

ΕΚΔΔΑ

Οι ομάδες κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού προετοιμάζουν τις ιδέες τους

 Την 1η θέση, χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)  και Microsoft Azure Pass διάρκειας 1 έτους κέρδισε η ομάδα JBM, η οποία πρότεινε ένα εργαλείο το οποίο προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο αστικό οδικό δίκτυο, με τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.

ΕΚΔΔΑ

Η Ομάδα JBM, με τη δρα Παρασκευή Δραμαλιώτη, Πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ & την κα Νεκταρία Καλογεροπούλου, Υπεύθυνη Δημοσίου Τομέα Ελλάδας & Κύπρου, Microsoft, κατά την απονομή των βραβείων

Τη 2η θέση, χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ από την Softone και Microsoft Azure Pass διάρκειας 1 έτους κέρδισε η ομάδα BlackPeak, η οποία πρότεινε το Citizen App, μία εφαρμογή, η οποία, μέσω έξυπνων αλγορίθμων, επιτυγχάνει τη βελτιστοποίηση στη λήψη αποφάσεων και στην πραγμάτωση των έργων.

ΕΚΔΔΑ

Η κα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ΓΓ Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου Τομέα, ο κ. Γιάννης Γεωργουλάκης, Chief Software Architect # Head of ERP R&D την Softone, & η κα Νεκταρία Καλογεροπούλου, Υπεύθυνη Δημοσίου Τομέα Ελλάδας & Κύπρου, Microsoft, κατά την απονομή των βραβείων στην ομάδα BlackPeak

Την 3η θέση, χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ από την OTS SA και Microsoft Azure Pass διάρκειας 1 έτους  κέρδισε ο Σπύρος Χατζηαργυρός, ο οποίος πρότεινε μία ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Whisteblowing για τους Δήμους, με τίτλο “Μιλάω στον Δήμο μου”:  Μια  πλατφόρμα Κοινωνικής Δραστηριοποίησης για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος του Δήμου, από δολιοφθορές και  φυσικές καταστροφές.

ΕΚΔΔΑ

O Δρ. Γιώργος Αποστολόπουλος, Chief Business Development Officer της OTS, η κα Νεκταρία Καλογεροπούλου, Υπεύθυνη Δημοσίου Τομέα Ελλάδας & Κύπρου, Microsoft, & η κα Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  κατά την απονομή των βραβείων στον Σπύρο Χατζηαργυρού

Την 4η θέση, χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ από την εταιρεία WINGS ICT SOLUTIONS και Microsoft Azure Pass διάρκειας 1 έτους κέρδισε ο κ. Γεώργιος Κ. Ματσαρίδης, M.Sc., Προϊστάμενος Τμήματος Αδειών Διαμονής Ν. Ημαθίας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, με την εφαρμογή ‘Κιβωτός’, η οποία αποτελεί μία πρωτότυπη και σπονδυλωτή υπολογιστική απόπειρα εκσυγχρονισμού του Δημοσίου Μάνατζμεντ της Μετανάστευσης, κυρίως διά της μοντελοποίησης και τυποποίησης της νομοθεσίας και των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν στη χορήγηση/ανανέωση της άδειας διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών που ζουν στην Ελλάδα.

ΕΚΔΔΑ

O Δρ. Κώστας Τσάγκαρης, Managing Director της WINGS ICT SOLUTIONS,o κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, & η κα Νεκταρία Καλογεροπούλου, Υπεύθυνη Δημοσίου Τομέα Ελλάδας & Κύπρου, Microsoft, κατά την απονομή των βραβείων στον Γιώργο Ματσαρίδη

Την 5η θέση, και Cloud Server και Cloud Services αξίας 10.000 ευρώ από τη Lancom LTD κέρδισε η ομάδα Analog Programers, η οποία πρότεινε ένα ενιαίο σύστημα εκτίμησης επικινδυνότητας και υποβοήθησης λήψης αποφάσεων.

ΕΚΔΔΑ

Η Ομάδα Analog Programers και ο κ. Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατά την απονομή των βραβείων

Την 6η θέση και εκπαιδευτικά σεμινάρια αξίας 1.500 ευρώ από την Cisco κέρδισε η ομάδα Fossaegean, η οποία πρότεινε μία πλατφόρμα εξατομικευμενης ενημέρωσης του πολίτη για κοινωνικοπολιτικά, εργασιακά, νομικά και δημοτικά θέματα, που τον αφορούν.

Επίσης όλες οι διακριθείσες ομάδες κέρδισαν Amazon Credits αξίας 25.000 $ σε Web Services.

ΕΚΔΔΑ

Η Ομάδα Fossaegean και ο κ. Γεώργιος Νούνεσης, Διευθυντής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και Πρόεδρος του ΔΣ κατά την απονομή των βραβείων

Από τις 29 ομάδες που δήλωσαν ενδιαφέρον, την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου παρουσίασαν οι 17 που αναφέρονται στη συνέχεια σύμφωνα με τη σειρά που παρουσίασαν:

ΕΚΔΔΑ

Γιώργος Ματσαρίδης:         Δημιουργία πολυπρισματικού Πληροφοριακού Συστήματος που αφορά στη διοίκηση της νόμιμης Μετανάστευσης (www.civilitas.gr)

Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου: Οpensource πλατφόρμας για ραντεβού με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία για την τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς του δημοσίου

Nable Solutions: Cloud πλατφόρμα, η οποία βοηθάει οργανισμούς να διαχειριστούν πιστοποιημένους εθελοντές & δράσεις.

 Σπύρος Χατζηαργυρός:  Πλατφόρμα Κοινωνικής Δραστηριοποίησης για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος του Δήμου, από δολιοφθορές και  φυσικές καταστροφές.

Niovity:           Ενοποιημένο, ολοκληρωμένο, επεκτάσιμο Οικοσύστημα Εφαρμογών & Δεδομένων για το ΕΚΔΔΑ

Blackpeak: Οργάνωση & αυτοματοποίηση αιτήσεων & πραγματωσης έργων χρησιμοποιώντας τεχνολογίες νέας γενιάς & IoT

JBM: Υλοποίηση έξυπνων φαναριών, με σκοπό την εξάλειψη της κίνησης στις κεντρικές αρτηρίες.

Runtime Terror: Mobile Application για έλεγχο εγκυρότητας της ψηφιακής κάρτας δημότη

Αθανάσιος Παπαδόπουλος: Ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας

Roob: Εφαρμογή καταγραφής των τεχνικών έργων ΟΤΑ

Fraudline: Εκπαίδευση σε θέματα εταιρικής ακεραιότητας και και πλατφόρμα υποβολής καταγγελιων

Polis-X            : Η πλατφόρμα μετασχηματίζει την παροχή ΠΦΥ στους ΟΤΑ συντονίζοντας, ενοποιώντας και απλοποιώντας Δημόσιες και Ιδιωτικές υπηρεσίες

Εμμανουήλ Πατεράκης: Ανάκτηση, αποθήκευση και διαχείριση πληροφορίας από αναρτημένες διοικητικές Πράξεις στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με εφαρμογή στις υδροληψίες.

Fossaegean: Πλατφόρμα εξατομικευμένης ενημέρωσης του πολίτη για κοινωνικοπολιτικά, εργασιακά, νομικά και δημοτικά θέματα, που τον αφορούν.

Χρήστος Καραμολέγκος: Παρουσίαση opensource λύσης άμεσων μηνυμάτων και τηλεδιασκέψεων για την τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς του δημοσίου

Analog Programmers: Ενιαίο σύστημα εκτίμησης επικινδυνότητας και υποβοήθησης λήψης αποφάσεων.

Meraki people: Tracing and responding to municipal request

 RailData: Ανάπτυξη εφαρμογής για εντοπισμό και έγκαιρης παρέμβασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Τέλος, ευχαριστούμε πολύ όλους τους συμμετέχοντες και τους υποστηρικτές της διοργάνωσης.

ΕΚΔΔΑ

 

H Διοργάνωση υλοποιείται από την εταιρεία καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας Crowdpolicy.

Περισσότερα: https://crowdhackathon.com/ekdda-hackathon