Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του ΕΚΔΔΑ πραγματοποίησε την διαδικτυακή ημερίδα: “Γεωπληροφορίες (Geointelligence)”, στοχεύοντας αφενός στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με τις γεωπληροφορίες (Geographic Information) και την αξιοποίηση αυτών με τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στη Δ.Δ. και αφετέρου στην παρουσίαση ενός νέου επιμορφωτικού προγράμματος του ΙΝΕΠ με αντικείμενο την εξοικείωση με τις βασικές αρχές, τις διαδικασίες και τις δυνατότητες των γεωπληροφοριών.
Την ημερίδα τίμησαν με χαιρετισμό ο Κοσμήτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) Καθηγητής κ. Γεώργιος Καϊμακάμης, ο Διοικητής της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, Σχης (Γ) κ. Χαράλαμπος Παράσχου & ο Δ/ντης ΙΝΕΠ, κ. Στέφανος Πολυμενόπουλος.
Ο Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ κ. Βασίλειος Έξαρχος, αρχικά χαιρέτισε την ημερίδα & ευχαρίστησε θερμά τους εκλεκτούς προσκεκλημένους. Τόνισε τα σπουδαία αποτελέσματα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της πολιτικής των Ανοιχτών Δημόσιων Δεδομένων, στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών προτύπων. Αναφέρθηκε, επίσης στην ιδιαίτερη αξία της πολιτικής για τα Γεωδεδομένα & τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών & στάθηκε στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΚΔΔΑ, σχετικά με τις μεθόδους και δυνατότητες των γεωπληροφοριών που περιλαμβάνει.
Ο Κοσμήτορας της ΣΣΕ Καθηγητής κ. Καϊμακάμης στον χαιρετισμό στην ημερίδα του αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία δύο χρόνια ανάμεσα στο ΕΚΔΔΑ & την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στον τομέα της επιμόρφωσης των στελεχών της & προέβλεψε τη συνέχεια αντίστοιχων δράσεων με προτάσεις για υλοποίηση νέων επιμορφωτικών προγραμμάτων.
Ο Διοικητής της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, Σχης κ. Παράσχου ευχαρίστησε το ΕΚΔΔΑ για τη δυνατότητα πιστοποίησης των στελεχών του, μέσω των προγραμμάτων του, σε θέματα Γεωπληροφοριών, πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο κ. Παράσχου όπως ανέφερε «Η τεχνολογία και οι πληροφορίες σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, αποκτούν κρίσιμο ρόλο. Ιδιαίτερα στην τεχνολογία των ψηφιακών δίδυμων κόσμων, που την παρακολουθεί η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού για λόγους εθνικής άμυνας & χαρτογραφίας».
Ο Δ/ντης ΙΝΕΠ, κ. Πολυμενόπουλος αρχικά αναφερόμενος στο περιεχόμενο του προγράμματος υπογράμμισε ότι η Γεωπληροφορία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό των 3 νέων προγραμμάτων του φορέα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στον επιμορφωτικό προγραμματισμό του ΙΝΕΠ για το νέο έτος, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα φιλόδοξο στόχο με την υλοποίηση μεγάλου αριθμού σεμιναρίων, για όλους του τομείς της ΔΔ, τα οποία θα υποστηριχθούν από υψηλής ποιότητας εισηγητές.
Την ημερίδα πλαισίωσαν με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους ο Δρ.Βύρων Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής ΣΣΕ, ο Καθηγ.Ανδρέας Τσάτσαρης, Πρ.Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής (ΠΑΔΑ), ο Δρ. Κλεομένης Καλογερόπουλος, Διδάσκων Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής (ΠΑΔΑ) & ο Δρ. Αλέξανδρος Κολοβός, Καθηγητής Σχολής Ικάρων.