Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου

Διεξαγωγή του 2ου Εργαστηρίου Καινοτομίας 2025

ΕΚΔΔΑ

Με επιτυχία διεξήχθησαν στο ΕΚΔΔΑ, την Πέμπτη 10 Ιουλίου, οι εργασίες του 2ου Εργαστηρίου Καινοτομίας για το 2025, με τίτλο:
«Πρωτοτυποποίηση & Συν-ανάπτυξη Περιεχομένου της πρωτότυπης εφαρμογής Innovation Booster του Παρατηρητηρίου Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα του ΟΟΣΑ (OECD Observatory of Public Sector Innovation)».

To εργαστήριο είχε ως βασικό σκοπό την πιλοτική εφαρμογή της πρωτότυπης ψηφιακής πλατφόρμας Innovation Booster (IB), η οποία αναπτύσσεται από το OPSI του ΟΟΣΑ. Η IB αυτή σχεδιάζεται για να υποστηρίξει στελέχη των εθνικών δημόσιων διοικήσεων στον ανασχεδιασμό διοικητικών διαδικασιών και τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, δίνοντας έμφαση στη χρηστικότητα, τη συμμετοχικότητα και την αποτελεσματικότητα.

Τις εργασίες του Εργαστηρίου χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, κ. Βασίλειος Έξαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για τη δυναμική παρουσία και συμβολή τους.

Εξ αποστάσεως παρέμβαση έκανε και το στέλεχος του OPSI OECD, Kenjiro Taniguchi, ο οποίος παρουσίασε το προτεινόμενο εργαλείο, καθώς και αντίστοιχα παραδείγματα εφαρμογής και αξιολόγησής του από σχετικές ομάδες.

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση τόσο στελεχών του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης όσο και εκπαιδευμένων εισηγητών στη σχεδιαστική σκέψη, προχώρησαν συνεργατικά στην ανάδειξη αναγκών των υπαλλήλων στην εργασία τους, για τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η μεθοδολογία του Innovation Booster.

Οι συμμετέχοντες, μέσα από συνεργασία σε μικρές ομάδες (breakout sessions) και χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές, εφάρμοσαν εργαλεία ιδεασμού και επίλυσης προβλημάτων για την επιλογή κατάλληλων λύσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα παρακάτω πεδία:

  • Ανίχνευση και επαναδιατύπωση προβλημάτων με καινοτόμο τρόπο
  • Σχεδιασμός καινοτόμων εναλλακτικών λύσεων
  • Πειραματισμός και δοκιμαστική εφαρμογή πρωτοτύπων εργαλείων σε εργαστηριακές συνθήκες

Το Εργαστήριο Καινοτομίας αναμένεται να ανατροφοδοτήσει, μέσω των αποτελεσμάτων του και της κατάρτισης σχετικού παραδοτέου, το OPSI OECD, με σκοπό την τελική διαμόρφωση του Εργαλείου ενόψει της προγραμματισμένης παρουσίασής του στον ΟΟΣΑ τον Σεπτέμβριο του 2025 και της επίσημης δημοσίευσής του έως το τέλος του έτους.