Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου

Ολοκληρώθηκε η 2η Θερινή Ακαδημία: Ακαδημία Ηγεσίας και Γαλλόφωνη Διπλωματική Ακαδημία

ΕΚΔΔΑ

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η Θερινή Ακαδημία που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις εγκαταστάσεις του  Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Η δράση έγινε σε συνεργασία του ΕΚΔΔΑ με την Πανεπιστημιακή Υπηρεσία Γαλλοφωνίας Δυτικής Ευρώπης με έδρα τις Βρυξέλες (Agence Universitaire de la Francophonie – AUF) και το Ειδικό  Ίδρυμα της Γαλλοφωνίας για τη Διοίκηση και το Μάνατζμεντ (Établissement spécialisé de la Francophonie pour l’Administration et le Management – ESFAM) που εδρεύει στη Σόφια. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, ενώ συνέπραξαν η Διπλωματική Ακαδημία του ΥΠΕΞ, το Γαλλικό Ινστιτούτο και ο Σύνδεσμος Γαλλόφωνων Πρέσβεων στην Ελλάδα.

Την τελετή λήξης, που πραγματοποιήθηκε στην Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» του ΕΚΔΔΑ, τίμησε με την παρουσία της η Υφυπουργός Εσωτερικών, κα Βιβή Χαραλαμπογιάννη και η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα κα. Laurance AUER.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών κα. Χαραλαμπογιάννη, στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις άριστες και μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας και στις κοινές αξίες και οράματα που οι δύο χώρες έχουν καλλιεργήσει μέσω συνεργασιών. Αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιούνται στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Μετασχηματισμού Δημοσίου Τομέα και Λειτουργίας του Δημοσίου της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται με την υποστήριξη της Expertise France, στις οποίες εντάσσεται ο μετασχηματισμός του ΕΚΔΔΑ και η δημιουργία της Ακαδημίας Ηγεσίας. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων για τη λειτουργία του δημοσίου. «Με τη δέσμευσή μας στη συνεχή ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων των στελεχών μας, διασφαλίζουμε ότι η δημόσια διοίκηση μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος και να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες» τόνισε η Υφυπουργός Εσωτερικών.

Η  Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα κα. AUER στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε το ΕΚΔΔΑ για τις προσπάθειες για την επιτυχία της Θερινής Ακαδημίας και διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Πρεσβείας και μελλοντικά στο εγχείρημα. Επίσης, στο πνεύμα του χαιρετισμού της υφυπουργού Εσωτερικών κας Χαραλαμπογιάννη τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία εκ μέρους της DG REFORM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω διεύρυνση και σε άλλες χώρες της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας για τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση με βάση την ελληνική εμπειρία.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, κος Έξαρχος, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης Θερινής Ακαδημίας, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς με τη γαλλική πλευρά και τα σημαντικά αποτελέσματα αυτής της πολύχρονης συνεργασίας. Ανέφερε επίσης ότι ο φορέας θα συνεχίσει τις εξωστρεφείς του πρωτοβουλίες και δήλωσε βέβαιος ότι μέσα από την αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας της δράσης αυτής θα ενισχύσουμε την ανάδειξη νέων συνεργασιών.

Ακολούθησε σύνοψη των εργασιών από την Υπεύθυνη Προγραμμάτων του ESFAM κα Iva Dikova. Σύμφωνα με τη σύνοψη, στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 50 δημόσιοι λειτουργοί από την Ελλάδα καθώς και από 5 άλλες χώρες των Βαλκανίων. Επιπλέον στο πρόγραμμα εισηγήσεις έκαναν 20 ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες υψηλού κύρους από τη Γαλλία και άλλες χώρες, ενώ πέραν των διοργανωτών συνέδραμαν στη διοργάνωση και άλλοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί όπως η Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης, τα Ινστιτούτα Δημόσιας Διοίκησης (INA) της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας καθώς και η Περιφερειακή σχολή Δημόσιας Διοίκησης  των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (RESPA).