Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου

Διαβαλκανικό Συνέδριο «Athens Conference of Public Administration Schools» 3-4 Ιουνίου 2024 στο ΕΚΔΔΑ

ΕΚΔΔΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), το διήμερο διαβαλκανικό συνέδριο των εκπροσώπων Σχολών και Ινστιτούτων Δημόσιας Διοίκησης.

Το συνέδριο, που διοργανώθηκε από το ΕΚΔΔΑ, έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» και φιλοξένησε εκπροσώπους από οκτώ χώρες: Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Κροατία, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Μολδαβία.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις και συζητήσεις σε στρογγυλά τραπέζια με θέμα τις σύγχρονες προκλήσεις στη δημόσια διοίκηση, τις δεξιότητες που ορίζει το Ενιαίο Πλαίσιο Δεξιοτήτων και τη σύνδεση στοχοθεσίας και αξιολόγησης, την καινοτομία και την  υιοθέτησή της στον δημόσιο τομέα. Στις συζητήσεις που ακολούθησαν αναπτύχθηκε επίσης η σημασία της συμπερίληψης και της αποδοχής της διαφορετικότητας  υπό το πρίσμα της συνεισφοράς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, με απώτερο σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Το συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ, κ. Βασιλείου Έξαρχου, ο οποίος τόνισε τη σημασία των δεξιοτήτων και της καινοτομίας για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης μεταξύ των χωρών της περιοχής, καθώς επίσης και τη διαχρονική δέσμευση του ΕΚΔΔΑ στην προώθηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας και της αλληλεγγύης, με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης και την ευημερία των πολιτών.

Το συνέδριο πλαισίωσαν με τις ομιλίες τους η κα. Αντιγόνη Μακρυγιάννη, Γενική Διευθύντρια Διοικητικών Διαδικασιών του Δημoσίου Τομέα και ο κ. Ηρακλής Βαρλάμης καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, οι οποίοι παρουσίασαν το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασίων –Μίτος. Επιπλέον το πλαίσιο δεξιοτήτων στην εκπαίδευση ανέλυσαν ο κ. Μάνος Παυλάκης, Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων και ο κ. Αθανάσιος Γκέγκας, Ειδικός Εμπειρογνώμονας σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού ενώ η κα Βετσοπούλου Λαμπρίνα, Ειδική Σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, ανέπτυξε ζητήματα αποδοχής της διαφορετικότητας στη δημόσια διοίκηση.