Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) πραγματοποίησε, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, διάλεξη με τίτλο: «Ισότητα, πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της κακοποίησης των γυναικών». Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δέσμευσης της ΕΣΔΔΑ στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2024 για την υλοποίηση διαλέξεων με θέματα ισότητας, πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και της κακοποίησης των γυναικών και την παρακολούθησαν σπουδάστριες και σπουδαστές της 30ης εκπαιδευτικής σειράς στο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης».
Προσκεκλημένες ομιλήτριες της εκδήλωσης ήταν η κα Στέλλα Παπαμιχαήλ, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η κα Κωνσταντίνα Σκλάβου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η κα Καλλιόπη Λυκοβαρδή, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για την ισότητα.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, κ. Βασίλειος Έξαρχος, αναφέρθηκε στη δέσμευση του ΕΚΔΔΑ να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που προάγουν την ισότητα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τόνισε πως μέσα από την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης, η οποία θα στέκεται δίπλα στους πολίτες, προστατεύοντας τα δικαιώματά τους και προλαμβάνοντας τη βία σε κάθε της μορφή και περιβάλλον.
Ο Διευθυντής της ΕΣΔΔΑ , κ. Αθανάσιος Ράπτης, στο χαιρετισμό του ανέφερε πως στα θεμέλια κάθε δίκαιης κοινωνίας βρίσκεται η ισότητα, μια αξία που δεν είναι προνόμιο αλλά θεμελιώδες δικαίωμα και πως οι σπουδαστές ως αυριανοί δημόσιοι λειτουργοί κρατούν στα χέρια τους τα εργαλεία της αλλαγής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από τις εκλεκτές ομιλήτριες, αναφορικά με την έμφυλη και συντροφική βία, την αντιμετώπιση της κακοποίησης των γυναικών και των παιδιών στα περιβάλλοντα ζωής και δραστηριότητας τους καθώς και τις δράσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, ως εθνικού φορέα ισότητας, για την παρενόχληση στην εργασία ως μορφή έμφυλης διάκρισης. Ακολούθησε ενδιαφέρων διάλογος με καίριες ερωτήσεις από τις σπουδάστριες & τους σπουδαστές.