Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου

Θερινή Ακαδημία 2024: Ακαδημία Ηγεσίας και Γαλλόφωνη Διπλωματική Ακαδημία

ΕΚΔΔΑ

Ξεκίνησε σήμερα 1η Ιουλίου η 2η Θερινή Ακαδημία που διοργανώνεται από το ΕΚΔΔΑ, την Πανεπιστημιακή Υπηρεσία Γαλλοφωνίας Δυτικής Ευρώπης με έδρα τις Βρυξέλες (Agence Universitaire de la Francophonie – AUF) και το Ειδικό  Ίδρυμα της Γαλλοφωνίας για τη Διοίκηση και το Μάνατζμεντ (Établissement spécialisé de la Francophonie pour l’Administration et le Management – ESFAM) που εδρεύει στη Σόφια. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, ενώ συμπράττουν η Διπλωματική Ακαδημία του ΥΠΕΞ, το Γαλλικό Ινστιτούτο και ο Σύνδεσμος Γαλλόφωνων Πρέσβεων στην Ελλάδα.

Η Θερινή Ακαδημία 2024 περιλαμβάνει δύο επιμορφωτικά προγράμματα που θα διεξαχθούν παράλληλα:

1) Το πρόγραμμα Ακαδημία Ηγεσίας- Ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων στον δημόσιο τομέα-Πρακτικές ηγεσίας και κριτικές θεωρήσεις, με ομάδα-στόχο γαλλόφωνα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Για την επιλογή των συμμετεχόντων υπεύθυνο είναι το ΕΚΔΔΑ (Κωδικός Προγράμματος: 80202Δ23)

2) Το πρόγραμμα Γαλλόφωνη Διπλωματική Ακαδημία : «Όψεις της ευρωπαϊκής διπλωματίας» με ομάδα στόχο γαλλόφωνους διπλωματικούς από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. (Για την επιλογή των συμμετεχόντων υπεύθυνη είναι η Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών).

Οι εισηγητές στην Ακαδημία Ηγεσίας είναι υψηλού κύρους ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία και άλλες χώρες. Οι εισηγητές στη Γαλλόφωνη Διπλωματική ακαδημία είναι ακαδημαϊκοί, εξέχοντες διπλωμάτες υψηλού κύρους, διδάσκοντες στη Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, κ. Βασίλειος Έξαρχος, χαιρέτισε τις εργασίες της Θερινής Ακαδημίας, επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ανάπτυξη των δεξιοτήτων ηγεσίας και το πρόγραμμα αυτό που φιλοδοξεί να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στον καινοτόμο, περιεκτικό ηγετικό τύπο και να παράσχει τα απαραίτητα εφόδια για την άσκηση αποτελεσματικής επικοινωνίας και εύρυθμης διοίκησης. Τόνισε δε ότι πρόκειται για μια πολύ απαιτητική εκπαίδευση, αλλά η εμπειρία των συνδιοργανωτών και η ποιότητα των πολύ προσεκτικά επιλεγμένων εισηγητών, εγγυώνται την επιτυχία του εγχειρήματος.

Τις εργασίες της Θερινής Ακαδημίας χαιρέτισαν ο Εξοχότατος Πρέσβης κος Μιχαήλ Διάμεσης, Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας, η κα Κατερίνα Σπυροπούλου, αναπληρώτρια Ακολούθου Παν/μιακής συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, η Περιφερειακή Διευθύντρια Δυτικής Ευρώπης –AUF, καθηγήτρια OlfaZeribi, και ο Περιφερειακός Διευθυντής Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Διευθυντής ESFAM, καθηγητής Mohamed Ketata. Ειδικότερα η κυρία Zeribi ανέλυσε την πολύ σημαντική για τη Γαλλική κυβέρνηση «Πλατφόρμα Εκπαίδευσης των γαλλόφωνων Ευρωπαίων» στα πλαίσια της οποία αναπτύσσονται τέτοιες δράσεις. Η πλατφόρμα αυτή στοχεύει -όπως αναφέρθηκε- όχι απλά στην ευρύτερη χρήση της γαλλικής γλώσσας, αλλά στην προώθηση της γλωσσικής ποικιλομορφίας και των επιστημονικών ανταλλαγών σε κρίσιμα θέματα για την ευρωπαϊκή πολιτική και τους θεσμούς της.