Νέα – Ανακοινώσεις, Συνεργασίες, ΙΝΕΠ, ΕΚΔΔΑ

Έναρξη Επιμορφωτικού Προγράμματος του ΕΚΔΔΑ «Σύγχρονες προκλήσεις στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης»

ΕΚΔΔΑ

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος του ΕΚΔΔΑ που ξεκίνησε μέσω τηλεκπαίδευσης στις 08/02, με τίτλο «Σύγχρονες προκλήσεις στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης», χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης και ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ κ. Διονύσιος Κυριακόπουλος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των υπηρεσιών της κεντρικής, αποκεντρωμένης  διοίκησης, της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, Ν.Π.Δ.Δ., φορέων και οργανισμών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και σκοπός του είναι να συμβάλει στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα κέντρα φιλοξενίας.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ κ. Διονύσιος Κυριακόπουλος, στον χαιρετισμό του δήλωσε τα κάτωθι: « Στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας μας με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που επισφραγίστηκε με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που συνυπογράψαμε την περασμένη Παρασκευή κ. Υπουργέ, μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών κ Μάκη Βορίδη, παρακολουθείτε ήδη αυτές τις ημέρες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το επιμορφωτικό πρόγραμμα  – Σύγχρονες προκλήσεις στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης – .

Οι προκλήσεις στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης είναι πραγματικά πολλές και δύσκολες.

Η πρωτοφανής αύξηση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου από ανθρώπους προερχόμενους από  τρίτες χώρες  και της παράτυπης μετανάστευσης στην Ε.Ε., που κορυφώθηκε το 2015, αποκάλυψε μια σειρά από αδυναμίες στις πολιτικές της Ε.Ε. για το άσυλο, τα εξωτερικά σύνορα και τη μετανάστευση.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων οδήγησε σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, τόσο στο πεδίο της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, όσο στη θέσπιση ενιαίων ρυθμίσεων για το άσυλο.

Επίσης, οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για επιπλέον μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί αφενός η ασφάλεια εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., αφετέρου μια δικαιότερη κατανομή ευθύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Αντιμέτωπη με την ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο, η Ε.Ε. ανέλαβε ταχεία και αποφασιστική δράση για την αποτροπή της απώλειας ζωών στη θάλασσα. Από το 2015, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων αιτούντων άσυλο και μεταναστών των τελευταίων ετών. Από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2020 έχουν υποβληθεί περισσότερες από 299.620 αιτήσεις ασύλου. Οφείλω ωστόσο να επισημάνω την εντυπωσιακή μείωση – κατά 80% – των μεταναστευτικών και προσφυγικών εισροών μέσα στο 2020. Γεγονός που επιβεβαιώνει την συστηματική προσπάθεια της Κυβέρνησης να περιορίσει τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης για τη χώρα μας.

Το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τα στελέχη του διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης αυτής. των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται αναγκαία η βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και η συνεχής επιμόρφωση των υπάλληλων που υπηρετούν στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαχείριση των μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς στην Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, το επιμορφωτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στοχεύει στο

  • Να παρέχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις που αφορούν στο νομικό πλαίσιο και στις διεθνείς διαδικασίες και πρακτικές σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα κέντρα υποδοχής.
  • Να καταρτίσει επαρκώς με τεχνικές και κοινωνικές δεξιότητες τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής.
  • Να παρέχει τις πληροφορίες που είναι κρίσιμες για την υποστήριξη και προστασία των υπαλλήλων σε ατομικό/προσωπικό επίπεδο.
  • Να ευαισθητοποιήσει και  ενεργοποιήσει τους αρμόδιους υπαλλήλους ως προς την αναγκαιότητα και σημασία της δικής τους συμβολής

Ακόμη ειδικότερα το επιμορφωτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στο:

  • να προσφέρει στους επιμορφωνόμενους γνώσεις για τα χαρακτηριστικά των αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών μέσα από κοινωνιολογικά εργαλεία.
  • να παρέχει τις πληροφορίες που είναι κρίσιμες για την υποστήριξη και προστασία των υπαλλήλων σε ατομικό/προσωπικό επίπεδο.
  • να ενημερώσει και να δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο διαδικασιών το οποίο θα αφορά στα διεθνή νομικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση των μεταναστατευτικών ροών.

Με την πεποίθηση ότι έχετε ήδη αντιληφθεί την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, σας εύχομαι καλή και εποικοδομητική συνέχεια, όπως καλή και εποικοδομητική συνέχεια εύχομαι και στη συνεργασία των φορέων μας κ. Υπουργέ, για την οποία – αλλά και για τη σημερινή σας παρουσία – θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά»

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης έκανε την εξής δήλωση: «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε του ΕΚΔΔΑ, με μεγάλη χαρά χαιρετίζω το σημερινό επιμορφωτικό σεμινάριο,  το οποίο μάλιστα διοργανώνεται μόλις μία εβδομάδα μετά από την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου μας και του Οργανισμού σας.  Μια συνεργασία που, από την πρώτη στιγμή, καθίσταται σαφές ότι δεν θα περιοριστεί σε εθιμοτυπικές δηλώσεις και φωτογραφίες, αλλά θα αποτελέσει πλατφόρμα επιμόρφωσης και ουσιαστικής ενίσχυσης -πρωτίστως- του στελεχιακού μας δυναμικού, αλλά και άλλων δημοσίων υπαλλήλων που πιθανόν να θελήσουν στην πορεία να επανδρώσουν κρίσιμες θέσεις του Υπουργείου μας. Και αυτή, ακριβώς, η πλατφόρμα είναι που θα αποδειχθεί ευεργετική και για εσάς εδώ στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.  Γιατί γνωρίζετε καλά πως η βραχύβια ύπαρξη του Υπουργείου μας, αποτελεί τροχοπέδη για την βαθύτερη γνώση της μετανάστευσης και των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε αυτή εργαζόμενοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Άλλωστε, το ΥΜΑ είναι κοινό μυστικό ότι δεν έχει ισχυρά θέλγητρα για το έμψυχο δυναμικό της κρατικής μηχανής.

Γι’ αυτό και από την πρώτη ημέρα, αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε ένα άτυπο μορατόριουμ στην κινητικότητα -κυρίως- από, αλλά και προς το Υπουργείο μας, ώστε να ανακόψουμε τις τάσεις φυγής που εντείνονταν όλο και περισσότερο.

Ταυτόχρονα, θεσπίσαμε -ως επί το πλείστον μισθολογικά με την αύξηση ωρών υπερωρίας- κίνητρα για τους υπαλλήλους μας.

Τέλος, θέλω να επισημάνω τη μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση σε διοικητικό επίπεδο που πετύχαμε τη δημιουργία του Οργανισμού του Υπουργείου.

Μια μεταρρύθμιση που συνετέλεσε στην αναδιάρθρωση της διοικητικής μας πυραμίδας με κριτήριο την δυνητική αποδοτικότητα των υπηρεσιών.

Αφήστε μια απάντηση