Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη συμμετοχή στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, υβριδική ημερίδα με τίτλο «Καινοτόμες Πρακτικές στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, με τον Πολίτη στο επίκεντρο». Την ημερίδα, διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Καινοτομιών (ΙΤΕΚ) του ΕΚΔΔΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Καινοτομίας & Βέλτιστων Πρακτικών του ΥΠΕΣ.
Στόχο της ημερίδας αποτέλεσε μεταξύ άλλων, η προώθηση καινοτομιών που έχουν αναπτυχθεί και υλοποιηθεί στη δημόσια διοίκηση & η αναζήτηση προοπτικών βελτίωσης της ικανότητας των δημόσιων φορέων να καινοτομούν, με έμφαση στις προβλέψεις που ενσωματώνονται στον Ν. 5027/2023 για τη θέσπιση Συστήματος Καινοτομίας στον Δημόσιο Τομέα.
Την εκδήλωση τίμησαν η Υπουργός Εσωτερικών κα Νική Κεραμέως με μήνυμα που απέστειλε, καθώς και ο Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Δημήτρης Κιρμικίρογλου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας.
Η Υπουργός Εσωτερικών, κα Κεραμέως στον χαιρετισμό της συνεχάρη θερμά τους διοργανωτές για παρόμοιες πρωτοβουλίες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν δράσεις που προάγουν επαγγελματικά & προσωπικά το ανθρώπινο δυναμικό της Δ.Δ. Η κα Κεραμέως έκανε αναφορά & στο νέο σύστημα καινοτομίας στον δημόσιο τομέα, το οποίο στοχεύει στην βελτίωση παραγωγής καινοτομίας σε τρία θεμέλια. Το συστημικό για το σχεδιασμό έργων, το οργανωσιακό για την καλύτερη διοίκηση της καινοτομίας ως διαδικασίας και το ατομικό για την ανάπτυξη των αναγκαίων δεξιοτήτων.
Ο Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης, κ. Κιρμικίρογλου, αρχικά αναφέρθηκε στον στόχο του Υπουργείου, για μια πολιτοκεντρική ΔΔ, παρακινώντας το ανθρώπινο κεφάλαιο της, που αποτελεί τον πιο ουσιαστικό συντελεστή επίτευξης αυτού του στόχου. Ο κ. Κιρμικίρογλου έκανε αναφορά στον οδικό χάρτη για την καινοτομία που διαμορφώθηκε στο ΥΠ.ΕΣ και θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα, επενδύοντας στα στελέχη της Δ.Δ. και κινητοποιώντας δυνάμεις, όπως τα Ερευνητικά Κέντρα, τα Πανεπιστήμια και ο ιδιωτικός τομέας.
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΔΔΑ κ. Βασίλειος Έξαρχος στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε το έργο που έχει αναλάβει το ΙΤΕΚ του ΕΚΔΔΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Έξαρχος αναφέρθηκε στα Εργαστήρια Καινοτομίας που διοργανώνει ο φορέας καθώς και στα νέα Προγράμματα Επιτάχυνσης Καινοτομίας. Κλείνοντας, ο Αντιπρόεδρος ΕΚΔΔΑ εξέφρασε την επιθυμία τα αποτελέσματα της ημερίδας να συμβάλλουν στη δικτύωση, τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων, αναγκαία συστατικά για την ανάπτυξη της καινοτομίας στον δημόσιο τομέα.
Την ημερίδα πλαισίωσαν με τις παρουσιάσεις τους πάνω στις καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόζουν, εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις Ανεξάρτητες Αρχές καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.
Ως βασικό συμπέρασμα των εργασιών της Ημερίδας προέκυψε ότι στους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης αναπτύσσονται πρωτοβουλίες καινοτόμων λύσεων που βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Προς αυτή την κατεύθυνση καθοριστικό ρόλο αποκτά η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών, προωθώντας και ενθαρρύνοντας την εισαγωγή καινοτομιών στις δομές του κράτους.
Οι Καινοτομίες που παρουσιάστηκαν αφορούν ποικιλία θεμάτων τόσο στο πεδίο τις βελτίωσης οργανωτικών παραμέτρων και διαδικασιών όσο και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών με σημαντικό θετικό αντίκτυπο για τους πολίτες.
-Προτάσεις που προωθούν τη διαφάνεια στη λειτουργία της Δημόσια Διοίκησης ενισχύοντας το ρόλο του Πολίτη και τη λογοδοσία προς αυτόν.
-Προτάσεις που στο χώρο της δημόσιας υγείας επιλύουν χρόνια προβλήματα, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες.
-Προτάσεις που καταδεικνύουν τη σημασία και το ρόλο της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου τομέα.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί η συναντίληψη όλων των συμμετεχόντων ότι η εισαγωγή καινοτομιών οφείλει να αποτελεί διαρκή στόχο για κάθε δημόσιο οργανισμό, που είναι προσανατολισμένος στο αποτέλεσμα και προσηλωμένος στον πολιτοκεντρικό του χαρακτήρα.